Conceptul culinar "all you can eat"

   

Meniul "All you can eat" inseamna sa mananci la preturi mici mai multe feluri de mancare   Pentru cei care au avut contact cu Occidentul nu cred ca spun noutati dar pentru persoanele care urmeaza sa paseasca peste granita si pentru cei din tara, vreau sa le impartasesc cunostintele mele despre conceptul "all you can eat". Acest tip de restaurant l-am intalnit din Europa pana in Asia, peste tot unde exista o cultura gastronomica cat de cat cu traditie. Ceea ce poate parea o ciudatenie in Romania  este o stare de normalitate in  multe tari. Este foarte simplu si interesant acest concept.  All you can eat inseamna sa platesti un pret oarecare pentru un meniu si sa mananci cat te tin curelele, dar fara a face risipa. Majoritatea restaurantelor de acest tip din Europa pe care le-am intalnit erau pe baza  de mancare asiatica: chinezeasca, japoneza, mongoleza si ofereau atat un meniu a la carte dar si un meniu tip bufet atat cu preparate finite cat si cu posibilitatea de self grill. Self grill este un alt concept culinar prin care restaurantele iti ofera posibilitatea de a combina ingrediente crude si condimente. Tot ce iti ramane tie ca client sa faci este sa alegi care ingrediente sunt pe gustul tau, apoi sa specifici bucatarului care condiment vrei sa fie folosit. Practic astfel ai o varietate infinita de combinatii de carne, legume, condimente lasate la latitudinea si imaginatia fiecaruia.

    Conceptul "All you can eat" in Romania   Am mai intalnit si situatii cand intr-un restaurant poti comanda felurile de mancare dorite din meniu a la carte, dar ai posibilitatea de a savura nelimitat din fiecare in parte.
In Romania am gasit putine locuri cu aceasta filozofie gastronomica din motive legate de perceptia clientilor, care nu pricep ca ideea este sa nu exagerezi cu farfurii arhipline pe care sa le abandonezi dupa ce ai ciugulit putin ci sa mananci putin si de cate  ori vrei  si ce vrei pentru ca nimeni nu contabilizeaza cat mananci, ci cat risipesti. Cumpatarea si bunul-simt par sa guverneze acest tip de restaurant, precum si posibilitatea de a experimenta putin din cat mai multe feluri de preparate culinare, adeseori pline de exotism. Preturile de la noi fac oarecum interzise aceste restaurante pentru multi clienti desi deseori meniurile multor restaurante sunt pline de capcane, care pana la urma conduc la note de plata dureroase  pentru cei nepriceputi intr-ale cotracararii ticalosiilor patronilor sau angajatilor de la unele restaurante .
In concluzie va recomand cu toata increderea din propia experienta sa incercati experinta unui restaurant  "all you can eat", atat in tara, cat si peste hotare, mai ales daca sunteti un pic gurmanzi sau interesati de experiente culinare noi.
O sa incerc sa revin cu mici trucuri legate de restaurante, in ideea ca trebuie sa cunoasteti mici secrete pentru a va bucura cu adevarat de mancatul in locuri diverse, fara a avea pretentia ca detin adevarul absolut, doar o experienta putin mai bogata.     Un gastronom amator, Cristi Lazar

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Prajitura cu branza si zmeura
Bucataras.RO

Prajitura cu branza si zmeura

Pentru Mos Craciun am pregatit o prajitura din seria "am prea multa branza de la tara si n-o mananca nimeni" :)))...

Prajitura cu branza si zmeura
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos