Bucataria portugheza

Insa influentele mediteraneene, europene si arabe au creat in Portugalia o bucatarie bogata si variata, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper rosu, ghimbir, coriandru, sofran, nucsoara si vin de Porto.
Ingredientele de baza ale bucatariei portugheze sunt pestele, fructele de mare, carnea de porc, ouale, supele si prajiturile, gatite dupa retete europene, dar condimentate in stil arab.
Daca te vei opri la un restaurant traditional portughez si vei comanda meniul zilei, nu iti va lipsi de pe masa caldo verde, supa lor de baza, obtinuta din cartofi cu varza si carne, carnaciori picanti cu mamaliga si vinul verde (un must verde racoritor).
Bucatarii portughezi gatesc cu multa carne, menita sa le confere energie clientilor sai, iar recomandarea lor este ciorba Açorda de Marisco, din paine si fructe de mare, iar ca felul doi, Leitão Assado, un porc fript la gratar si foarte condimentat. Pasionatii de arta culinara imbina fericit in farfuriile lor carnea de porc si scoicile sau fructele de mare, intr-un preparat numit Carne de Porco à Alentejana, un fel traditional din carne de porc inabusita in vin, cu ceapa si coriandru, servita cu scoici.
Specialitatea nationala a portughezilor se numeste Bacalhau si este cod uscat si foarte sarat, preparat dupa o varietate atat de mare de retete, incat este imposibil sa nu gasesti una si pe gustul tau. Pestele se asociaza la portughezi cu legume (rosii, cartofi, varza, ceapa, ardei, broccoli, conopida), dar si cu orez.
Portughezii prefera salatelor din legume proaspete cele din legume inabusite sau fierte la aburi, in combinatie cu diverse carnuri sau paste. Leguma lor de baza, care nu lipseste aproape din niciun preparat este rosia!
Portughezii folosesc cu intelepciune bogatia Atlanticului si nu exista masa fara peste sau fructe de mare, in fiecare regiune servindu-se bucate specifice ca: sepia, creveti, moluste, sardine si macrou sau friptura de ton. Sunt renumiti pentru mancarea foarte sanatoasa, ei neprajind carnea, ci doar o rumenesc la gratar si o asociaza cu legume si vin de Porto.
La desert mananca pepeni galbeni, struguri, banane, portocale si ananas, insa si patiseria lor este bine dezvoltata si recunoascuta prin preparate ca: Pastéis de Nata (o tarta cu crema de vanilie si scortisoara).
Orice masa traditionala portugheza este acompaniata de celebrul vin de Porto, destul de tare, si de lichiorul bagaço.
Daca ajungeti in Portugalia nu ocoliti restaurantele cu mancare traditionala, pentru ca veti avea o surpriza deosebit de placuta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu stafide si nuca de cocos
1
Cozonac

Cozonac cu stafide si nuca de cocos

Retete de iarna

Cozonac cu stafide si nuca de cocos
Crochete din gris cu cascaval
2
Mancaruri fara carne

Crochete din gris cu cascaval

Crochetele din gris sunt aperitive delicioase.. Ouale se spala sub jet de apa rece. Faina si pesmetul se cern. Cascavalul se...

Crochete din gris cu cascaval
Briose simple cu iaurt
3
Dulciuri

Briose simple cu iaurt

Briosele simple cu iaurt sunt un desert delicios pe care il puteti realiza impreuna cu copiii dumneavoastra. Pentru aceasta...

Briose simple cu iaurt
Aluat dulce pentru placinta
4
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
5
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia