Mai mult ca sigur, ciocolata este printre primele in topul preferintelor culinare peste tot in lume. Atat copiii cat si adultii consuma ciocolata in orice moment al zilei, ea fiind ideala ca desert, ca gustare intre doua mese ale zilei sau...ca refugiu atunci cand suntem tristi. Alba, neagra, cu alune sau migdale, ciocolata isi are si ea istoria ei.
Povestea ciocolatei incepe cu mult timp in urma; de fapt, primele insemnari despre un aliment care pare a fi "stramosul” ciocolatei pe care o cunoastem noi astazi dateaza de la descoperirea Americii in 1492. Curtea Regelui Ferdinand si a Reginei Isabella a fost prima care a descoperit ingredientul principal al ciocolatei, atunci cand Columb s-a intors din calatoria sa in care a descoperit pamantul de peste Ocean. Columb a adus daruri misterioase, printre care si cateva boabe maronii, care semanau cu niste migdale. Erau primele boabe de cacao pe pamant european. Regele si Regina nici macar nu isi imaginau cat de importanta va deveni cacaoa si este meritul lui Hernando Cortez, marele explorator spaniol, sa prevada potentialul comercial pe care il putea oferi Noua Lume.
In timpul calatoriei sale in Mexic, Cortez a descoperit ca indienii Azteci foloseau boabele de cacao pentru a prepara o bautura speciala, destinata celor de rang inalt - "chocolatl”, ceea ce inseamna "lichid caldut”. In 1519, Imparatul Montezuma, care se pare ca bea cate 50 de portii de "chocolatl” in fiecare zi, si-a servit oaspetii spanioli cu aceasta bautura, servita in vase de aur. In ciuda importantei cu care Montezuma trata aceasta bautura, ea nu a fost pe placul spaniolilor, care o gaseau prea amara. Insa le-a venit ideea de a indulci ciocolata cu zahar, pentru a-i imbunatati gustul.
Dupa ce au adus ciocolata in Spania, aceasta a suferit o serie de imbunatatiri, fiind amestecata cu scortisoara sau vanilie. Mai mult decat atata, au inceput sa o serveasca fierbinte.
Calugarii spanioli care se ocupau cu procesarea ingredientului prim al ciocolatei -cacaoa- nu au pastrat secretul acestui deliciu, care a ajuns repede peste tot in Europa. Pentru o vreme ciocolata calda a devenit bautura Curtii Regale din Franta. Curand, si in Marea Britanie au aparut localuri unde se servea ciocolata.
In secolul al XIX-lea, o companie britanica a introdus "ciocolata solida” care se manca, iar un elvetian, Daniel Peter, a introdus si laptele printre ingredientele ciocolatei, creand un produs pe care il cunoastem si azi: ciocolata cu lapte.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii