Bucataria Maghrebiana, savoare si mister

Bucataria Maghrebiana isi are originile in bucataria de pe „Coasta Barbara” (denumirea pe care o foloseau crestinii in secolul al 16 pentru zona de nord a continentului African), imbogatita mai tarziu cu influente din bucataria Araba, Franceza, Italiana, si Greaca. Va puteti da seama ce combinatie interesanta de preparate si savori. Regiunea Magerb este alcatuita din tari precum Maroc, Algeria, Tunisia si in functie de sursa cuprinde si Egiptul. In mod traditional masa principala a zilei se serveste la pranz. In multe sate si orase se incearca mentinerea acestei traditi, insa datorita faptului ca din ce in ce mai multe femei lucreaza, masa principala incet incet a devenit cina, cand se strange intreaga familie. Un obicei Marocan este mancatul cu mana, mancarea fiind prinsa cu degetul mare, aratatorul si degeetul din mijloc. Inainte de masa se spala pe maini cu apa calduta de tradafiri, si fix inaintea desertului cand sunt servite fructe proaspete si ceai de menta (cea mai populara bautura in regiunea Maghrebiana). Ca in fiecare tara Mediteraneeana, sunt servite o varietate de aperitive care sa creasca apetitul inainte de felul principal. Pentru mese mari, pot fi servite pana la 20 de preparate diferite (masline, nuci, salate, puree de legume, supe, legume crude cu ierburi proaspete si condimente, paine etc.). Felul principal adesea include Tajine de miel si legume sau pui si naut. Couscousul in mod traditional se manaca vinerea. Fructele si legumele de sezon sunt folosite pentru salate si pentru garnituri. Apa de trandafiri (petale de trandafir distilate) si apa de flori de portocale (flori de portocale distilate) sunt folosite din abundenta in Maghreb pentru a spori aroma fructelor proaspete sau confiate sau bauturilor si deiferitelor produse de patiserie. Couscous, un preparart popularCouscous este produsul care caracterizeaza toate tarile Maghrebiene. Desi acesta se pregateste diferit in fiecare tara, baza este intotdeauna aceeasi, grisul. Se poate garnisi cu pui, miel, vita, legume sau peste, condimentate de obicei cu scortisoara, sofran, paprika, turmeric, piper negru, boia, ghimbar, cuisoare, seminte coriandru, schinduf (fenicul) si seminte de chimen. Delicioasa Tajine Tajine este una dintre cele mai delicioase specialitati Maghrebiene. Tajine este de asemenea numele recipientului in care se prepara si este servita mancarea. Daca nu ai o astfel de oala poti folosi o oala sau o caserola de lut. Un singur lucru trebuie sa tineti minte, secretul pentru a prepara Tajine perfect este sa nu mestecati niciodata cand gatiti acest preparat. Toate ingredientele trebuie sa fie gatite una peste alta suficient timp astfel incat toate aromele sa se amestece. Pentru a realiza un Tajine excelent puteti combina mai multe feluri de carne: miel, vita, rata, pui; legume: ardei usturati, ceapa, morcovi, cartofi, telina, dovlecei; fructe uscate: prune, caise, struguri, smochine; condimente: scortisoara, boia, turmeric, sofran, ghimbar, chimen, cuisoare; ierburi: rosmarin, coriandru, menta, cimbru. In momentul in care preparatul se ia de pe foc se adauga feli de lamaie, migdale argintii, cateva masline si poate o lingurita de miere pentru ca preparatul sa fie cat mai traditional. Sa nu uitam nautul Nautul este o parte importanta a bucatariei Maghrebiene. Boabele de naut sunt in general curatate inainte de a fi folosite pentru couscous si Tajine, pentru a fi si mai gustoase. Daca vrei sa prepari supa nu este nevoie sa indepartezi coaja. Cum se pregateste nautul: se lasa boabele la inmuiat peste noapte, a doua zi boabele se iau cu mana si se freaca intre maini pentru a indeparta coaja. Se indeparteaza cojile care ies la suprafata, se acopera boabele de naut cu apa proaspata si se fierb aproximativ o ora. Boabele fierte se adauga la couscous sau la Tajine, chiar daca se foloseste naut conservat se poate indeparta coaja.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Aperitiv cartofi in straturi cu bacon si cascaval
Bucataras.RO

Aperitiv cartofi in straturi cu bacon si cascaval

Aperitiv cartofi in straturi cu bacon si cascaval
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!