Pe la 1900 si ceva, regulile de comportament ale unei gazde in timpul unei cine mai deosebite, erau formulate cam asa:
Incalzeste intotdeauna vasele in care servesti mancare calda.
Nu umple niciodata paharele si canile mai mult de trei sferturi.
Cand oferi cuiva un platou sau o farfurie, tine-o in asa fel incat degetul mare sa NU se odihneasca pe suprafata ei.
Cand re-umpli un pahar, prinde-l de partea de jos, trage-l incet spre capatul mesei si abia atunci ridica-l de pe masa.
Cand dai mai departe un platou, ofera-l in partea stanga, astfel ca cealalta persoana sa il poata apuca cu mana dreapta.
Cafeaua trebuie asezata incet, prin partea dreapta a persoanei servite.
Primul servit trebuie sa fie oaspetele cel mai important.
Umple paharele inainte de fiecare nou fel de mancare.
Inainte sa servesti desertul, aduna firmiturile de pe masa, cu o laveta sau cu un cutit special.
Nu lasa masa sa devina dezordonata in timpul cinei.
Doamna casei trebuie sa serveasca supa, salata, desertul si cafeaua, iar stapanul casei- carnea si pestele.
Ce spui, ai fi fost o gazda buna?

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane
Comentarii