Clatitele in lume

Clatitele in lume

Colindand virtual prin bucataria lumii am descoperit ca pe intreg mapamondul se mananca clatite. Unele sunt facute din faina de grau, altele din cartofi, unele sunt dulci, altele sunt sarate, unele se prepara pe vechi pietre de copt, in stil medieval, altele au ajuns a fi preparate pe dispozitive electrice special concepute. Unele se prepara in ocazii speciale - Shrove Tuesday Crepes, Chanukah Latkes, iar altele se prepara ori de cate ori ai dori sa mananci ceva dulce. Clatitele reflecta in general caracteristici ale bucatariei locale, dar si obiceiurile locului. Pentru prepararea clatitelor, in majoritatea tarilor este folosita faina de grau, insa in Polonia sau Germania se prepara si clatite din cartofi. De asemenea, in Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clatitele mai pufoase. In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata la fructe de mare. In Canada si Statele Unite ale Americii, clatitele sunt servite la micul dejun si pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clatitele sunt foarte populare la cina, existand chiar si restaurante specializate care le servesc la masa de seara. In Franta, ele sunt cunoscute sub denumirea de crepes, pannequet, begnetele sau galette, in Germania clatitele sunt de fapt pancakes subtiri din cartofi - Schmarren, in Polonia ratzelach, iar in Irlanda ele se numesc Boxty, palacsinta in Ungaria, drop scones in Scotia, blini in Rusia, waffe in Belgia si Olanda, tunnpankakor in Suedia, gozleme in Turcia.
Depasind granitele Europei, gasim clatitele si pe continetele americane sub denumiri diverse: flapjack (in America secolului 19), pancake in tarile anglosaxone iar in zona Mexicului le intalnim intr-o varietate foarte mare, din care amintim doar: tortilla, taco si burrito. Intalnim clatite si in Indonezia - dadar gutung, in China - bao bing, in India - in versiunile palappam sau poori, in Japonia - takoyaki, kahm-ja juhn in Coreea si lista poate continua.
Una dintre cele mai faimoase retete de clatite este evident retea de Crepes Suzette. Aceasta delicatesa a fost creata din greseala de Henri Charpentier (1880-1961) in 1895 la cafeneaua Monte Carlo din Paris. Henri pregatea un desert pentru Printul din Wales, viitorul print Edward VII al Angliei. In timp ce Henri pregatea un desert pentru print si prietenii acestuia, tigaia a luat foc. Desi era o combinatie de gusturi, prajite la un loc, era o delicatesa savurata cu pofta de print. Henri le-a numit Crepes Princesse, insa numele i s-a schimbat in Crepes Suzette la cererea printului de Wales. Drept recompensa pentru desertul care ar civiliza si un canibal, Henri Carpentier a primit de la print un inel cu diamante si o palarie de Panama. Iar din partea omenirii, recunostinta vesnica pentru dulcea greseala comisa! Retete de clatite din lume: Clatite persane Clatite australiene Dorayaki, clatite japoneze Crepes Suzette Clatite Gundel Clatite nemtesti de mere Clatite spaniole cu supa de pui


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori