Kebabul, o delicatesa asiatica

Daca vei cere la un restaurant sau pe strada un kebab, vei primi cu siguranta un shish kebab or döner kebab, servit cu paine, salata si dressing.

In Asia insa, vei fi servit cu un platou cu gratar, carne prajita, fiarta sau tocata din miel, vita, pui, porc, peste, fructe de mare sau chiar tofu.

la fel ca alte produse traditionale aduse de emigranti sau calatori, kebabul a devenit o parte integranta din bucataria multor tari din lume.

Denumirea de "kebab" provine din Persia si reteta originala consta in carne prajita, nu la gratar. Insa traditia provine de la soldatii arabi care obisnuiau sa prajeasca in foc, carnea infipta pe sabiile lor. Se spune ca in India acest fel de mancare se serveste din timpuri indepartate, mai intai la mesele festive, apoi devenind tot mai accesibil, chiar si la micul dejun.

O varianta de kebab original poti gasi acum in: Turcia, Persia, Arabia Saudita, Cipru, Irak, Pakistan, India, dar si unele regiuni din Africa.

Shish kebabul este originar din Turcia si consta de fapt intr-o frigaruie de carne coapta pe gratar, cu adaos de fructe sau legume (vinete, rosii, ardei, ceapa sau ciuperci). Se poate folosi orice fel de carne.

Doner Kebabul este o bucata de miel, vita sau pui pusa pe o spira rotativa si coapta la flacara. Din acesta provin cunoscutele: shawarma, tacos al pastor (Mexic) si gyros (Grecia). Se serveste in general alaturi de o lipie, cartofi frantuzesti, salata si sosuri condimentate, iar turcii il numesc "kebabpizza".

In tari europene, ca Germania - a fost declarat un produs delicios de fast-food, insa in Marea Britanie s-au luat masuri impotriva acestuia, datorita cantitatilor mari de sare si grasime continute.

Tot in Turcia se preapara un kebab mult mai sanatos, din carne cu ceapa, usturoi, cimbru si alte condimente, fierte in suc propriu in vase de pamant.

Iata o reteta de kebab, pe care o puteti pregati acasa sau la iarba verde, la gratar!

Ingrediente:

- carne de miel, vita sau pui
- vin rosu
- coriandru, ghimbir, chimen, sare, paprika
- ceapa, ardei iuti, usturoi
- iaurt

Se poate face o marinada pentru carne si lasa sa se patrunda aromele si apoi se taie in bucati mici si se pune pe frigarui in alternanta cu ardeii si ceapa. Se pregatesc la gratar!

Sau se face un amestec din ceapa, ardei iuri si coriandru, iar in alt vas se amesteca iaurtul cu toate condimentele. Aceste amestecuri se pun peste carnea tocata in prealabil. Se fac niste chiftele asemanatoare cu burgerii si se prajesc pe gratar sau pe plita. Se servesc cu salata si paine proaspata!

Iata cateva retete culinare pe care le regasiti pe culinar.ro

Kabab Kobideh cu carne tocata
Chicken kebab (kebab cu carne de pui)
Shaorma nikky

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
2
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
3
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Feijoada - tocana braziliana cu fasole
5
Mancaruri cu carne

Feijoada - tocana braziliana cu fasole

Feijoada este o reteta de tocata de carne de vita cu fasole boabe, mancarea nationala a Braziliei. Este o tocana delicioasa...

Feijoada - tocana braziliana cu fasole
Parteneri
Desert trandafirasi in foietaj
Bucataras.RO

Desert trandafirasi in foietaj

Când mai ai câteva lăzi de mere în casă și vremea se încălzește simțitor, trebuie neapărat să...

Desert trandafirasi in foietaj
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola