Bucataria portugheza

Insa influentele mediteraneene, europene si arabe au creat in Portugalia o bucatarie bogata si variata, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper rosu, ghimbir, coriandru, sofran, nucsoara si vin de Porto.
Ingredientele de baza ale bucatariei portugheze sunt pestele, fructele de mare, carnea de porc, ouale, supele si prajiturile, gatite dupa retete europene, dar condimentate in stil arab.
Daca te vei opri la un restaurant traditional portughez si vei comanda meniul zilei, nu iti va lipsi de pe masa caldo verde, supa lor de baza, obtinuta din cartofi cu varza si carne, carnaciori picanti cu mamaliga si vinul verde (un must verde racoritor).
Bucatarii portughezi gatesc cu multa carne, menita sa le confere energie clientilor sai, iar recomandarea lor este ciorba Açorda de Marisco, din paine si fructe de mare, iar ca felul doi, Leitão Assado, un porc fript la gratar si foarte condimentat. Pasionatii de arta culinara imbina fericit in farfuriile lor carnea de porc si scoicile sau fructele de mare, intr-un preparat numit Carne de Porco à Alentejana, un fel traditional din carne de porc inabusita in vin, cu ceapa si coriandru, servita cu scoici.
Specialitatea nationala a portughezilor se numeste Bacalhau si este cod uscat si foarte sarat, preparat dupa o varietate atat de mare de retete, incat este imposibil sa nu gasesti una si pe gustul tau. Pestele se asociaza la portughezi cu legume (rosii, cartofi, varza, ceapa, ardei, broccoli, conopida), dar si cu orez.
Portughezii prefera salatelor din legume proaspete cele din legume inabusite sau fierte la aburi, in combinatie cu diverse carnuri sau paste. Leguma lor de baza, care nu lipseste aproape din niciun preparat este rosia!
Portughezii folosesc cu intelepciune bogatia Atlanticului si nu exista masa fara peste sau fructe de mare, in fiecare regiune servindu-se bucate specifice ca: sepia, creveti, moluste, sardine si macrou sau friptura de ton. Sunt renumiti pentru mancarea foarte sanatoasa, ei neprajind carnea, ci doar o rumenesc la gratar si o asociaza cu legume si vin de Porto.
La desert mananca pepeni galbeni, struguri, banane, portocale si ananas, insa si patiseria lor este bine dezvoltata si recunoascuta prin preparate ca: Pastéis de Nata (o tarta cu crema de vanilie si scortisoara).
Orice masa traditionala portugheza este acompaniata de celebrul vin de Porto, destul de tare, si de lichiorul bagaço.
Daca ajungeti in Portugalia nu ocoliti restaurantele cu mancare traditionala, pentru ca veti avea o surpriza deosebit de placuta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Mini ardei umpluti cu branza
3
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Salata Pickles
4
Muraturi combinate

Salata Pickles

O salată care nouă ne place foarte mult. Se poate adapta uşor gusturilor proprii. Se pregăteşte foarte uşor, aşa că...

Salata Pickles
Cremes
5
Prajituri

Cremes

Dupa mine, cremesul este regina prajiturilor, este atat de delicioasa incat va multumi pe deplin papilele voastre gustative....

Cremes
Parteneri
Cellentani cu speck si sparanghel
Bucataras.RO

Cellentani cu speck si sparanghel

Cellentani cu speck si sparanghel
Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gustos.RO

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet