Kosher: mancarea ideala pentru multi dintre noi

Cuvantul "kosher" deriva din evreiescul "kasher" care inseamna "potrivit" sau "pur"; in esenta, Kosher se refera la un set de reguli culinare ce isi au originea in Biblia evreiasca sau Vechiul Testament, privind atat selectia, dar si prepararea mancarii. In comert, mancarea de tip kosher, atunci cand e vanduta in magazine trebuie sa aiba un certificat emis de un rabin care a supravegheat producerea sa si ii poate atesta puritatea.

Pentru ca mancarea sa treaca "testul rabinului", ea trebuie inspectata de un "mashgiac"; acesta verifica toate ingredientele in parte dar si echipamentul folosit la prepararea mancarii, urmand ca apoi sa fie respectate niste reguli stricte stabilite in urma cu mai bine de 3000 de ani.

Daca produsele indeplinesc toate criteriile, sunt certificate ca fiind kosher de una din organizatiile de tip "kashruth", si primesc o eticheta care li se ataseaza. In Statele Unite, mancarea de tip kosher este marcata, de cele mai multe ori, cu litera U sau K, in interiorul unui cerc.

Dar cine consuma mancare de tip kosher?

Este un fapt ca mai mult de 44 de procente din produsele kosher sunt cumparate de apartenentii la cultul evreiesc; 19% din aceste produse sunt cumparate de musulmani sau de adventisti de ziua a 7a. Exista insa un procent relevant de oameni care cumpara si consuma produsele kosher fara sa aiba vreo legatura cu religia sau cu apartenenta la vreun cult. Majoritatea acestora sunt vegetarieni sau persoane cu nevoi dietetice deosebite, cu probleme de sanatate. Mancarea de tip kosher este privita ca fiind mai sanatoasa, mai curata si mai sigura pentru sanatate.

Numai in SUA, vanzarile de produse kosher ating, anual, 50 mld USD, existand pe piata nu mai putin de 36.000 de produse de acest tip. In timp ce rata vanzarilor de produse alimentare in general creste cu 1-2% in fiecare an, vanzarea produselor kosher creste cu 10 procente anual.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa