Insa
influentele mediteraneene, europene si arabe au creat in Portugalia o
bucatarie bogata si variata, cu preparate simple, condimentate cu
cele mai exotice arome: piper rosu, ghimbir, coriandru, sofran,
nucsoara si vin de Porto.
Ingredientele
de baza ale bucatariei portugheze sunt pestele, fructele de mare,
carnea de porc, ouale, supele si prajiturile, gatite dupa retete
europene, dar condimentate in stil arab.
Daca
te vei opri la un restaurant traditional portughez si vei comanda
meniul zilei, nu iti va lipsi de pe masa caldo verde, supa lor de
baza, obtinuta din cartofi cu varza si carne, carnaciori picanti cu
mamaliga si vinul verde (un must verde racoritor).
Bucatarii
portughezi gatesc cu multa carne, menita sa le confere energie
clientilor sai, iar recomandarea lor este ciorba Açorda de Marisco,
din paine si fructe de mare, iar ca felul doi, Leitão Assado, un
porc fript la gratar si foarte condimentat. Pasionatii de arta
culinara imbina fericit in farfuriile lor carnea de porc si scoicile
sau fructele de mare, intr-un preparat numit Carne de Porco Ã
Alentejana, un fel traditional din carne de porc inabusita in vin, cu
ceapa si coriandru, servita cu scoici.
Specialitatea
nationala a portughezilor se numeste Bacalhau si este cod uscat si
foarte sarat, preparat dupa o varietate atat de mare de retete, incat
este imposibil sa nu gasesti una si pe ...
gustul tau. Pestele se
asociaza la portughezi cu legume (rosii, cartofi, varza, ceapa,
ardei, broccoli, conopida), dar si cu orez.
Portughezii
prefera salatelor din legume proaspete cele din legume inabusite sau
fierte la aburi, in combinatie cu diverse carnuri sau paste. Leguma
lor de baza, care nu lipseste aproape din niciun preparat este rosia!
Portughezii
folosesc cu intelepciune bogatia Atlanticului si nu exista masa fara
peste sau fructe de mare, in fiecare regiune servindu-se bucate
specifice ca: sepia, creveti, moluste, sardine si macrou sau friptura
de ton. Sunt renumiti pentru mancarea foarte sanatoasa, ei neprajind
carnea, ci doar o rumenesc la gratar si o asociaza cu legume si vin
de Porto.
La
desert mananca pepeni galbeni, struguri, banane, portocale si ananas,
insa si patiseria lor este bine dezvoltata si recunoascuta prin
preparate ca: Pastéis de Nata (o tarta cu crema de vanilie si
scortisoara).
Orice
masa traditionala portugheza este acompaniata de celebrul vin de
Porto, destul de tare, si de lichiorul bagaço.
Daca
ajungeti in Portugalia nu ocoliti restaurantele cu mancare
traditionala, pentru ca veti avea o surpriza deosebit de placuta!
asociaza la portughezi cu legume (rosii, cartofi, varza, ceapa,
ardei, broccoli, conopida), dar si cu orez.
Portughezii
prefera salatelor din legume proaspete cele din legume inabusite sau
fierte la aburi, in combinatie cu diverse carnuri sau paste. Leguma
lor de baza, care nu lipseste aproape din niciun preparat este rosia!
Portughezii
folosesc cu intelepciune bogatia Atlanticului si nu exista masa fara
peste sau fructe de mare, in fiecare regiune servindu-se bucate
specifice ca: sepia, creveti, moluste, sardine si macrou sau friptura
de ton. Sunt renumiti pentru mancarea foarte sanatoasa, ei neprajind
carnea, ci doar o rumenesc la gratar si o asociaza cu legume si vin
de Porto.
La
desert mananca pepeni galbeni, struguri, banane, portocale si ananas,
insa si patiseria lor este bine dezvoltata si recunoascuta prin
preparate ca: Pastéis de Nata (o tarta cu crema de vanilie si
scortisoara).
Orice
masa traditionala portugheza este acompaniata de celebrul vin de
Porto, destul de tare, si de lichiorul bagaço.
Daca
ajungeti in Portugalia nu ocoliti restaurantele cu mancare
traditionala, pentru ca veti avea o surpriza deosebit de placuta!
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe