Ce inseamna stelele Michelin?

Pentru inceput putina istorie

Andr̩ Michelin a publicat prima editie a a cestui ghid in 1900. Ghidul era menit sa vina in ajutorul automobilistilor care calatoreau in Franta. Continea informatii despre locurile de cazare, service-uri auto, furnizori de combustibil si desigur locuri unde se poate lua masa De la prima lansare si pana in 1920 acest ghid se distribuia in mod gratuit, dar apoi fratii Michelin au decis sa ceara bani pentru cumpararea acestui ghid - din dorinta, spuneau ei, de a castiga credibilitate. Notarea restaurantelor cu stele se face de la inceputul anilor '30. Initial ghidul avea culoare albastra, dar din 1931 si pana in prezent acesta are culoare rosie. La inceput ghidul era doar pentru Franta, dar apoi treptat au fost redactate astfel de carti si pentru alte tari europene. Anul trecut ghidul Michelin a fost editat pentru 11 tari europene, dar si in tari din Asia ori America. Ghiduri Michelin se publica separat si pentru marile orase cum ar fi Paris, Londra, Tokyo, New York, Las Vegas si altele. Orasul care are cele mai multe stele Michelin acordate restaurantelor este Tokyo. Restaurantele din capitala Japoneza totalizand peste 200 de stele. Tara cu cele mai multe restaurante de trei stele Michelin ramane insa Franta Рavand 26 din totalul celor 81 de restaurante cu trei stele Michelin din lume. Aceasta distinctie acordandu-se extrem de rar.

Cum se acorda stelele si ce inseamna ele?

Semnificatia acordata stelelor este urmatoarea : Obiecticele marcate cu trei stele inseamna „merita sa calatoresti pana la ele”, cele cu doua stele - „merita sa ocolesti pentru a ajunge la ele", iar cele cu o stea sunt considerate „interesante". In ghid mai sunt mentionate si alte restaurante care nu au nicio stea, insa simpla mentionare in acest ghid reprezinta deja o distinctie cu care restaurantele se mandresc foarte tare. Mai exista si clasificarea Bib Gourmand ceea ce inseamna ca restaurantul in cauza este preferatul unui inspector.

Acordarea stelelor se face prin ispectii repetate la restaurante. Restaurantele care au primit deja distinctii fiind si ele des vizitate de inspectorii Michelin, care au castigat renume pentru faptul ca reusesc sa isi mentina anonimatul. Discretia de care trebuie sa dea dovada inspectorii Michelin este comparabila cu cea a angajatilor din serviciile secrete. Acestia nu trebuie sa spuna nimanui cu ce se ocupa, nici macar parintilor. Mai mult, nici cei mai inalti directori din compania Michelin nu cunosc identitatea inspectorilor. Identitatea acestora este cunoscuta doar de un numar foarte limitat de persoane.

De la an la an exista variatii in clasamentul restaurantelor. Exista unele care primesc stele, altete care sunt retrogradate. Astfel ca momentul lansarii ghidului pentru urmatorul an, de obicei in luna noiembrie, este un moment asteptat de intreaga industrie, iar momentul "decernarii stelelor” este o ceremonie extrem de fastuoasa. Trebuie stiut ca stelele Michelin reprezinta in acest moment cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un restaurant.

Michelin in Romania

Romania nu are un ghid rosu, in care sa fie notate restaurantele, drept urmare in tara noastra nu exista niciun restaurant care sa se bucure de aceasta distinctie. In 2008 a fost insa pentru prima data lansat ghidul verde pentru Romania. Acesta a fost comercializat in 2009, iar obiective ca Sibiul, Sighetu Marmatiei, Maramuresul, Bucovina si Delta Dunarii plus alte cateva obiective din Bucuresti au primit distinctia maxima de trei stele. Capitala a fost inclusa ca si obiectiv, marcat cu doua stele Michelin, abia in ghidul pentru 2011. Totusi Bucurestiul este descris ca "o metropola balcanica care a suferit de-a lungul timpului, cu ambuteiajele sale, cladiri care nu se potrivesc una cu alta, prost plasate...". In afara de aceste aspecte mai putin pozitive, autorii ghidului verde Michelin pentru 2011 mentioneaza obiectivele de trei stele din capitala. Acestea sunt Biserica Stavropoleos, Muzeul National de Arta, din Palatul Regal, de pe Calea Victoriei si Muzeul Taranului Roman.

Material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Lichior de bere de casa
1
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
2
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
4
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Prajitura cu prune
5
Prajituri

Prajitura cu prune

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....

Prajitura cu prune
Parteneri
Ratatouille cu pui
Bucataras.RO

Ratatouille cu pui

Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...

Ratatouille cu pui
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia