Bucataria Maghrebiana, savoare si mister

Bucataria Maghrebiana isi are originile in bucataria de pe „Coasta Barbara” (denumirea pe care o foloseau crestinii in secolul al 16 pentru zona de nord a continentului African), imbogatita mai tarziu cu influente din bucataria Araba, Franceza, Italiana, si Greaca. Va puteti da seama ce combinatie interesanta de preparate si savori. Regiunea Magerb este alcatuita din tari precum Maroc, Algeria, Tunisia si in functie de sursa cuprinde si Egiptul. In mod traditional masa principala a zilei se serveste la pranz. In multe sate si orase se incearca mentinerea acestei traditi, insa datorita faptului ca din ce in ce mai multe femei lucreaza, masa principala incet incet a devenit cina, cand se strange intreaga familie. Un obicei Marocan este mancatul cu mana, mancarea fiind prinsa cu degetul mare, aratatorul si degeetul din mijloc. Inainte de masa se spala pe maini cu apa calduta de tradafiri, si fix inaintea desertului cand sunt servite fructe proaspete si ceai de menta (cea mai populara bautura in regiunea Maghrebiana). Ca in fiecare tara Mediteraneeana, sunt servite o varietate de aperitive care sa creasca apetitul inainte de felul principal. Pentru mese mari, pot fi servite pana la 20 de preparate diferite (masline, nuci, salate, puree de legume, supe, legume crude cu ierburi proaspete si condimente, paine etc.). Felul principal adesea include Tajine de miel si legume sau pui si naut. Couscousul in mod traditional se manaca vinerea. Fructele si legumele de sezon sunt folosite pentru salate si pentru garnituri. Apa de trandafiri (petale de trandafir distilate) si apa de flori de portocale (flori de portocale distilate) sunt folosite din abundenta in Maghreb pentru a spori aroma fructelor proaspete sau confiate sau bauturilor si deiferitelor produse de patiserie. Couscous, un preparart popularCouscous este produsul care caracterizeaza toate tarile Maghrebiene. Desi acesta se pregateste diferit in fiecare tara, baza este intotdeauna aceeasi, grisul. Se poate garnisi cu pui, miel, vita, legume sau peste, condimentate de obicei cu scortisoara, sofran, paprika, turmeric, piper negru, boia, ghimbar, cuisoare, seminte coriandru, schinduf (fenicul) si seminte de chimen. Delicioasa Tajine Tajine este una dintre cele mai delicioase specialitati Maghrebiene. Tajine este de asemenea numele recipientului in care se prepara si este servita mancarea. Daca nu ai o astfel de oala poti folosi o oala sau o caserola de lut. Un singur lucru trebuie sa tineti minte, secretul pentru a prepara Tajine perfect este sa nu mestecati niciodata cand gatiti acest preparat. Toate ingredientele trebuie sa fie gatite una peste alta suficient timp astfel incat toate aromele sa se amestece. Pentru a realiza un Tajine excelent puteti combina mai multe feluri de carne: miel, vita, rata, pui; legume: ardei usturati, ceapa, morcovi, cartofi, telina, dovlecei; fructe uscate: prune, caise, struguri, smochine; condimente: scortisoara, boia, turmeric, sofran, ghimbar, chimen, cuisoare; ierburi: rosmarin, coriandru, menta, cimbru. In momentul in care preparatul se ia de pe foc se adauga feli de lamaie, migdale argintii, cateva masline si poate o lingurita de miere pentru ca preparatul sa fie cat mai traditional. Sa nu uitam nautul Nautul este o parte importanta a bucatariei Maghrebiene. Boabele de naut sunt in general curatate inainte de a fi folosite pentru couscous si Tajine, pentru a fi si mai gustoase. Daca vrei sa prepari supa nu este nevoie sa indepartezi coaja. Cum se pregateste nautul: se lasa boabele la inmuiat peste noapte, a doua zi boabele se iau cu mana si se freaca intre maini pentru a indeparta coaja. Se indeparteaza cojile care ies la suprafata, se acopera boabele de naut cu apa proaspata si se fierb aproximativ o ora. Boabele fierte se adauga la couscous sau la Tajine, chiar daca se foloseste naut conservat se poate indeparta coaja.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Azi m-am gandit sa facem impreuna un desert pufos si aromat, de care va veti indragosti pe loc! Este vorba despre rulourile...

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls
Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de...

Mucenici moldovenesti
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
1
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Strudel cu mere din aluat de casa
3
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Tarta cu banane si rom
4
Prajituri

Tarta cu banane si rom

De ceva vreme am cautat o reteta delicioasa de tarta care sa imbine bananele cu romul, pentru ca amandoua imi plac :). Reteta...

Tarta cu banane si rom
Mini trandafiri cu unt
5
Preparate dulci

Mini trandafiri cu unt

Mini trandafiraşi cu unt, în forme de mini-tarte

Mini trandafiri cu unt
Parteneri
Ciorba de loboda
Bucataras.RO

Ciorba de loboda

O ciorba usoara si minuanata de primavara! Nu mai are nevoie de alta introducere…

Ciorba de loboda
Musaca de cartofi cu carne tocata
Gustos.RO

Musaca de cartofi cu carne tocata

Reteta de musaca de cartofi cu carne tocata. Musaca de cartofi cu carne tocata reteta pas cu pas. Retete de musaca de...

Musaca de cartofi cu carne tocata