Sa mananci in strada, direct de pe tarabele pestrite, poate fi o experienta mai revelatoare decat vizitarea vestigiilor istorice, or daca gusti dintr-un sandwich vietnamez cu gratare de porc si muraturi cuprinse intr-o bagheta franceza, vei gusta traditia asiatica atinsa de colonialismul european. Daca mergi in India, abundenta de gustari de strada vegetariene, cu dressinguri cu efect inconfundabil iti va vorbi cate ceva ceva despre felul indian de a fi; despre diversitate, traditie si credinte. Daca mergi in India, abundenta de gustari de strada vegetariene, cu dressinguri cu efect inconfundabil iti va vorbi cate ceva ceva despre felul indian de a fi; despre diversitate, traditie si credinte. Geniul mancarii de strada europene, e sustinut de o lunga si stufoasa istorie a fabricarii mezelurilor. Un currywurst nemtesc servit cu un sos de rosii simplu, impresioneaza prin calitatea carnatului fript, la fel ca si ungarul kabanoss sau austriacul alpen wurst. In tarile de sus, Danemarca si Suedia, ideea hot dogului americanesc a atins culmile perfectiunii. Se zice ca hot dogul danez ar fi cel mai apreciat din Europa, fiind recunoscut dupa abundenta de ceapa calita si ceapa proaspata, muraturi si dressing remoulade, plus un carnat mai lung, care depasteste lungimea chiflei. Suedezii in schimb, exceleaza in umplutura care insoteste carnatul in chifla – orice e admis, de la piure de cartofi la piure de creveti. Mexicanii ne servesc cu mancaruri picante si foarte variate. Strazile din Mexic au o oferta foarte colorata, incepand cu porumbul fript pe gratar, si uns cu alifii culinare dintre cele mai neasteptate, si sfarsind cu gama interminabila de tacos si churros.
Pentru ca mancarea de strada este la indemana unui orasean ocupat, e relativ ieftina, foarte gustoasa si cu valoare culturala de netagaduit – spre deosebire de mancarurile oferite de lanturile fast food, aceasta se bucura de o popularitate insurmontabila. Pe de alta parte, mancarea de strada a lumii, ne poate servi drept inspiratie pentru feluri simple si accesibile pe care le putem pregati la noi acasa. Putem incerca un vadai indian (placinte prajite de linte) sau un nasi lemak (orez cu oua si sos sambal) malayesian.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitUnele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)
Salata de boeufToba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....
Toba de casa din carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloSe curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...
Prajitura simpla cu nuci si mereSalam de biscuiţi reţetă. Gustul copilariei intr-un desert delicios ,ieftin si rapid
Salam de biscuiţi reţetăUnele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)
Salata de boeufPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaie"Cremșnit (din germ. Kremschnitte) sau crempita este o prăjitură preparată din foi de aluat coapte, între care...
Cremsnit cu foietaj de casa si capsuniReteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....
Turta dulce cu miere
Comentarii