Bucataria Maghrebiana, savoare si mister

Bucataria Maghrebiana isi are originile in bucataria de pe „Coasta Barbara” (denumirea pe care o foloseau crestinii in secolul al 16 pentru zona de nord a continentului African), imbogatita mai tarziu cu influente din bucataria Araba, Franceza, Italiana, si Greaca. Va puteti da seama ce combinatie interesanta de preparate si savori. Regiunea Magerb este alcatuita din tari precum Maroc, Algeria, Tunisia si in functie de sursa cuprinde si Egiptul. In mod traditional masa principala a zilei se serveste la pranz. In multe sate si orase se incearca mentinerea acestei traditi, insa datorita faptului ca din ce in ce mai multe femei lucreaza, masa principala incet incet a devenit cina, cand se strange intreaga familie. Un obicei Marocan este mancatul cu mana, mancarea fiind prinsa cu degetul mare, aratatorul si degeetul din mijloc. Inainte de masa se spala pe maini cu apa calduta de tradafiri, si fix inaintea desertului cand sunt servite fructe proaspete si ceai de menta (cea mai populara bautura in regiunea Maghrebiana). Ca in fiecare tara Mediteraneeana, sunt servite o varietate de aperitive care sa creasca apetitul inainte de felul principal. Pentru mese mari, pot fi servite pana la 20 de preparate diferite (masline, nuci, salate, puree de legume, supe, legume crude cu ierburi proaspete si condimente, paine etc.). Felul principal adesea include Tajine de miel si legume sau pui si naut. Couscousul in mod traditional se manaca vinerea. Fructele si legumele de sezon sunt folosite pentru salate si pentru garnituri. Apa de trandafiri (petale de trandafir distilate) si apa de flori de portocale (flori de portocale distilate) sunt folosite din abundenta in Maghreb pentru a spori aroma fructelor proaspete sau confiate sau bauturilor si deiferitelor produse de patiserie. Couscous, un preparart popularCouscous este produsul care caracterizeaza toate tarile Maghrebiene. Desi acesta se pregateste diferit in fiecare tara, baza este intotdeauna aceeasi, grisul. Se poate garnisi cu pui, miel, vita, legume sau peste, condimentate de obicei cu scortisoara, sofran, paprika, turmeric, piper negru, boia, ghimbar, cuisoare, seminte coriandru, schinduf (fenicul) si seminte de chimen. Delicioasa Tajine Tajine este una dintre cele mai delicioase specialitati Maghrebiene. Tajine este de asemenea numele recipientului in care se prepara si este servita mancarea. Daca nu ai o astfel de oala poti folosi o oala sau o caserola de lut. Un singur lucru trebuie sa tineti minte, secretul pentru a prepara Tajine perfect este sa nu mestecati niciodata cand gatiti acest preparat. Toate ingredientele trebuie sa fie gatite una peste alta suficient timp astfel incat toate aromele sa se amestece. Pentru a realiza un Tajine excelent puteti combina mai multe feluri de carne: miel, vita, rata, pui; legume: ardei usturati, ceapa, morcovi, cartofi, telina, dovlecei; fructe uscate: prune, caise, struguri, smochine; condimente: scortisoara, boia, turmeric, sofran, ghimbar, chimen, cuisoare; ierburi: rosmarin, coriandru, menta, cimbru. In momentul in care preparatul se ia de pe foc se adauga feli de lamaie, migdale argintii, cateva masline si poate o lingurita de miere pentru ca preparatul sa fie cat mai traditional. Sa nu uitam nautul Nautul este o parte importanta a bucatariei Maghrebiene. Boabele de naut sunt in general curatate inainte de a fi folosite pentru couscous si Tajine, pentru a fi si mai gustoase. Daca vrei sa prepari supa nu este nevoie sa indepartezi coaja. Cum se pregateste nautul: se lasa boabele la inmuiat peste noapte, a doua zi boabele se iau cu mana si se freaca intre maini pentru a indeparta coaja. Se indeparteaza cojile care ies la suprafata, se acopera boabele de naut cu apa proaspata si se fierb aproximativ o ora. Boabele fierte se adauga la couscous sau la Tajine, chiar daca se foloseste naut conservat se poate indeparta coaja.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia