Chaine des Rotisseurs - mancare fina si placeri culinare

Organizatia Chaine de Rotisseurs este o societate gastronomica internationala fondata la Paris in 1950. Scopul ei este de a promova mancarurile fine si de a incuraja relatiile de camaraderie si placerile culinare pe care le ofera o masa preparata in spirit gastronomic autentic.

Confreria are la baza traditiile si paracticile Breslei Franceze a Rotisorilor de Gaste – gasca fiind o pasare extrem de apreciata in Evul Mediu. Influenta Confreriei s-a extins treptat pentru a proteja rotiserii de orice tip de carne. Cronici scrise ale Breslei "Gascarilor” sau ale "Rotisorilor de Gaste” sunt atestate inca din anul 1248. La aceasta data, Regele Ludovic XI il insarcina pe Etienne Boileau, primarul Parisului, cu misiunea de a face ordine in sanul breslelor si al ghildelor, de a-i ajuta pe tinerii ucenici sa se dezvolte si de a impune un nivel de cunostinte tehnice comune pentru toti membrii breslelor. Acesta a reorganizat statutele a peste 100 de meserii, printre care si cea a Rotisorilor de Gaste.

In 1509, in timpul domniei lui Ludovic XII, au fost introduse noi statute, care au culminat cu schimbarea numelui Breslei in Breasla Rotisorilor, iar activitatile acesteia au fost restranse la carnea de pasare, miel, vanat. In 1610, sub Regele Ludovic XIII, breasla a primit recunoasterea regelui si propriul blazon. Blazonul consta in doua tepuse incrucisate si patru varfuri de lance, inconjurate de flacari, iar pe fond o platosa.

Pe o perioada de peste 4 secole, Confreria a cultivat si dezvoltat arta culinara si a impus standarde ridicate de profesionalism si calitate- standarde demne de nivelul Mesei Regale, pana cand sistemul breslelor a fost desfiintat. In 1973, dupa Revolutia Franceza, rotisorii au fost aproape dati uitarii, pana in 1950 cand Dr. Auguste Becart, Jean Valby si "Printul” Curnonsky, impreuna cu bucatarii Louis Giraudon si Marcel Dorin au reinviat Societatea si au creat Confreria Chaine des Rotisseurs.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
1
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati

De obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
Musaca in stil grecesc
2
Mancaruri cu legume

Musaca in stil grecesc

Pentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata...

Musaca in stil grecesc
Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii
3
Mancaruri cu carne

Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii

O mancare usoara, satioasa si gustoasa! Retete dietetice

Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii
Rogolah, cornulete foarte fragede
4
Preparate dulci

Rogolah, cornulete foarte fragede

Rogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...

Rogolah, cornulete foarte fragede
Tort cu branza si frisca
5
Torturi

Tort cu branza si frisca

1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...

Tort cu branza si frisca
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa