Marile bucatarii ale lumii pot fi numarate pe degetele de la o mana, iar bucataria frantuzeasca se afla printre ele. Ceea ce implica acest termen este un amsamblu coerent de ingrediente, tehnici si feluri de mancare, care au fost toate studiate si perfectionate de maestrii in arta culinara de foarte mult timp. Bucataria frantuzeasca si-a trait adolescenta cu mult timp in urma iar in aceasta etapa sunt unele gusturi pe care francezii considera ca nu merita sa le schimbe. Asta nu inseamna ca bucataria franceza nu evolueaza. Noi arome sunt introduse fara incetare in metodele de gatit, dar sunt integrate cu multa atentie. Curry, lamaie, alune ardei, nuca de cocos si lemongrass sunt toate familiare pe meniuri. Majoritatea felurilor de mancare raman la baza frantuzesti, dar nuantele exotice cu siguranta ca sunt parte a experientei in cele din urma. Chiar si in ce priveste termenii tehnici, bucataria franceza s-a modernizat: sosurile si pastele au tendinta sa fie mai usoare decat inainte iar legumele domina meniurile din ce in ce mai mult. Meniurile insele au fost simplificate - mai bine adaptate gusturilor de azi.
Exista totusi o abordare gen incet si constant. Avantajul din punct de vedere al turistului este ca felurile clasice la care mai visam cand suntem in strainatate le gasesti in forma autentica pe mesele din Franta. Totul poate parea foarte idilic, dar nu va fie teama: experienta ingrozitoare a restaurantelor franceze este si ea din plin: tapetul prin de flori, servetele roz din poliester, chelneri scortosi. Mediocritatea abunda in egala masura, dar francezii sunt francezi in toate, iar uneori chiar si meniurile indoielnice pot avea un anumit farmec. Un alt lucru care face ca mancarea frantuzeasca sa fie extraordinara este masura socialului. Ocazional vei zari pe cineva gonind pe strazi in timp ce musca dintr-o gogoasa. Cu tot stresul cotidian al secolului vitezei, francezii mai cred ca a sta la masa si a manca intr-o companie placuta la un pahar cu vin e foarte importanta! Isi fac timp pentru a manca. De fapt, in Franta, mancarea este un stil de viata!
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherry...un desert cu fructe de toamna, asta am ales eu( desi merge perfect si vara) mai mult decat delicios, isi trage originea pe...
Cobbler cu fructePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii