Bucataria libaneza

Gastronomia libaneza, usoara si sanatoasa, se bazeaza pe o traditie veche. Anticii fenicieni, parasind tarmurile marii si stramutandu-se in munti, au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii de viata, ceea ce a influentat categoric si bucataria traditionala. Desigur, exista nenumarate influente europene din perioada cruciadelor, influente otomane, egiptene, si in general ale tuturor civilizatiilor care au trecut in decursul istoriei prin teritoriile ce formeaza azi Libanul modern. Si cum urmasii fenicienilor, buni comercianti, nu se dezmint, au adunat tot ce a fost mai bun la fiecare si in domeniul artei culinare, in �meze�, cum o numesc libanezii. Un exemplu graitor este si lipsa consumului carnii de porc, nu teribil de sanatoasa, cum prea bine se cunoaste. Retetele specific libaneze folosesc carne de vita, de oaie sau de pui.

Bucataria libaneza este sinonimul bucatariei sanatoase din zona Mediteranei deoarece se bazeaza din abundenta pe fructe, legume, peste proaspat si fructe de mare. �n general, libanezii evita grasimile animale, puiul fiind preferat altor tipuri de carne. Cand totusi se pregatesc mancaruri pe baza de carne rosie, de cele mai multe ori se foloseste carnea de miel. Unul din condimentele preferate ale locuitorilor din Liban este usturoiul, care alaturi de uleiul de masline este omniprezent in mai toate specialitatile. De cele mai multe ori mancarurile sunt fie facute la gratar, fie sote sau coapte. Pe langa astea, ierburile, mirodeniile si prospetimea ingredientelor sunt cele care au facut ca traditia culinara a acestei mici tari sa fie atat de apreciata in toata lumea. Ca dovada, din ce in ce mai multe restaurante cu specific libanez se deschid in Romania. In Bucuresti exista cel putin cinci.

Unul din aspectele sociale si de divertisment ale bucatariei libaneze il reprezinta modul in care este servita mancarea, cunoscut sub numele de "mezze". Asemanator antipastelor italiene, "mezze" consta intr-o multitudine de feluri de mancare precum legume murate, humus, piure de vinete afumate, fructe de mare marinate la gratar, frigarui de carne si o varietate de salate gatite sau proaspete, prezentate sub forma de bufet cu autoservire. Aceasta �meze� este in fapt o suma de 60-70 de feluri de mancare distincte sau derivate ale unor retete, dar cu multe alte ingrediente care le modifica radical gustul.
Felurile diverse de mancare prezentate in timpul "mezze", la care se adauga numeroasele culori, arome si gusturi, fac din aceasta traditie un ritual pe cat de impresionant, pe atat de apetisant.

E interesant de remarcat cum foarte multe preparate libaneze rezoneaza neasteptat de bine pana si cu bucataria traditionala romaneasca. Buletele de cascaval sau cascavalul pane isi gasesc locul in "meze". Supa de linte se prepara la fel si aici ca si in Liban doar ca ei mai adauga deasupra putina lamaie si bucati de paine libaneza prajita in ulei de masline.
Sarmalele in foi de vita, umplute cu grau concasat sau orez se prepara in aceeasi maniera.

Pe langa prospetime si diversitate, popularitatea mancarii libaneze se datoreaza simplitatii si aromelor exotice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Drob din miel

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Rulouri cu ciuperci
2
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Coltunasi de post cu gem
4
Dulciuri

Coltunasi de post cu gem

Aceasta reteta de coltunasi cu gem este un desert de post rapid si delicios. Se prajeste pesmetul in ulei si se amesteca apoi...

Coltunasi de post cu gem
Supa de linte
5
Parteneri
Prajitura cu Ricotta
Bucataras.RO

Prajitura cu Ricotta

Prajitura cu Ricotta
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
ReteteCulinare.RO

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao