In Romania nu se bea multa cafea

Romanii consuma de cinci ori mai putina cafea decat este media consumului in tarile Uniunii Europene. Astfel, un roman consuma anual 1,5 kilograme de cafea, in timp ce un european bea, in medie, 7 kilograme, arata datele prezentate de Institutul Costarican al Cafelei, ICAFE.


In Germania, Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia si Islanda, considerate tarile cu cea mai inalta calitate a vietii din lume, consumul de cafea ajunge la 12 kilograme pe cap de locuitor.

In alte tari ale Europei Occidentale - Franta, Anglia si Spania - un locuitor consuma 4 kilograme de cafea anual, iar italienii ajung la 3,7 kg de cafea pe an per capita.

In 2003, consumul mondial de cafea a crescut cu 2,3 la suta, iar Statele Unite si Brazilia sunt cei mai mari consumatori din lume, dupa care urmeaza Japonia si Germania, mai arata datele oferite de Institutul costarican al cafelei, ICAFE.

"Consumul mondial de cafea a continuat sa creasca pe toate segmentele, dar in special la cafeaua de calitate", se arata in raport, subliniindu-se ca acest produs se afla pe locul doi in comertul mondial, imediat dupa petrol.

Raportul Institutului costarican precizeaza ca statele dezvoltate au inregistrat "o crestere anuala ponderata a consumului de cafea de 1 la suta", cu exceptia Statelor Unite, unde rata de crestere este mai ridicata "din cauza numarului mare de imigranti venind din America latina si in special din tarile traditional mari consumatoare de cafea".

Conform ICAFE, "in Statele Unite si intr-o mare parte a Europei asistam la o crestere puternica a consumului de cafea pe cap de locuitor. Prin puterea lor economica si culturala, aceste tari exercita o mare influenta asupra stilului de viata al cetatenilor altor tari, iar cultura cafelei nu face exceptie" de la acesta regula.

In America, zilnic, se consuma mai mult de 400 milioane cesti de cafea, fiind considerat cel mai popular stimulent.

Organizatia internationala a cafelei (OIC) a calculat ca pentru recolta 2002/2003, "consumul de cafea a atins 110,7 milioane de saci de 10 kg dupa 108,2 milioane anul precedent, deci o crestere de 2,3 la suta", precizeaza ICAFE.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeura
Bucataras.RO

Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeura

Cand este ziua unui apropiat, a unui prieten, prefer sa ii fac un cadou dulce, decat sa ii cumpar ceva si sa nu ii placa....

Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeura
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos