Colindand virtual prin bucataria lumii am descoperit ca pe intreg mapamondul se mananca clatite. Unele sunt facute din faina de grau, altele din cartofi, unele sunt dulci, altele sunt sarate, unele se prepara pe vechi pietre de copt, in stil medieval, altele au ajuns a fi preparate pe dispozitive electrice special concepute. Unele se prepara in ocazii speciale - Shrove Tuesday Crepes, Chanukah Latkes, iar altele se prepara ori de cate ori ai dori sa mananci ceva dulce. Clatitele reflecta in general caracteristici ale bucatariei locale, dar si obiceiurile locului. Pentru prepararea clatitelor, in majoritatea tarilor este folosita faina de grau, insa in Polonia sau Germania se prepara si clatite din cartofi. De asemenea, in Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clatitele mai pufoase. In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata la fructe de mare. In Canada si Statele Unite ale Americii, clatitele sunt servite la micul dejun si pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clatitele sunt foarte populare la cina, existand chiar si restaurante specializate care le servesc la masa de seara. In Franta, ele sunt cunoscute sub denumirea de crepes, pannequet, begnetele sau galette, in Germania clatitele sunt de fapt pancakes subtiri din cartofi - Schmarren, in Polonia ratzelach, iar in Irlanda ele se numesc Boxty, palacsinta in Ungaria, drop scones in Scotia, blini in Rusia, waffe in Belgia si Olanda, tunnpankakor in Suedia, gozleme in Turcia.
Depasind granitele Europei, gasim clatitele si pe continetele americane sub denumiri diverse: flapjack (in America secolului 19), pancake in tarile anglosaxone iar in zona Mexicului le intalnim intr-o varietate foarte mare, din care amintim doar: tortilla, taco si burrito. Intalnim clatite si in Indonezia - dadar gutung, in China - bao bing, in India - in versiunile palappam sau poori, in Japonia - takoyaki, kahm-ja juhn in Coreea si lista poate continua.
Una dintre cele mai faimoase retete de clatite este evident retea de Crepes Suzette. Aceasta delicatesa a fost creata din greseala de Henri Charpentier (1880-1961) in 1895 la cafeneaua Monte Carlo din Paris. Henri pregatea un desert pentru Printul din Wales, viitorul print Edward VII al Angliei. In timp ce Henri pregatea un desert pentru print si prietenii acestuia, tigaia a luat foc. Desi era o combinatie de gusturi, prajite la un loc, era o delicatesa savurata cu pofta de print. Henri le-a numit Crepes Princesse, insa numele i s-a schimbat in Crepes Suzette la cererea printului de Wales. Drept recompensa pentru desertul care ar civiliza si un canibal, Henri Carpentier a primit de la print un inel cu diamante si o palarie de Panama. Iar din partea omenirii, recunostinta vesnica pentru dulcea greseala comisa! Retete de clatite din lume: Clatite persane Clatite australiene Dorayaki, clatite japoneze Crepes Suzette Clatite Gundel Clatite nemtesti de mere Clatite spaniole cu supa de pui
Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lut1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu...
Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...
Prajitura simpla cu nuci si merePrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsse incalzeste cuptorul la 150 grade C. Se spala carnea, se sterge si se condimenteaza. Se pune la cuptor pentru 40 de minute....
Piept de gasca cu sos CassisReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii