Introducere in bucataria italiana

Introducere in bucataria italiana

Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala. Orice fel de mancare trebuie preparat cu atentie, accentul nefiind pus pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, ci pe respectarea retetei originale dand preparatului culinar acel gust din copilarie. Italienii consuma foarte multi carbohidrati dar nu sunt supraponderali, secretul constand in consumul foarte mare de legume si fructe proaspete, combinate intr-un mod inteligent. Si, desi masa contine mai multe feluri de mancare, cantitatea servita este destul de mica. Structura unei mese italiene: Antipasto: antreuri (reci sau calde) Primo: felul intai, format din supa sau paste Secondo: felul principal, mancaruri pe baza de carne sau peste, sau din orez si legume Dolce: desert, prajituri, produse dulci de patiserie, inghetata sau fructe Caffe: cafea, dupa-masa se serveste de obicei un espresso Digestivo: bautura alcoolica, se bea la finalul mesei pentru o buna digestie Principalele regiuni ale Italiei si preparate culinare specifice 1. Calabria Este cel mai mare producator de ulei de masline, acoperind aproximativ 25% din productia totala a Italiei. Aici uleiul de masline extravirgin nu este folosit doar la gatit ci si la conservarea legumelor, pestelui si ciupercilor. In apele Marii Tireniene se pescuieste mult peste-spada si ton, fiecare oras din Calabria avand o reteta proprie pentru codul uscat si sarat. Preparate culinare specifice: Alalunga in agrodolce: fel principal - ton tanar gatit intr-un sos dulce acrisor din ceapa si otet Sagna Chine: fel principal, lasagna cu carne de porc tocata, mazare, mozzarella, ciuperci, anghinare, oua fierte tari si ingrediente de sezon. Murseddu: antreu sau fel principal - placinta din vitel si carne de porc.   2. Campania Bucataria din Campania este cea mai renumita din lume, fiind si locul de origine al multor preparate culinare nationale, cum ar fi spaghetele in sos tomat sau pizza. Mozzarella, in special cea preparata din lapte de bivolita este folosita la nenumarate feluri de mancare, in timp ce carnea e mai putin folosita. Unul din preparatele celebre la care se foloseste totusi carnea, este sosul ragu. Preparate culinare specifice: Cecenielli fritti: antreu - ansoa date prin aluat si bine prajite Pastiera: desert - prajitura din foietaj umpluta cu ricotta, grau si ou, cu aroma discreta de portocala. Spaghetti alla Puttanesca: felul intai - paste cu sos de rosii, masline, ansoa si capere   3. Emilia-Romagna Preparatele culinare din aceasta regiune sunt printre cele mai gustoase din tara si au la baza productia variata de mezeluri si parmezan, dar si felurite paste cu ou. Preparate culinare specifice: Bomba di riso: felul intai - placinta delicioasa din orez, cu umplutura de carne de porumbel Erbazzone: antreu - un quiche cu umplutura de ierburi aromate, spanac si ricotta   Torta di riso: desert - prajitura din orez fiert in lapte       4. Toscana Detine una dintre cele mai vechi bucatarii dintre toate regiunile tarii. Veti gasi aici numeroase preparate cu peste sau din carne, dar si supe gustoase care se intind pe tot cuprinsul tinutului. Preparate culinare specifice: Acquacotta: felul intai - supa simpla din ardei si legume de sezon, oua si paine prajita, la care in sezon se adauga bureti Panzanella: antreu - salata rece Zuppa di Farro felul intai -este una din cele mai bune supe din regiune, pe baza de secara alba si fasole aromata cu uleiul din Toscana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Friptura de miel in vin
1
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
2
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
3
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
4
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa