Despre muraturi

Despre muraturi

1. Muraturile sunt mentionate in Biblie si apar in operele lui Shakespeare. Exista in istorie de multa vreme, dar se crede ca au inceput a fi consumate in Mesopotamia, undeva prin anul 2400 IC. 2. Cristopher Columbus si Amerigo Vespucci foloseau muraturile pentru a preveni aparitia scorbutului in randul echipajului. 3. In insulele Pacificului bastinasii mureaza legumele in gropi din pamant, acoperite cu frunze de banan, folosindu-le ca si rezerve in caz de furtuna. Aici muraturile sunt atat de valoroase incat fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea aratand daca barbatul este in stare sa aduca mancare in casa :). 4. Americanii iubesc atat de mult muraturile incat peste 40% din productia anuala de castraveti sunt murati. 5. Poti auzi "crantaneala" unei muraturi bune de la 20 de pasi distanta :). 6. Multe celebritati sunt fani ai muraturilor: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Bill Cosby, Ed Koch. Lui Elvis Presley ii placeau muraturile pane :). 7. George Washington a avut o colectie de peste 400 de tipuri de muraturi. 8. Cleopatra manca mule muraturi, crezand ca acestea ii dau frumusetea. Tie iti plac muraturile? Alege-ti reteta preferata de muraturi si prepara-le singur! Sfaturi traditionale pentru muraturi reusite Exista doua modalitati prin care puteti mura alimentele, cu otet sau cu sare. Muratul in mediul acid oferit de otet impiedica aparitia bacteriilor, iar cel in sare favorizeaza eliberarea acidului lactic, care va impiedica si el aparitia bacteriilor si va conferi acel gust specific. Daca la castavetii murati adaugati si 2-3 catei de usturoi, pe langa gustul deosebit, muraturile vor ramane tari. Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi la rece (fara sa incalziti saramura) muraturile vor ramane crocante, ca si in aceasta reteta de gogosari murati. Folositi otet alb, cu aciditate de minim 5%. Folositi doar sare grunjoasa, neiodata, speciala pentru muraturi. Borcanele pentru muraturi trebuie sterilizate inainte. Pentru castraveti murati folositi doar  castraveti mai mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire. Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta. Concentratia saramurii se poate controla si cu un ou. Saramura este indeajuns de concentrata, atunci cand oul se ridica la suprafata lichidului. Saramura fiarta si strecurata printr-un tifon dublu se poate turna peste muraturi rece sau fierbinte, in functie de reteta, insa legumele trebuie sa fie oparite. Dupa ce s-a strecurat, indiferent daca saramura se toarna rece sau fierbinte peste legume, se va lasa cca. 1 ora sa se aseze. Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare. Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele. Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita. Conservantele folosite la muraturi, ca marar uscat cu seminte, bucati de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, crengute cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardei capia, usturoi, se spala foarte bine cu apa rece. Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari. Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa. Ai si alte sfaturi?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
3
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Poale-n brau (branzoaice)
4
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Parteneri
Desert salam de biscuiti cu cacao, nuca, rahat si stafide
Bucataras.RO

Desert salam de biscuiti cu cacao, nuca, rahat si stafide

Bine am intrat in 2019! Un desert rapid de preparat, cu mare radbare pana la degustat. De data aceasta am tras cu ochiul la...

Desert salam de biscuiti cu cacao, nuca, rahat si stafide
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori