Chaine des Rotisseurs - mancare fina si placeri culinare

Organizatia Chaine de Rotisseurs este o societate gastronomica internationala fondata la Paris in 1950. Scopul ei este de a promova mancarurile fine si de a incuraja relatiile de camaraderie si placerile culinare pe care le ofera o masa preparata in spirit gastronomic autentic.

Confreria are la baza traditiile si paracticile Breslei Franceze a Rotisorilor de Gaste – gasca fiind o pasare extrem de apreciata in Evul Mediu. Influenta Confreriei s-a extins treptat pentru a proteja rotiserii de orice tip de carne. Cronici scrise ale Breslei "Gascarilor” sau ale "Rotisorilor de Gaste” sunt atestate inca din anul 1248. La aceasta data, Regele Ludovic XI il insarcina pe Etienne Boileau, primarul Parisului, cu misiunea de a face ordine in sanul breslelor si al ghildelor, de a-i ajuta pe tinerii ucenici sa se dezvolte si de a impune un nivel de cunostinte tehnice comune pentru toti membrii breslelor. Acesta a reorganizat statutele a peste 100 de meserii, printre care si cea a Rotisorilor de Gaste.

In 1509, in timpul domniei lui Ludovic XII, au fost introduse noi statute, care au culminat cu schimbarea numelui Breslei in Breasla Rotisorilor, iar activitatile acesteia au fost restranse la carnea de pasare, miel, vanat. In 1610, sub Regele Ludovic XIII, breasla a primit recunoasterea regelui si propriul blazon. Blazonul consta in doua tepuse incrucisate si patru varfuri de lance, inconjurate de flacari, iar pe fond o platosa.

Pe o perioada de peste 4 secole, Confreria a cultivat si dezvoltat arta culinara si a impus standarde ridicate de profesionalism si calitate- standarde demne de nivelul Mesei Regale, pana cand sistemul breslelor a fost desfiintat. In 1973, dupa Revolutia Franceza, rotisorii au fost aproape dati uitarii, pana in 1950 cand Dr. Auguste Becart, Jean Valby si "Printul” Curnonsky, impreuna cu bucatarii Louis Giraudon si Marcel Dorin au reinviat Societatea si au creat Confreria Chaine des Rotisseurs.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Desert chocolate crinkles
Bucataras.RO

Desert chocolate crinkles

Daca tot sunt 9 ani de cand ma petrec aici cu voi, 9 ani cu zambete, cu rasete, cu bunatati, cu mai putin bune, macar sa va...

Desert chocolate crinkles
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola