Chaine des Rotisseurs - mancare fina si placeri culinare

(0)
admin postat de


Organizatia Chaine de Rotisseurs este o societate gastronomica internationala

fondata la Paris in 1950. Scopul ei este de a promova mancarurile fine si de a

incuraja relatiile de camaraderie si placerile culinare pe care le ofera o masa

preparata in spirit gastronomic autentic.

Confreria are la baza

traditiile si paracticile Breslei Franceze a Rotisorilor de Gaste – gasca fiind

o pasare extrem de apreciata in Evul Mediu. Influenta Confreriei s-a extins

treptat pentru a proteja rotiserii de orice tip de carne. Cronici scrise ale

Breslei "Gascarilor” sau ale "Rotisorilor de Gaste” sunt atestate inca din anul

1248. La aceasta data, Regele Ludovic XI il insarcina pe Etienne Boileau,

primarul Parisului, cu misiunea de a face ordine in sanul breslelor si al

ghildelor, de a-i ajuta pe tinerii ucenici sa se dezvolte si de a impune un

nivel de cunostinte tehnice comune pentru toti membrii breslelor. Acesta a

reorganizat statutele a peste 100 de meserii, printre care si cea a Rotisorilor

de Gaste.

In 1509, in timpul domniei lui Ludovic XII, au fost introduse

noi statute, care au culminat cu schimbarea numelui Breslei in Breasla

Rotisorilor, iar activitatile acesteia au fost restranse la carnea de pasare,

miel, vanat. In 1610, sub Regele Ludovic XIII, breasla a primit recunoasterea

regelui si propriul blazon. Blazonul consta in doua tepuse incrucisate si patru
/>
varfuri de lance, inconjurate de flacari, iar pe fond o platosa.

Pe o

perioada de peste 4 secole, Confreria a cultivat si dezvoltat arta culinara si a

impus standarde ridicate de profesionalism si calitate- standarde demne de

nivelul Mesei Regale, pana cand sistemul breslelor a fost desfiintat. In 1973,

dupa Revolutia Franceza, rotisorii au fost aproape dati uitarii, pana in 1950

cand Dr. Auguste Becart, Jean Valby si "Printul” Curnonsky, impreuna cu

bucatarii Louis Giraudon si Marcel Dorin au reinviat Societatea si au creat

Confreria Chaine des Rotisseurs.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite