Organizatia Chaine de Rotisseurs este o societate gastronomica internationala
fondata la Paris in 1950. Scopul ei este de a promova mancarurile fine si de a
incuraja relatiile de camaraderie si placerile culinare pe care le ofera o masa
preparata in spirit gastronomic autentic.
Confreria are la baza
traditiile si paracticile Breslei Franceze a Rotisorilor de Gaste – gasca fiind
o pasare extrem de apreciata in Evul Mediu. Influenta Confreriei s-a extins
treptat pentru a proteja rotiserii de orice tip de carne. Cronici scrise ale
Breslei "Gascarilor” sau ale "Rotisorilor de Gaste” sunt atestate inca din anul
1248. La aceasta data, Regele Ludovic XI il insarcina pe Etienne Boileau,
primarul Parisului, cu misiunea de a face ordine in sanul breslelor si al
ghildelor, de a-i ajuta pe tinerii ucenici sa se dezvolte si de a impune un
nivel de cunostinte tehnice comune pentru toti membrii breslelor. Acesta a
reorganizat statutele a peste 100 de meserii, printre care si cea a Rotisorilor
de Gaste.
In 1509, in timpul domniei lui Ludovic XII, au fost introduse
noi statute, care au culminat cu schimbarea numelui Breslei in Breasla
Rotisorilor, iar activitatile acesteia au fost restranse la carnea de pasare,
miel, vanat. In 1610, sub Regele Ludovic XIII, breasla a primit recunoasterea
regelui si propriul blazon. Blazonul consta in doua tepuse incrucisate si patru
/>
varfuri de lance, inconjurate de flacari, iar pe fond o platosa.
Pe o
perioada de peste 4 secole, Confreria a cultivat si dezvoltat arta culinara si a
impus standarde ridicate de profesionalism si calitate- standarde demne de
nivelul Mesei Regale, pana cand sistemul breslelor a fost desfiintat. In 1973,
dupa Revolutia Franceza, rotisorii au fost aproape dati uitarii, pana in 1950
cand Dr. Auguste Becart, Jean Valby si "Printul” Curnonsky, impreuna cu
bucatarii Louis Giraudon si Marcel Dorin au reinviat Societatea si au creat
Confreria Chaine des Rotisseurs.
varfuri de lance, inconjurate de flacari, iar pe fond o platosa.
Pe o
perioada de peste 4 secole, Confreria a cultivat si dezvoltat arta culinara si a
impus standarde ridicate de profesionalism si calitate- standarde demne de
nivelul Mesei Regale, pana cand sistemul breslelor a fost desfiintat. In 1973,
dupa Revolutia Franceza, rotisorii au fost aproape dati uitarii, pana in 1950
cand Dr. Auguste Becart, Jean Valby si "Printul” Curnonsky, impreuna cu
bucatarii Louis Giraudon si Marcel Dorin au reinviat Societatea si au creat
Confreria Chaine des Rotisseurs.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe