Ciocolata - dimineata, la pranz si seara

Mai mult ca sigur, ciocolata este printre primele in topul preferintelor culinare peste tot in lume. Atat copiii cat si adultii consuma ciocolata in orice moment al zilei, ea fiind ideala ca desert, ca gustare intre doua mese ale zilei sau...ca refugiu atunci cand suntem tristi. Alba, neagra, cu alune sau migdale, ciocolata isi are si ea istoria ei.

Povestea ciocolatei incepe cu mult timp in urma; de fapt, primele insemnari despre un aliment care pare a fi "stramosul” ciocolatei pe care o cunoastem noi astazi dateaza de la descoperirea Americii in 1492. Curtea Regelui Ferdinand si a Reginei Isabella a fost prima care a descoperit ingredientul principal al ciocolatei, atunci cand Columb s-a intors din calatoria sa in care a descoperit pamantul de peste Ocean. Columb a adus daruri misterioase, printre care si cateva boabe maronii, care semanau cu niste migdale. Erau primele boabe de cacao pe pamant european. Regele si Regina nici macar nu isi imaginau cat de importanta va deveni cacaoa si este meritul lui Hernando Cortez, marele explorator spaniol, sa prevada potentialul comercial pe care il putea oferi Noua Lume.

In timpul calatoriei sale in Mexic, Cortez a descoperit ca indienii Azteci foloseau boabele de cacao pentru a prepara o bautura speciala, destinata celor de rang inalt - "chocolatl”, ceea ce inseamna "lichid caldut”. In 1519, Imparatul Montezuma, care se pare ca bea cate 50 de portii de "chocolatl” in fiecare zi, si-a servit oaspetii spanioli cu aceasta bautura, servita in vase de aur. In ciuda importantei cu care Montezuma trata aceasta bautura, ea nu a fost pe placul spaniolilor, care o gaseau prea amara. Insa le-a venit ideea de a indulci ciocolata cu zahar, pentru a-i imbunatati gustul.

Dupa ce au adus ciocolata in Spania, aceasta a suferit o serie de imbunatatiri, fiind amestecata cu scortisoara sau vanilie. Mai mult decat atata, au inceput sa o serveasca fierbinte.

Calugarii spanioli care se ocupau cu procesarea ingredientului prim al ciocolatei -cacaoa- nu au pastrat secretul acestui deliciu, care a ajuns repede peste tot in Europa. Pentru o vreme ciocolata calda a devenit bautura Curtii Regale din Franta. Curand, si in Marea Britanie au aparut localuri unde se servea ciocolata.

In secolul al XIX-lea, o companie britanica a introdus "ciocolata solida” care se manca, iar un elvetian, Daniel Peter, a introdus si laptele printre ingredientele ciocolatei, creand un produs pe care il cunoastem si azi: ciocolata cu lapte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Poale-n brau (branzoaice)
3
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Prajitura DELICIU
5
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Parteneri
Prajitura  ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''
Bucataras.RO

Prajitura ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''

Am facut eu niste combinatii combinatorii care-mi incanta papilele gustative si musai sa-mi caut nevasta s-o rasfat....''Ziua...

Prajitura ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori