Moldova, taramul retetelor traditionale romanesti Daca vrei sa te intorci oarecum in timp si sa ai idee despre mancarurile traditionale ale romanilor, cel mai indicat ar fi sa incerci bucataria moldoveneasca! In Romania incep sa se simta tot mai mult influentele occidentale, si multe persoane nu mai respecta, nici macar de sarbatori, bucatele traditionale. In Moldova insa, lucrurile stau altfel. Traditionalul e la el acasa si a devenit o mandrie sa gatesti dupa retetele bunicilor. Cele mai cunoscute in Moldova sunt: mamaliga, zeama de pui; tocana si altele. Mamaliga este servita cu jumari, fripturi, branza, smantana. In bucataria moldoveneasca un rol aparte le revine produselor din carne, in special la pregatirea bucatelor calde, dar si aperitivelor. Este populara zeama de pui, bors, tocana, friptura si costita din carne de porc, mici din carne de vita, mangea din carne de berbec. Multe bucate din carne si peste sunt preparate la gratar deasupra carbunelui de lemn incins. Produsele astfel pregatite sunt de obicei anterior marinate. Nici o sarbatoare traditionala nu se petrece fara sarmale, racituri, taitei cu carne de pasare. Meniul de sarbatoare in Moldova este cu gust impodobita cu bucate delicioase din faina de grau: prajitei, copturi, invartite, placinte, sarailii cu fructe, legume, nuci. Ospitalitatea in Republica Moldova este cunoscuta: fiecare oaspete este primit cu o deosebita caldura. La tara oaspetii sunt, de obicei, invitati in „Casa Mare", o odaie traditionala in fiecare casa unde se petrec toate sarbatorile. Pe buna dreptate se zice ca orice oaspete in Moldova este si prieten. (sursa: www.cim.moldova.md)
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii