Exista multe traditii si superstitii legate de aceasta data. In principal acestea au legatura cu vremea. Se spune ca intotdeauna ploua de Sf. Ilie pentru ca Profetul traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti.
Potrivit traditiilor, de Sfantul Ilie, se mananca pentru prima data mere si struguri, marul fiind pomul Sfantului Ilie. Asa dar conform traditiei azi se mananca mere. Tot azi este ziua incepand cu care strugurii care s-au copt pot fi mancati.
Din 2o iulie poate fi recoltata mierea de albine, Sfantul Ilie fiind patronul apicultorilor si pazitorul albinelor! La tara aceasta activitate se mai numeste "retezatul stupilor".
Conform traditiilor, Sfantul Ilie da dezlegare la a fierbe si coace porumb. La tara femeile fierb porumbul si il dau de pomana, impreuna cu merele cazute din pom.
Tot traditia spune ca cei care il supara pe Sfantul Ilie, iesind la coasa sau facand alte munci in aceasta zi sfanta vor muri fulgerati - Sfantul Ilie fiind considerat a fi stapanul norilor si al fulgerelor. In aceasta zi, daca e furtuna trebuie inchise toate geamurile si toate usile. Se spune ca daca astazi tuna merele si alunele vor fi viermanoase.
Daca ploua, va ploua timp 20 de zile.
Ziua de 20 iulie este considerata a fi zi miezul verii pastorale. Astazi este ziua cand, conform traditiei, ciobanii separa berbecii de oi.
In Romania peste 120.000 de persoane isi serbeaza in 20 iulie ziua de nume si zeci de biserici sarbatoresc hramul.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaO minunatie de arome!
Chec rece cu fistic si ciocolata albaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii