Invitatie la masa, la inceputul secolului XX

Pe la 1900 si ceva, regulile de comportament ale unei gazde in timpul unei cine mai deosebite, erau formulate cam asa:

Incalzeste intotdeauna vasele in care servesti mancare calda.

Nu umple niciodata paharele si canile mai mult de trei sferturi.

Cand oferi cuiva un platou sau o farfurie, tine-o in asa fel incat degetul mare sa NU se odihneasca pe suprafata ei.

Cand re-umpli un pahar, prinde-l de partea de jos, trage-l incet spre capatul mesei si abia atunci ridica-l de pe masa.

Cand dai mai departe un platou, ofera-l in partea stanga, astfel ca cealalta persoana sa il poata apuca cu mana dreapta.

Cafeaua trebuie asezata incet, prin partea dreapta a persoanei servite.

Primul servit trebuie sa fie oaspetele cel mai important.

Umple paharele inainte de fiecare nou fel de mancare.

Inainte sa servesti desertul, aduna firmiturile de pe masa, cu o laveta sau cu un cutit special.

Nu lasa masa sa devina dezordonata in timpul cinei.

Doamna casei trebuie sa serveasca supa, salata, desertul si cafeaua, iar stapanul casei- carnea si pestele.

Ce spui, ai fi fost o gazda buna?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Poale-n brau (branzoaice)
3
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Prajitura DELICIU
5
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Parteneri
Tocana de hribi
Bucataras.RO

Tocana de hribi

Imi plac hribii sa-i culeg, imi plac hribii sa-i gatesc si imi plac hribii sa-i mananc. Reteta de fata este de post

Tocana de hribi
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori