Radacinile bucatariei grecesti s-au format in casele oamenilor si nu in restaurante. Grecia este o tara agrara, iar gospodinele au gasit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon.
Cele mai importante ingrediente de pe teritoriul Greciei includ: seminte, legume, vegetale, ulei de masline si lactate. Pestele si fructele de mare sunt suficiente pentru a asigura hrana tuturor celor care locuiesc langa mare.
Mancarea greceasca "urmareste" sezoanele. Gospodinele nu fac sos de tomate sau conserve toamna, pur si simplu nu gatesc aceste legume daca nu este sezonul lor. Magiritas, o supa din miel si tarta cu oua si lamai se consuma doar de sarbatoarea Good Saturday, porcul de Craciun si Anul Nou, iar pestele la mesle solemne de dupa o inmormantare.
Pranzul se serveste in jurul orei 2 PM, iar cina intre orele 8 si 10 PM, acestea fiind cele mai importante mese ale zilei. Micul dejun inseamna doar o ceasca de cafea, acompaniata de o prajitura.
Meniurile includ salate proaspete din legume de sezon si fructe. Dulciurile fac parte din meniurile festive si nu se consuma zilnic.
Multe restaurante grecesti isi fac reclama sustinand ca au mancare preparata in casa si servesc gratare de porc si miel, peste proaspat la cuptor si salate de fructe.
Iata mai jos principalele preparate grecesti:
Fructele de mare se servesc la gratar cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Uleiul de masline se consuma mai mult decat in oricare alta tara.
Pepenii galbeni din Argos sunt celebri si foarte gustosi.
Branza din Creta este cunsocuta pentru textura sa tare, dar cremoasa si se prepara din lapte de capra.
Pestele proaspat il vei intalni preparat in cele mai diverse moduri in toate restaurantele din Grecia.
In Chios se cultiva citrice si dulciuri pe baza de lamai si portocale.
O mancare traditionala din Corfu este mamaliga cu tocanita de legume verzi.
Vanata este o leguma foarte apreciata in insulele grecesti.
Branza feta este preparata in Grecia din lapte de oaie, nu de vaca.
Macedonia produce cele mai bune vinuri din Grecia!
Retete culinare recomandate: Salata greceasca
Dovlecei cu branza
Salata fructe de mare
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postSarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...
Sarmalute moldovenesti in foi de vitaAcestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....
American pancakespentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padureSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Comentarii