Harta Romaniei in bucate si retete de la alti maestri

Harta Romaniei in bucate si retete de la alti maestri

Una dintre realizarile indedite la acest campionat a fost harta Romaniei in bucate: pe o suprafata de 9 metri patrati, pe conturul tarii marcat cu o panglica tricolora au fost asezate, in dreptul fiecarei regiuni istorice feluri de mancare specifice si bauturi insotitoare.
Banatul a fost reprezentat de branza liptauer ca la Timisoara in doua variante (alb si rosu) si rachie de pruna.
Pentru Ardeal am pregatit friptura de Turda, fasole facaluita si un vin de Jidvei.
Moldova a fost reprezentata de parjoale, vinete umplute marianate, vinete trase in ulei marinate, rosii coapte marinate si un vin de Cotnari, iar Muntenia a fost marcata cu salata de vinete, rasol de vita si vin de Buzau.  Oltenia: praz umplut cu costita si ceapa rosie, slanina in bruca si un veritabil zaibar.

Nu a fost uitata nici Dobrogea. Am pregatit pentru a aceasta regiune hamsii prajite, salata de legume coapte si un Chardonnay din zona Murfatlar. Imagini cu aceste bucate, dar si alte fotografii de la Campionat gasiti in albumul foto.   Revenind la cei doi maestri inzestrati cu toate calitatile necesare unor gastronomi desavarsiti (tehnica impecabila, cunoastere profunda a suprapunerii gusturilor, charisma si blandete a spiritului) m-au fermecat cu doua retete pe care le-am cerut „imprumut”. Si cum lucrurile pretioase se cuvine a fi impartasite, iata ca vi le pun la dispozitie prin bunavointa site-ului Culinar.ro, care a devenit preferatul meu in sfera culinara internautica. Tartine cu jambon si pffiferlinge De la Maistrul in arta culinara Jyrki Yli-Uotila- Finlanda

Avem nevoie de o paine neagra, densa preferabil cu seminte de cereale incorporate, pe care o taiem in forma clasica de tartine „o inghititura”.

Aceste tartine se ung cu o spuma din unt frecat cu sare de mare, coaja de lamaie rasa si patrunjel verde. Untul trebuie sa fie prelucrat bine pentru a elimina tot excesul de lichid (apa si zer).

Se monteaza peste unt transe fine de jambon maturat, (maistrul Uotila a folosit pulpa de ren) iar deasupra, ca o incununare se asaza buchetele de pffiferlinge. Pfferlinge sunt ciupercutele de padure de culoare galbena, cunoscute la noi supt numele de galbiori, bureti iuti, ori sapte frati, ciupercute aromate cu iz puternic de piper.

Acete ciuperci se marineaza intr-o compozitie alcatuita din:

200ml. sampanie roze
200ml. miere densa de tei
sucul dintr-un sfert de lamaie
un praf de oregano
un praf de sare
un praf de piper.

Se lasa la macerat cel putin 4 ore si se folosesc ca atare.

Gustul acestei combinatii este unul socant, cu o extensie a senzatiei gustative care dureaza foarte mult. inainte de degustare, am servit un paharut de votca finlandeza iar la final am degustat o bere neagra, hranitoare cu reziduuri de drojdie in compozitie. Pentru aceasta prestatie maistrul Outila a primit ceremoniasa inchinarea lui Uica Mihai.

Tocana de ardei gras De la Maistrul in arta culinara Uros Urosevici - Serbia

Au fost trase la tigaie in urmatoarea ordine:

ceapa taiata pestisori
ardei gras taiat in 4 felii, pe lung
rosii despielitate si curatate de seminte
usturoi feliat
boabe de piper negru si verde
cubulete de carne de porc (spata cu grasime)
Intr-o oala de lut, au fost asezate randuri suprapuse de ceapa, carne, ardei, rosii, succesiv pana la saturare. Sa tineti cont ca mai mult de jumatate din compozitie este reprezentata de ardei.

La final se toarna peste compozitie un sos rece format din 3 parti bulion proaspat, 1 parte pasta de ardei si putin ulei de masline. Condimentele folosite sunt piperul prajit, dafin si cimbru.

Oala se inchide cat mai ermetic cu putinta si se fierbe la foc mocnit patru ore. Se toarna tocana fierbinte in farfurie iar in centrul ei se pune o lingura zdravana de pasta alcatuita din cascaval ras (preferabil Gorgonzola), branza tip mozzarela (preferabil de capra), branza topita, unt si smantana. Topit, acest toping da o savoare speciala produsului si va jur ca de ani de zile nu am mai oftat de placere savurand o tocana.

Ca antreu am fost serviti cu un rachiu din cinzeaca numit Dve Loza, obtinut din struguri, asemanator pana la confuzie cu slibovita romaneasca, iar la final am baut un vin alb, sec, pietros cu iz de lamaita. Bautura periculoasa, pentru ca dupa un pahar, am constatat ca incep sa vorbesc sarbeste. Am ramas prieten cu maistrul Urosevici si am sa ma duc la el in Sebia in aceasta toamna sa ne impartasim retete. Pentru prestatia sa autentica, Urosevici a primit Cupa Radu Anton Roman.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Foi de placinta de casa
1
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
2
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Prajitura cu spuma caramel
3
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Prajitura cu piscoturi si crema de cocos
5
Prajituri

Prajitura cu piscoturi si crema de cocos

Separam 3 oua, galbenusurile le amestecam cu 3 linguri zahar, pe urma punem 3 linguri faina, 1 lingura cacao si 1 lingurita...

Prajitura cu piscoturi si crema de cocos
Parteneri
Desert tort cu jeleu de visine si mousse de ciocolata neagra
Bucataras.RO

Desert tort cu jeleu de visine si mousse de ciocolata neagra

Pentru ca ador prajiturile cu visine (daca ati observat) am pregatit un tort cu jeleu de visine si un mousse cu gust intens...

Desert tort cu jeleu de visine si mousse de ciocolata neagra
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat