Despre muraturi

Despre muraturi

1. Muraturile sunt mentionate in Biblie si apar in operele lui Shakespeare. Exista in istorie de multa vreme, dar se crede ca au inceput a fi consumate in Mesopotamia, undeva prin anul 2400 IC. 2. Cristopher Columbus si Amerigo Vespucci foloseau muraturile pentru a preveni aparitia scorbutului in randul echipajului. 3. In insulele Pacificului bastinasii mureaza legumele in gropi din pamant, acoperite cu frunze de banan, folosindu-le ca si rezerve in caz de furtuna. Aici muraturile sunt atat de valoroase incat fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea aratand daca barbatul este in stare sa aduca mancare in casa :). 4. Americanii iubesc atat de mult muraturile incat peste 40% din productia anuala de castraveti sunt murati. 5. Poti auzi "crantaneala" unei muraturi bune de la 20 de pasi distanta :). 6. Multe celebritati sunt fani ai muraturilor: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Bill Cosby, Ed Koch. Lui Elvis Presley ii placeau muraturile pane :). 7. George Washington a avut o colectie de peste 400 de tipuri de muraturi. 8. Cleopatra manca mule muraturi, crezand ca acestea ii dau frumusetea. Tie iti plac muraturile? Alege-ti reteta preferata de muraturi si prepara-le singur! Sfaturi traditionale pentru muraturi reusite Exista doua modalitati prin care puteti mura alimentele, cu otet sau cu sare. Muratul in mediul acid oferit de otet impiedica aparitia bacteriilor, iar cel in sare favorizeaza eliberarea acidului lactic, care va impiedica si el aparitia bacteriilor si va conferi acel gust specific. Daca la castavetii murati adaugati si 2-3 catei de usturoi, pe langa gustul deosebit, muraturile vor ramane tari. Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi la rece (fara sa incalziti saramura) muraturile vor ramane crocante, ca si in aceasta reteta de gogosari murati. Folositi otet alb, cu aciditate de minim 5%. Folositi doar sare grunjoasa, neiodata, speciala pentru muraturi. Borcanele pentru muraturi trebuie sterilizate inainte. Pentru castraveti murati folositi doar  castraveti mai mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire. Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta. Concentratia saramurii se poate controla si cu un ou. Saramura este indeajuns de concentrata, atunci cand oul se ridica la suprafata lichidului. Saramura fiarta si strecurata printr-un tifon dublu se poate turna peste muraturi rece sau fierbinte, in functie de reteta, insa legumele trebuie sa fie oparite. Dupa ce s-a strecurat, indiferent daca saramura se toarna rece sau fierbinte peste legume, se va lasa cca. 1 ora sa se aseze. Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare. Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele. Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita. Conservantele folosite la muraturi, ca marar uscat cu seminte, bucati de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, crengute cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardei capia, usturoi, se spala foarte bine cu apa rece. Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari. Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa. Ai si alte sfaturi?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....

Toba de casa din carne de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Raffaello
1
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Salam de biscuiţi reţetă
3
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Gustul copilariei intr-un desert delicios ,ieftin si rapid

Salam de biscuiţi reţetă
Salata de boeuf
4
Aperitive

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Musaca cu carne de porc si cartofi
Bucataras.RO

Musaca cu carne de porc si cartofi

Musaca cu carne de porc si cartofi
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti