Marile bucatarii ale lumii pot fi numarate pe degetele de la o mana, iar bucataria frantuzeasca se afla printre ele. Ceea ce implica acest termen este un amsamblu coerent de ingrediente, tehnici si feluri de mancare, care au fost toate studiate si perfectionate de maestrii in arta culinara de foarte mult timp. Bucataria frantuzeasca si-a trait adolescenta cu mult timp in urma iar in aceasta etapa sunt unele gusturi pe care francezii considera ca nu merita sa le schimbe. Asta nu inseamna ca bucataria franceza nu evolueaza. Noi arome sunt introduse fara incetare in metodele de gatit, dar sunt integrate cu multa atentie. Curry, lamaie, alune ardei, nuca de cocos si lemongrass sunt toate familiare pe meniuri. Majoritatea felurilor de mancare raman la baza frantuzesti, dar nuantele exotice cu siguranta ca sunt parte a experientei in cele din urma. Chiar si in ce priveste termenii tehnici, bucataria franceza s-a modernizat: sosurile si pastele au tendinta sa fie mai usoare decat inainte iar legumele domina meniurile din ce in ce mai mult. Meniurile insele au fost simplificate - mai bine adaptate gusturilor de azi.
Exista totusi o abordare gen incet si constant. Avantajul din punct de vedere al turistului este ca felurile clasice la care mai visam cand suntem in strainatate le gasesti in forma autentica pe mesele din Franta. Totul poate parea foarte idilic, dar nu va fie teama: experienta ingrozitoare a restaurantelor franceze este si ea din plin: tapetul prin de flori, servetele roz din poliester, chelneri scortosi. Mediocritatea abunda in egala masura, dar francezii sunt francezi in toate, iar uneori chiar si meniurile indoielnice pot avea un anumit farmec. Un alt lucru care face ca mancarea frantuzeasca sa fie extraordinara este masura socialului. Ocazional vei zari pe cineva gonind pe strazi in timp ce musca dintr-o gogoasa. Cu tot stresul cotidian al secolului vitezei, francezii mai cred ca a sta la masa si a manca intr-o companie placuta la un pahar cu vin e foarte importanta! Isi fac timp pentru a manca. De fapt, in Franta, mancarea este un stil de viata!
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii