Ce inseamna stelele Michelin?

(0)
admin postat de


Pentru inceput putina istorie



André Michelin a publicat prima editie a a cestui ghid in 1900. Ghidul era menit sa vina in ajutorul automobilistilor care calatoreau in Franta. Continea informatii despre locurile de cazare, service-uri auto, furnizori de combustibil si desigur locuri unde se poate lua masa

De la prima lansare si pana in 1920 acest ghid se distribuia in mod gratuit, dar apoi fratii Michelin au decis sa ceara bani pentru cumpararea acestui ghid - din dorinta, spuneau ei, de a castiga credibilitate.

Notarea restaurantelor cu stele se face de la inceputul anilor '30. Initial ghidul avea culoare albastra, dar din 1931 si pana in prezent acesta are culoare rosie. La inceput ghidul era doar pentru Franta, dar apoi treptat au fost redactate astfel de carti si pentru alte tari europene. Anul trecut ghidul Michelin a fost editat pentru 11 tari europene, dar si in tari din Asia ori America.

Ghiduri Michelin se publica separat si pentru marile orase cum ar fi Paris, Londra, Tokyo, New York, Las Vegas si altele.

Orasul care are cele mai multe stele Michelin acordate restaurantelor este Tokyo. Restaurantele din capitala Japoneza totalizand peste 200 de stele. Tara cu cele mai multe restaurante de trei stele Michelin ramane insa Franta – avand 26 din totalul celor 81 de restaurante cu trei stele Michelin din lume. Aceasta distinctie acordandu-se extrem de rar.





...


Cum se acorda stelele si ce inseamna ele?





Semnificatia acordata stelelor este urmatoarea :

Obiecticele marcate cu trei stele inseamna „merita sa calatoresti pana la ele”, cele cu doua stele - „merita sa ocolesti pentru a ajunge la ele", iar cele cu o stea sunt considerate „interesante".

In ghid mai sunt mentionate si alte restaurante care nu au nicio stea, insa simpla mentionare in acest ghid reprezinta deja o distinctie cu care restaurantele se mandresc foarte tare.

Mai exista si clasificarea Bib Gourmand ceea ce inseamna ca restaurantul in cauza este preferatul unui inspector.





Acordarea stelelor se face prin ispectii repetate la restaurante. Restaurantele care au primit deja distinctii fiind si ele des vizitate de inspectorii Michelin, care au castigat renume pentru faptul ca reusesc sa isi mentina anonimatul. Discretia de care trebuie sa dea dovada inspectorii Michelin este comparabila cu cea a angajatilor din serviciile secrete. Acestia nu trebuie sa spuna nimanui cu ce se ocupa, nici macar parintilor. Mai mult, nici cei mai inalti directori din compania Michelin nu cunosc identitatea inspectorilor. Identitatea acestora este cunoscuta doar de un numar foarte limitat de persoane.





De la an la an exista variatii in clasamentul restaurantelor. Exista unele care primesc stele, altete care sunt retrogradate. Astfel ca momentul lansarii ghidului pentru urmatorul an, de obicei in luna noiembrie, este un moment asteptat de intreaga industrie, iar momentul "decernarii stelelor” este o ceremonie extrem de fastuoasa.

Trebuie stiut ca stelele Michelin reprezinta in acest moment cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un restaurant.





Michelin in Romania





Romania nu are un ghid rosu, in care sa fie notate restaurantele, drept urmare in tara noastra nu exista niciun restaurant care sa se bucure de aceasta distinctie.

In 2008 a fost insa pentru prima data lansat ghidul verde pentru Romania. Acesta a fost comercializat in 2009, iar obiective ca Sibiul, Sighetu Marmatiei, Maramuresul, Bucovina si Delta Dunarii plus alte cateva obiective din Bucuresti au primit distinctia maxima de trei stele.

Capitala a fost inclusa ca si obiectiv, marcat cu doua stele Michelin, abia in ghidul pentru 2011.

Totusi Bucurestiul este descris ca "o metropola balcanica care a suferit de-a lungul timpului, cu ambuteiajele sale, cladiri care nu se potrivesc una cu alta, prost plasate...". In afara de aceste aspecte mai putin pozitive, autorii ghidului verde Michelin pentru 2011 mentioneaza obiectivele de trei stele din capitala. Acestea sunt Biserica Stavropoleos, Muzeul National de Arta, din Palatul Regal, de pe Calea Victoriei si Muzeul Taranului Roman.





Material realizat de Georgeta Bocse



recomandari

Iata mai jos cele mai cunoscute mezeluri:1. Chorizo - sunt carnatii spanioli clasici facuti din carne de porc, ...

citește—

Bordeaux este, fara indoiala, unul din cele mai bune vinuri din lume.
Bordeaux este un vin, un oras si o ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite