Insa influentele mediteraneene, europene si arabe au creat in Portugalia o bucatarie bogata si variata, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper rosu, ghimbir, coriandru, sofran, nucsoara si vin de Porto.
Ingredientele de baza ale bucatariei portugheze sunt pestele, fructele de mare, carnea de porc, ouale, supele si prajiturile, gatite dupa retete europene, dar condimentate in stil arab.
Daca te vei opri la un restaurant traditional portughez si vei comanda meniul zilei, nu iti va lipsi de pe masa caldo verde, supa lor de baza, obtinuta din cartofi cu varza si carne, carnaciori picanti cu mamaliga si vinul verde (un must verde racoritor).
Bucatarii portughezi gatesc cu multa carne, menita sa le confere energie clientilor sai, iar recomandarea lor este ciorba Açorda de Marisco, din paine si fructe de mare, iar ca felul doi, Leitão Assado, un porc fript la gratar si foarte condimentat. Pasionatii de arta culinara imbina fericit in farfuriile lor carnea de porc si scoicile sau fructele de mare, intr-un preparat numit Carne de Porco à Alentejana, un fel traditional din carne de porc inabusita in vin, cu ceapa si coriandru, servita cu scoici.
Specialitatea nationala a portughezilor se numeste Bacalhau si este cod uscat si foarte sarat, preparat dupa o varietate atat de mare de retete, incat este imposibil sa nu gasesti una si pe gustul tau. Pestele se asociaza la portughezi cu legume (rosii, cartofi, varza, ceapa, ardei, broccoli, conopida), dar si cu orez.
Portughezii prefera salatelor din legume proaspete cele din legume inabusite sau fierte la aburi, in combinatie cu diverse carnuri sau paste. Leguma lor de baza, care nu lipseste aproape din niciun preparat este rosia!
Portughezii folosesc cu intelepciune bogatia Atlanticului si nu exista masa fara peste sau fructe de mare, in fiecare regiune servindu-se bucate specifice ca: sepia, creveti, moluste, sardine si macrou sau friptura de ton. Sunt renumiti pentru mancarea foarte sanatoasa, ei neprajind carnea, ci doar o rumenesc la gratar si o asociaza cu legume si vin de Porto.
La desert mananca pepeni galbeni, struguri, banane, portocale si ananas, insa si patiseria lor este bine dezvoltata si recunoascuta prin preparate ca: Pastéis de Nata (o tarta cu crema de vanilie si scortisoara).
Orice masa traditionala portugheza este acompaniata de celebrul vin de Porto, destul de tare, si de lichiorul bagaço.
Daca ajungeti in Portugalia nu ocoliti restaurantele cu mancare traditionala, pentru ca veti avea o surpriza deosebit de placuta!
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseAceste fursecuri de sărbătoare sunt gustoase și ușor de preparat.
Fursecuri cu dulceataReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii