In Romania nu se bea multa cafea

(0)
postat de


Romanii consuma de cinci ori mai putina cafea decat este media consumului in tarile Uniunii Europene. Astfel, un roman consuma anual 1,5 kilograme de cafea, in timp ce un european bea, in medie, 7 kilograme, arata datele prezentate de Institutul Costarican al Cafelei, ICAFE.


In Germania, Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia si Islanda, considerate tarile cu cea mai inalta calitate a vietii din lume, consumul de cafea ajunge la 12 kilograme pe cap de locuitor.

In alte tari ale Europei Occidentale - Franta, Anglia si Spania - un locuitor consuma 4 kilograme de cafea anual, iar italienii ajung la 3,7 kg de cafea pe an per capita.

In 2003, consumul mondial de cafea a crescut cu 2,3 la suta, iar Statele Unite si Brazilia sunt cei mai mari consumatori din lume, dupa care urmeaza Japonia si Germania, mai arata datele oferite de Institutul costarican al cafelei, ICAFE.

"Consumul mondial de cafea a continuat sa creasca pe toate segmentele, dar in special la cafeaua de calitate", se arata in raport, subliniindu-se ca acest produs se afla pe locul doi in comertul mondial, imediat dupa petrol.

Raportul Institutului costarican precizeaza ca statele dezvoltate au inregistrat "o crestere anuala ponderata a consumului de cafea de 1 la suta", cu exceptia Statelor Unite, unde rata de crestere este mai ridicata "din cauza numarului mare de imigranti venind din America latina si in ...
special din tarile traditional mari consumatoare de cafea".

Conform ICAFE, "in Statele Unite si intr-o mare parte a Europei asistam la o crestere puternica a consumului de cafea pe cap de locuitor. Prin puterea lor economica si culturala, aceste tari exercita o mare influenta asupra stilului de viata al cetatenilor altor tari, iar cultura cafelei nu face exceptie" de la acesta regula.

In America, zilnic, se consuma mai mult de 400 milioane cesti de cafea, fiind considerat cel mai popular stimulent.

Organizatia internationala a cafelei (OIC) a calculat ca pentru recolta 2002/2003, "consumul de cafea a atins 110,7 milioane de saci de 10 kg dupa 108,2 milioane anul precedent, deci o crestere de 2,3 la suta", precizeaza ICAFE.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.