Mai mult ca sigur, ciocolata este printre primele in topul
preferintelor culinare peste tot in lume. Atat copiii cat si adultii
consuma ciocolata in orice moment al zilei, ea fiind ideala ca desert,
ca gustare intre doua mese ale zilei sau...ca refugiu atunci cand
suntem tristi. Alba, neagra, cu alune sau migdale, ciocolata isi are si
ea istoria ei.
Povestea ciocolatei incepe cu mult timp in urma; de fapt, primele
insemnari despre un aliment care pare a fi "stramosul” ciocolatei pe
care o cunoastem noi astazi dateaza de la descoperirea Americii in
1492. Curtea Regelui Ferdinand si a Reginei Isabella a fost prima care
a descoperit ingredientul principal al ciocolatei, atunci cand Columb
s-a intors din calatoria sa in care a descoperit pamantul de peste
Ocean. Columb a adus daruri misterioase, printre care si cateva boabe
maronii, care semanau cu niste migdale. Erau primele boabe de cacao pe
pamant european. Regele si Regina nici macar nu isi imaginau cat de
importanta va deveni cacaoa si este meritul lui Hernando Cortez, marele
explorator spaniol, sa prevada potentialul comercial pe care il putea
oferi Noua Lume.
In timpul calatoriei sale in Mexic, Cortez a descoperit ca indienii
Azteci foloseau boabele de cacao pentru a prepara o bautura speciala,
destinata celor de rang inalt - "chocolatl”, ceea ce inseamna "lichid
caldut”. In 1519, Imparatul Montezuma, care se pare ...
ca bea cate 50 de
portii de "chocolatl” in fiecare zi, si-a servit oaspetii spanioli cu
aceasta bautura, servita in vase de aur. In ciuda importantei cu care
Montezuma trata aceasta bautura, ea nu a fost pe placul spaniolilor,
care o gaseau prea amara. Insa le-a venit ideea de a indulci ciocolata
cu zahar, pentru a-i imbunatati gustul.
Dupa ce au adus ciocolata in Spania, aceasta a suferit o serie de
imbunatatiri, fiind amestecata cu scortisoara sau vanilie. Mai mult
decat atata, au inceput sa o serveasca fierbinte.
Calugarii spanioli care se ocupau cu procesarea ingredientului prim al
ciocolatei -cacaoa- nu au pastrat secretul acestui deliciu, care a
ajuns repede peste tot in Europa. Pentru o vreme ciocolata calda a
devenit bautura Curtii Regale din Franta. Curand, si in Marea Britanie
au aparut localuri unde se servea ciocolata.
In secolul al XIX-lea, o companie britanica a introdus "ciocolata
solida” care se manca, iar un elvetian, Daniel Peter, a introdus si
laptele printre ingredientele ciocolatei, creand un produs pe care il
cunoastem si azi: ciocolata cu lapte.
portii de "chocolatl” in fiecare zi, si-a servit oaspetii spanioli cu
aceasta bautura, servita in vase de aur. In ciuda importantei cu care
Montezuma trata aceasta bautura, ea nu a fost pe placul spaniolilor,
care o gaseau prea amara. Insa le-a venit ideea de a indulci ciocolata
cu zahar, pentru a-i imbunatati gustul.
Dupa ce au adus ciocolata in Spania, aceasta a suferit o serie de
imbunatatiri, fiind amestecata cu scortisoara sau vanilie. Mai mult
decat atata, au inceput sa o serveasca fierbinte.
Calugarii spanioli care se ocupau cu procesarea ingredientului prim al
ciocolatei -cacaoa- nu au pastrat secretul acestui deliciu, care a
ajuns repede peste tot in Europa. Pentru o vreme ciocolata calda a
devenit bautura Curtii Regale din Franta. Curand, si in Marea Britanie
au aparut localuri unde se servea ciocolata.
In secolul al XIX-lea, o companie britanica a introdus "ciocolata
solida” care se manca, iar un elvetian, Daniel Peter, a introdus si
laptele printre ingredientele ciocolatei, creand un produs pe care il
cunoastem si azi: ciocolata cu lapte.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe