Despre muraturi

Despre muraturi

1. Muraturile sunt mentionate in Biblie si apar in operele lui Shakespeare. Exista in istorie de multa vreme, dar se crede ca au inceput a fi consumate in Mesopotamia, undeva prin anul 2400 IC. 2. Cristopher Columbus si Amerigo Vespucci foloseau muraturile pentru a preveni aparitia scorbutului in randul echipajului. 3. In insulele Pacificului bastinasii mureaza legumele in gropi din pamant, acoperite cu frunze de banan, folosindu-le ca si rezerve in caz de furtuna. Aici muraturile sunt atat de valoroase incat fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea aratand daca barbatul este in stare sa aduca mancare in casa :). 4. Americanii iubesc atat de mult muraturile incat peste 40% din productia anuala de castraveti sunt murati. 5. Poti auzi "crantaneala" unei muraturi bune de la 20 de pasi distanta :). 6. Multe celebritati sunt fani ai muraturilor: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Bill Cosby, Ed Koch. Lui Elvis Presley ii placeau muraturile pane :). 7. George Washington a avut o colectie de peste 400 de tipuri de muraturi. 8. Cleopatra manca mule muraturi, crezand ca acestea ii dau frumusetea. Tie iti plac muraturile? Alege-ti reteta preferata de muraturi si prepara-le singur! Sfaturi traditionale pentru muraturi reusite Exista doua modalitati prin care puteti mura alimentele, cu otet sau cu sare. Muratul in mediul acid oferit de otet impiedica aparitia bacteriilor, iar cel in sare favorizeaza eliberarea acidului lactic, care va impiedica si el aparitia bacteriilor si va conferi acel gust specific. Daca la castavetii murati adaugati si 2-3 catei de usturoi, pe langa gustul deosebit, muraturile vor ramane tari. Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi la rece (fara sa incalziti saramura) muraturile vor ramane crocante, ca si in aceasta reteta de gogosari murati. Folositi otet alb, cu aciditate de minim 5%. Folositi doar sare grunjoasa, neiodata, speciala pentru muraturi. Borcanele pentru muraturi trebuie sterilizate inainte. Pentru castraveti murati folositi doar  castraveti mai mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire. Pentru saramura la 1 litru de apa se adauga 30-65 g sare grunjoasa, in functie de reteta. Concentratia saramurii se poate controla si cu un ou. Saramura este indeajuns de concentrata, atunci cand oul se ridica la suprafata lichidului. Saramura fiarta si strecurata printr-un tifon dublu se poate turna peste muraturi rece sau fierbinte, in functie de reteta, insa legumele trebuie sa fie oparite. Dupa ce s-a strecurat, indiferent daca saramura se toarna rece sau fierbinte peste legume, se va lasa cca. 1 ora sa se aseze. Dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat, dupa care se scurg foarte bine intr-o sita sau strecuratoare. Apa in care s-au oparit legumele contine multe substante nutritive si se va folosi la prepararea saramurei in care se vor mura legumele. Dupa ce muraturile au fost oparite, nu mai trebuie sa fie atinse cu mina; se va folosi 1 lingura de lemn bine spalata si oparita. Conservantele folosite la muraturi, ca marar uscat cu seminte, bucati de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, crengute cu frunze de visin, stejar, de coacaze, ardei capia, usturoi, se spala foarte bine cu apa rece. Cu cat se va pune mai mult hrean cu atat muraturile vor fi mai tari. Substantele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea si otetul din vin si de fructe, folosite cu masura, nu sunt daunatoare sanatatii. In lichidul de umplere a borcanelor este bine sa se adauge zahar si mai ales miere de albine, iar otetul se va dilua in proportie de 1/3 cu apa. Ai si alte sfaturi?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Tort
Bucataras.RO

Tort

Cum maine este ziua bunicilor, m-am gandit sa pregatesc si eu un tort. La cum sunt eu de bolnava ma si mir ca a iesit ceva,...

Tort
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Gustos.RO

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)