Ciocolata - dimineata, la pranz si seara

(0)
admin postat de




Mai mult ca sigur, ciocolata este printre primele in topul

preferintelor culinare peste tot in lume. Atat copiii cat si adultii

consuma ciocolata in orice moment al zilei, ea fiind ideala ca desert,

ca gustare intre doua mese ale zilei sau...ca refugiu atunci cand

suntem tristi. Alba, neagra, cu alune sau migdale, ciocolata isi are si

ea istoria ei.



Povestea ciocolatei incepe cu mult timp in urma; de fapt, primele

insemnari despre un aliment care pare a fi "stramosul” ciocolatei pe

care o cunoastem noi astazi dateaza de la descoperirea Americii in

1492. Curtea Regelui Ferdinand si a Reginei Isabella a fost prima care

a descoperit ingredientul principal al ciocolatei, atunci cand Columb

s-a intors din calatoria sa in care a descoperit pamantul de peste

Ocean. Columb a adus daruri misterioase, printre care si cateva boabe

maronii, care semanau cu niste migdale. Erau primele boabe de cacao pe

pamant european. Regele si Regina nici macar nu isi imaginau cat de

importanta va deveni cacaoa si este meritul lui Hernando Cortez, marele

explorator spaniol, sa prevada potentialul comercial pe care il putea

oferi Noua Lume.



In timpul calatoriei sale in Mexic, Cortez a descoperit ca indienii

Azteci foloseau boabele de cacao pentru a prepara o bautura speciala,

destinata celor de rang inalt - "chocolatl”, ceea ce inseamna "lichid

caldut”. In 1519, Imparatul Montezuma, care se pare ...
ca bea cate 50 de

portii de "chocolatl” in fiecare zi, si-a servit oaspetii spanioli cu

aceasta bautura, servita in vase de aur. In ciuda importantei cu care

Montezuma trata aceasta bautura, ea nu a fost pe placul spaniolilor,

care o gaseau prea amara. Insa le-a venit ideea de a indulci ciocolata

cu zahar, pentru a-i imbunatati gustul.



Dupa ce au adus ciocolata in Spania, aceasta a suferit o serie de

imbunatatiri, fiind amestecata cu scortisoara sau vanilie. Mai mult

decat atata, au inceput sa o serveasca fierbinte.



Calugarii spanioli care se ocupau cu procesarea ingredientului prim al

ciocolatei -cacaoa- nu au pastrat secretul acestui deliciu, care a

ajuns repede peste tot in Europa. Pentru o vreme ciocolata calda a

devenit bautura Curtii Regale din Franta. Curand, si in Marea Britanie

au aparut localuri unde se servea ciocolata.



In secolul al XIX-lea, o companie britanica a introdus "ciocolata

solida” care se manca, iar un elvetian, Daniel Peter, a introdus si

laptele printre ingredientele ciocolatei, creand un produs pe care il

cunoastem si azi: ciocolata cu lapte.
recomandari

Membrii civilizatiei Maya obisnuiau sa bea ciocolata lichida in timpul ceremoniilor de logodna, la nunti, ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite