Daca vei cere la un restaurant sau pe strada un kebab, vei primi cu siguranta un shish kebab or döner kebab, servit cu paine, salata si dressing.
In Asia insa, vei fi servit cu un platou cu gratar, carne prajita, fiarta sau tocata din miel, vita, pui, porc, peste, fructe de mare sau chiar tofu.
la fel ca alte produse traditionale aduse de emigranti sau calatori, kebabul a devenit o parte integranta din bucataria multor tari din lume.
Denumirea de "kebab" provine din Persia si reteta originala consta in carne prajita, nu la gratar. Insa traditia provine de la soldatii arabi care obisnuiau sa prajeasca in foc, carnea infipta pe sabiile lor. Se spune ca in India acest fel de mancare se serveste din timpuri indepartate, mai intai la mesele festive, apoi devenind tot mai accesibil, chiar si la micul dejun.
O varianta de kebab original poti gasi acum in: Turcia, Persia, Arabia Saudita, Cipru, Irak, Pakistan, India, dar si unele regiuni din Africa.
Shish kebabul este originar din Turcia si consta de fapt intr-o frigaruie de carne coapta pe gratar, cu adaos de fructe sau legume (vinete, rosii, ardei, ceapa sau ciuperci). Se poate folosi orice fel de carne.
Doner Kebabul este o bucata de miel, vita sau pui pusa pe o spira rotativa si coapta la flacara. Din acesta provin cunoscutele: shawarma, tacos al pastor (Mexic) si gyros (Grecia). Se serveste in general alaturi de o lipie, cartofi frantuzesti, salata si sosuri condimentate, iar turcii il numesc "kebabpizza".
In tari europene, ca Germania - a fost declarat un produs delicios de fast-food, insa in Marea Britanie s-au luat masuri impotriva acestuia, datorita cantitatilor mari de sare si grasime continute.
Tot in Turcia se preapara un kebab mult mai sanatos, din carne cu ceapa, usturoi, cimbru si alte condimente, fierte in suc propriu in vase de pamant.
Iata o reteta de kebab, pe care o puteti pregati acasa sau la iarba verde, la gratar!
Ingrediente:
- carne de miel, vita sau pui
- vin rosu
- coriandru, ghimbir, chimen, sare, paprika
- ceapa, ardei iuti, usturoi
- iaurt
Se poate face o marinada pentru carne si lasa sa se patrunda aromele si apoi se taie in bucati mici si se pune pe frigarui in alternanta cu ardeii si ceapa. Se pregatesc la gratar!
Sau se face un amestec din ceapa, ardei iuri si coriandru, iar in alt vas se amesteca iaurtul cu toate condimentele. Aceste amestecuri se pun peste carnea tocata in prealabil. Se fac niste chiftele asemanatoare cu burgerii si se prajesc pe gratar sau pe plita. Se servesc cu salata si paine proaspata!
Iata cateva retete culinare pe care le regasiti pe culinar.ro
Kabab Kobideh cu carne tocata
Chicken kebab (kebab cu carne de pui)
Shaorma nikky
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelReteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiPlacinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...
Foi de placinta de casaGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteAm pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...
Orez cu prune uscatePentru ca a fost ziua fiului meu, m-am cam jucat cu torturile in acest weekend. Unul dintre ele este acesta cu jeleu de...
Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarponeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii