In zilele de demult, dar nu numai, familiile iraniene se adunau in jurul unei sofreh ( un fel de fata de masa intinsa pe jos/pe covor).Sofreh a fost si este o piatra de temelie a bucatariei persane, fiind un prilej bun pentru adunarea familiei, relaxare, bucurie, zambete si diferite teme de discutii. Bucataria persana este foarte distincta si speciala, este o bucatarie plina de gusturi si arome specifice.
Retetele persane variaza in ingrediente si moduri de preparare, de la gustul dulce, la foarte acru si picant. Cele mai multe feluri de mancare au la baza orezul, care este servit alaturi de diferite preparate din carne, verdeturi si legume.
In traditia persana, oaspetii sunt serviti cu ceai si fructe, de obicei inainte de masa. Acestea sunt servite pe farfurii mici, cu tacamuri speciale. Fructele servite sunt de cele mai multe ori: portocale, mere, castraveti mici iranieni (cunoscuti sub numele de khiyar), rodii, pere, banane, cirese, ine, struguri, piersici, mandarine si orice fel de fruct, in functie si de sezon.
Boluri de pepene galben, pepene verde, pepene iranian kharboozeh, bineinteles curatate de coaja si taiate cuburi mari, ajil, tokhmeh si alte gustari pot fi de asemenea servite.
Deserturile servite la petreceri (mehmooni) sunt variate: prajituri, krem karamel (crema de zahar ars), jeleuri (jelle) sau diferite dulciuri cu ceai.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe