Bucataria libaneza

(0)
admin postat de


Gastronomia libaneza, usoara si sanatoasa, se bazeaza pe o traditie veche. Anticii fenicieni, parasind tarmurile marii si stramutandu-se in munti, au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii de viata, ceea ce a influentat categoric si bucataria traditionala. Desigur, exista nenumarate influente europene din perioada cruciadelor, influente otomane, egiptene, si in general ale tuturor civilizatiilor care au trecut in decursul istoriei prin teritoriile ce formeaza azi Libanul modern. Si cum urmasii fenicienilor, buni comercianti, nu se dezmint, au adunat tot ce a fost mai bun la fiecare si in domeniul artei culinare, in �meze�, cum o numesc libanezii. Un exemplu graitor este si lipsa consumului carnii de porc, nu teribil de sanatoasa, cum prea bine se cunoaste. Retetele specific libaneze folosesc carne de vita, de oaie sau de pui.



Bucataria libaneza este sinonimul bucatariei sanatoase din zona Mediteranei deoarece se bazeaza din abundenta pe fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare. �n general, libanezii evita grasimile animale, puiul fiind preferat altor tipuri de carne. Cand totusi se pregatesc mancaruri pe baza de carne rosie, de cele mai multe ori se foloseste carnea de miel. Unul din condimentele preferate ale locuitorilor din Liban este usturoiul, care alaturi de uleiul de masline este omniprezent in mai toate specialitatile. De cele mai multe ...
ori mancarurile sunt fie facute la gratar, fie sote sau coapte. Pe langa astea, ierburile, mirodeniile si prospetimea ingredientelor sunt cele care au facut ca traditia culinara a acestei mici tari sa fie atat de apreciata in toata lumea. Ca dovada, din ce in ce mai multe restaurante cu specific libanez se deschid in Romania. In Bucuresti exista cel putin cinci.

 

Unul din aspectele sociale si de divertisment ale bucatariei libaneze il reprezinta modul in care este servita mancarea, cunoscut sub numele de "mezze". Asemanator antipastelor italiene, "mezze" consta intr-o multitudine de feluri de mancare precum legume murate, humus, piure de vinete afumate, fructe de mare marinate la gratar, frigarui de carne si o varietate de salate gatite sau proaspete, prezentate sub forma de bufet cu autoservire.

Aceasta �meze� este in fapt o suma de 60-70 de feluri de mancare distincte sau derivate ale unor retete, dar cu multe alte ingrediente care le modifica radical gustul.


Felurile diverse de mancare prezentate in timpul "mezze", la care se adauga numeroasele culori, arome si gusturi, fac din aceasta traditie un ritual pe cat de impresionant, pe atat de apetisant.



E interesant de remarcat cum foarte multe preparate libaneze rezoneaza neasteptat de bine pana si cu bucataria traditionala romaneasca. Buletele de cascaval sau cascavalul pane isi gasesc locul in "meze". Supa de linte se prepara la fel si aici ca si in Liban doar ca ei mai adauga deasupra putina lamaie si bucati de paine libaneza prajita in ulei de masline.
Sarmalele in foi de vita, umplute cu grau concasat sau orez se prepara in aceeasi maniera.



Pe langa prospetime si diversitate, popularitatea mancarii libaneze se datoreaza simplitatii si aromelor exotice.

recomandari

Am reusit sa obtinem de la maestrul bucatar al restaurantului 1001-nopti, Dirbas Tawfik, cateva sugestii de ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite