Un studiu recent vorbeste despre "Paradoxul francez": in ciuda bogatiei culinare a francezilor, acestia sint mult mai slabi decit americanii, de exemplu. Doar 7% dintre francezi sint obezi, in comparatie cu 30% dintre americani.
Un grup de cercetatori a investigat acest fenomen, comparind alimentele, restaurantele, cartile de bucate si stilul de a minca din cele doua tari. Secretele francezilor pentru a se pastra in forma ar trebuie sa reprezinte o lectie pentru oricine doreste sa slabeasca: portii mici.
Cercetatorii au masurat portiile de la 11 restaurante similare din Paris si Philadelphia: fast food, pizzerii, restaurante etnice etc si au constatat:
portia media in Paris este cu 25% mai mica decit cea din Philadelphia
restaurentele chinezesti din Philadelphia serveau preparate cu 75% mai mari, in ce priveste cantitatea, decit cele din Franta
Studiul a cuprins si alimentele servite in supermarket:
un baton de ciocolata american este cu 41% mai mare decit cel vindut in Paris
o bautura racoritoare vinduta la restuarnatele din supermarket este cu 52% mai mare, iar hot dogul este cu 63% mai mare
un set de carton cu pahare de iaurt este cu 82% mai mare
Chiar si cartile de bucate difera, portiile recomandate fiind mai mari in "The Joy of Cooking", fata de "Je sais cuisiner". Americanii gatesc folosind mai multa carne si mai putine legume.
De asemenea, parizienii stau in fast food 22 de minute pentru a servi masa, in timp ce americanii maninca repede, in doar 14 minute.
"Rezultatul studiului arata ca daca cineva serveste portii mai mici decit ar minca in mod normal, s-ar satura", spune cercetatorul Paul Rozin, psiholog la Universitatea din Pennsylvania.
Studiul pune in evidenta faptul ca obiceiurile alimentare se reduc, in final, la o problema de cultura. Americanii primesc ce doresc: valoare pentru dolar, nu ii intereseaza neaparat gustul, cit cantitatea. Portiile din Franta nu i-ar multumi.
Pentru oricine isi doreste sa piarda din greutate, solutia este sa reduca portiile, sa puna accent pe calitatea mincarii si nu pe cantitate, pe savoare, arome. Pina la urma mincam pentru a trai, nu traim pentru a minca, asa cum spune o vorba intelepata.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaO minunatie de arome!
Chec rece cu fistic si ciocolata albaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii