Introducere in bucataria italiana

Introducere in bucataria italiana

Gastronomia este un element important al stilului de viata italian, reflectand mai ales cultura rurala si pe cea familiala. Orice fel de mancare trebuie preparat cu atentie, accentul nefiind pus pe complexitatea si rafinamentul unei bucatarii sofisticate, ci pe respectarea retetei originale dand preparatului culinar acel gust din copilarie. Italienii consuma foarte multi carbohidrati dar nu sunt supraponderali, secretul constand in consumul foarte mare de legume si fructe proaspete, combinate intr-un mod inteligent. Si, desi masa contine mai multe feluri de mancare, cantitatea servita este destul de mica. Structura unei mese italiene: Antipasto: antreuri (reci sau calde) Primo: felul intai, format din supa sau paste Secondo: felul principal, mancaruri pe baza de carne sau peste, sau din orez si legume Dolce: desert, prajituri, produse dulci de patiserie, inghetata sau fructe Caffe: cafea, dupa-masa se serveste de obicei un espresso Digestivo: bautura alcoolica, se bea la finalul mesei pentru o buna digestie Principalele regiuni ale Italiei si preparate culinare specifice 1. Calabria Este cel mai mare producator de ulei de masline, acoperind aproximativ 25% din productia totala a Italiei. Aici uleiul de masline extravirgin nu este folosit doar la gatit ci si la conservarea legumelor, pestelui si ciupercilor. In apele Marii Tireniene se pescuieste mult peste-spada si ton, fiecare oras din Calabria avand o reteta proprie pentru codul uscat si sarat. Preparate culinare specifice: Alalunga in agrodolce: fel principal - ton tanar gatit intr-un sos dulce acrisor din ceapa si otet Sagna Chine: fel principal, lasagna cu carne de porc tocata, mazare, mozzarella, ciuperci, anghinare, oua fierte tari si ingrediente de sezon. Murseddu: antreu sau fel principal - placinta din vitel si carne de porc.   2. Campania Bucataria din Campania este cea mai renumita din lume, fiind si locul de origine al multor preparate culinare nationale, cum ar fi spaghetele in sos tomat sau pizza. Mozzarella, in special cea preparata din lapte de bivolita este folosita la nenumarate feluri de mancare, in timp ce carnea e mai putin folosita. Unul din preparatele celebre la care se foloseste totusi carnea, este sosul ragu. Preparate culinare specifice: Cecenielli fritti: antreu - ansoa date prin aluat si bine prajite Pastiera: desert - prajitura din foietaj umpluta cu ricotta, grau si ou, cu aroma discreta de portocala. Spaghetti alla Puttanesca: felul intai - paste cu sos de rosii, masline, ansoa si capere   3. Emilia-Romagna Preparatele culinare din aceasta regiune sunt printre cele mai gustoase din tara si au la baza productia variata de mezeluri si parmezan, dar si felurite paste cu ou. Preparate culinare specifice: Bomba di riso: felul intai - placinta delicioasa din orez, cu umplutura de carne de porumbel Erbazzone: antreu - un quiche cu umplutura de ierburi aromate, spanac si ricotta   Torta di riso: desert - prajitura din orez fiert in lapte       4. Toscana Detine una dintre cele mai vechi bucatarii dintre toate regiunile tarii. Veti gasi aici numeroase preparate cu peste sau din carne, dar si supe gustoase care se intind pe tot cuprinsul tinutului. Preparate culinare specifice: Acquacotta: felul intai - supa simpla din ardei si legume de sezon, oua si paine prajita, la care in sezon se adauga bureti Panzanella: antreu - salata rece Zuppa di Farro felul intai -este una din cele mai bune supe din regiune, pe baza de secara alba si fasole aromata cu uleiul din Toscana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Poale-n brau (branzoaice)
4
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Parteneri
Desert fursecuri inimoase
Bucataras.RO

Desert fursecuri inimoase

M-am pricopsit cu o raceala de poveste si trag de mine sa stau pe linia de plutire....cum imi plac provocarile si nu le...

Desert fursecuri inimoase
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori