Radacinile bucatariei grecesti s-au format in casele oamenilor si nu in restaurante. Grecia este o tara agrara, iar gospodinele au gasit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon.
Cele mai importante ingrediente de pe teritoriul Greciei includ: seminte, legume, vegetale, ulei de masline si lactate. Pestele si fructele de mare sunt suficiente pentru a asigura hrana tuturor celor care locuiesc langa mare.
Mancarea greceasca "urmareste" sezoanele. Gospodinele nu fac sos de tomate sau conserve toamna, pur si simplu nu gatesc aceste legume daca nu este sezonul lor. Magiritas, o supa din miel si tarta cu oua si lamai se consuma doar de sarbatoarea Good Saturday, porcul de Craciun si Anul Nou, iar pestele la mesle solemne de dupa o inmormantare.
Pranzul se serveste in jurul orei 2 PM, iar cina intre orele 8 si 10 PM, acestea fiind cele mai importante mese ale zilei. Micul dejun inseamna doar o ceasca de cafea, acompaniata de o prajitura.
Meniurile includ salate proaspete din legume de sezon si fructe. Dulciurile fac parte din meniurile festive si nu se consuma zilnic.
Multe restaurante grecesti isi fac reclama sustinand ca au mancare preparata in casa si servesc gratare de porc si miel, peste proaspat la cuptor si salate de fructe.
Iata mai jos principalele preparate grecesti:
Fructele de mare se servesc la gratar cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Uleiul de masline se consuma mai mult decat in oricare alta tara.
Pepenii galbeni din Argos sunt celebri si foarte gustosi.
Branza din Creta este cunsocuta pentru textura sa tare, dar cremoasa si se prepara din lapte de capra.
Pestele proaspat il vei intalni preparat in cele mai diverse moduri in toate restaurantele din Grecia.
In Chios se cultiva citrice si dulciuri pe baza de lamai si portocale.
O mancare traditionala din Corfu este mamaliga cu tocanita de legume verzi.
Vanata este o leguma foarte apreciata in insulele grecesti.
Branza feta este preparata in Grecia din lapte de oaie, nu de vaca.
Macedonia produce cele mai bune vinuri din Grecia!
Retete culinare recomandate: Salata greceasca
Dovlecei cu branza
Salata fructe de mare
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiPeste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.
Pisica de mare prajitaGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii