Istoria si evolutia cafelei este foarte variata si interesanta, implicand o doza de sansa, intrigi politice si de mult ori, multi bani la mijloc.
O legenda spune ca efectul cafelei asupra comportamentului a fost observat de un crescator de oi din Caffa Ethiopia numit Kaldi. El a observat ca oile au devenit hiperactive dupa ce au mancat boabele de cafea; incercand si el sa guste din fructul ciudat, a observat ca este la fel de agitat ca si animalele sale. Legenda mai spune ca prin zona a trecut un calugar si a numit fructul "fructul diavolului", desi mai tarziu tot calugarii au observat ca acest fruct nu ii lasa sa doarma cand aveau de spus rugaciuni.
O alta legenda explica denumirea cafelei sau termenul de "mocha".Un arab a fost exilat in desert sa moara de foame, impreuna cu prietenii sai. In disperarea care l-a cuprins, Omar fierb si mananca fructul unei plante necunoscute. Faptul ca au supravietuit a fost considerat un semn divin de catre locuitorii orasului Mocha, iar planta a fost numita "mocha" in cinstea evenimentului.
Original, planta crestea in Ethiopia, dar dupa ce a ajuns in Arabia, a fost monopolizata aici. Modul in care era ea folosita ar avea putina relevanta astazi. Tribul Galla din Ethiopia nu o foloseau ca bautura, ci se hraneau cu ea in timpul expeditiilor. Turcii au fost primii care au adoptat-o ca bautura, in combinatie cu condimente diferite.
In afara Arabiei, cafeaua a ajuns mult mai tarziu, deoarece arabii au pastrat-o ca pe un secret delicat cu mare strictete. Scoaterea ei in afara tarii era interzisa de guvern, asa ca iesirea cafelei a fost oarecum ilegala. Un arab pe nume Baba Budan a ascuns niste boabe si le-a dus in muntii de langa Mysore, India, construindu-si o ferma acolo.
In 1453 cafeaua a fost adusa la Constantinopol de catre turci, 4 ani mai tarziu deschizandu-se primul magazin specializat in cafea;"Kiva Han". De asemenea, legea turca permitea femeilor sa divorteze de sotii lor daca acestia nu le aduceau portia zilnica de cafea.
In 1600 cafeaua a fost introdusa in vest de catre comerciantii italieni, dar unii crestini au crezut mult timp ca aceasta bautura este bautura diavolului. In timpul lui Vincent III, acesta a hotarat sa o guste inainte sa o blameze; i-a placut atat de mult incat a binecuvantat-o, spunand: "cafeaua e atat de delicioasa incat ar fi pacat sa se bucure de ea doar necredinciosii."
50 de ani mai tarziu se deschide prima cafenea in Anglia. Cafenelele au inceput sa se inmulteasca si aud evenit atat de populare incat se numeau "universitati de un penny"- un penny fiind pretul unei cesti de cafea.
Cafeaua a ajuns astazi peste tot in lume si este placuta de o mare parte a oamenilor; de asemenea, ea reprezinta una din putinele plante pe care si micii fermieri din lumea a treia pot sa le exporte si sa castige de pe urma lor.
Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macPui umplut cu struguri si nuci este o reteta de friptura de pui la cuptor absolut fabuloasa! Este o reteta potrivita pentru...
Pui umplut cu struguri si nuciAm gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.
Chec cu nuci si rahatCea mai buna prajitura
Prajitura cu crema de lapte condensatTiramisu cu lamaie este un desert delicios, adaptat dupa Tiramisu reţetă originala. Un tort cu blat biscuite pe care-l...
Tiramisu reţetă cu lamaieBarcutele din dovlecei vor fi preferatele copiilor, mai ales daca sunt umplute cu ce le place lor cel mai mult.
Barcute din dovleceiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcIncearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagraCovrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Comentarii