Mahlev - Mahlab

Mahlab este un condiment obtinut din semintele fructelor ciresului St. Lucia ( Cerasus Mahleb). Este un soi de cires negru destul de rar, cu niste fructe mici, plantat pentru frumuseatea si mireasma imbatatoare a florilor sale si nu atat pentru fructe. Numele "mahlab" vine din limba araba si inseamna "miros dulce", desi etimologia cuvantului ne duce la cuvantul de origine semita ce definea laptele, cuvant ce a devenit in ivrit substantivul "halav" adica lapte si in araba verbul "halaba" - a lua lapte. Cum ciresul nu da lapte se presupune ca legatura ar fi culoarea alba a florilor, asemanatoare cu cea a laptelui. Samburii fructelor se sparg dand la iveala un alt sambure mai mic de doar 5-7 mm, oval,de culoare bej, cu o puternica aroma de migdale si cirese. Fiind foarte aromat, se foloseste in cantitati mici. Ciresul St.Lucia creste in zona meditearaneana, in sudul Europei si vestul Asiei. Desi a fost intalnit si in Europa centrala, deoarece ii place clima calda si uscata.

Mahlab-ul este folosit de secole in Orientul Mijlociu si e parte din traditii in Turcia, Armenia, Grecia,Liban, Siria,Iran, Irak, Libia, Kuweit, Cipru, Egipt, caci este folosit la preparatele traditionale si reprezentative anumitor sarbatori. Mahlab-ul nu lipseste niciodata din preparatele sarbatorilor importante: Choereg si Simit in Armenia, Tsoureki (paine greceasca traditionala dulce cu oua), Flounes cipriot (placinta de Paste), Pogaca turceasca sau in dulceata egipteana. Este folosit atat la pregatirea painii, a prajiturilor, budincilor chiar si a branzeturilor. Uneori se presara peste fructele proaspete dandu-le o aroma aparte. Inainte de a fi folosit pentru paine a fost folosit in producerea de parfumuri, sapunurilor, in aromarea vermutului. Se spune ca ar fi intrat si in compozitia aspirinei. Pe primul loc in producerea si exportarea de mahlab se afla Iranul urmat de Turcia ( care este printre putinele producatoare de vermut de mahleb) si Siria.

Ca si curiozitate, mahlab-ul apare alaturi de alte condimente intr-o reteta dintr-o carte de bucate olandeza din secolul XV e.n Wel ende edelike spijse (Mancare buna si nobila) si intr-o carte de bucate irakiana ce dateaza din secolul X "Kitab tabikh" a lui Ibn Sayyar al-Warraq. Pentru ca sa isi pastreze aroma se pastreaza in forma de seminte, facandu-se praf in mojarul cu pistil doar inainte de folosire. Aroma, savoare, gust deosebit si toate astea intr-un samburas de doar cativa milimetri.

Sursa acestui articol este blogul culinar: furnicuta-boscodina.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat, o mancare de sezon delicioasa.

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Ciorba de dovlecei umpluti este o reteta olteneasca delicioasa, o ciorba consistenta, o reteta de ciorba de vara.

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti
Cele mai apreciate rețete
Salata de menta cu rosii
1
Salate de legume

Salata de menta cu rosii

Salata de menta cu rosii este o salata simpla si delicioasa. Se aseaza ingredientele in straturi. Se da la rece doua ora...

Salata de menta cu rosii
Salata de morcov cu telina
2
Salate de legume

Salata de morcov cu telina

Salata de morcov cu telina este usoara si gustoasa. Pentru prepararea acestei salate aveti nevoie de morcovi, telina, ardei,...

Salata de morcov cu telina
Orez cu prune uscate
3
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Compot de prune
4
Compoturi

Compot de prune

Fructele se spala, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg si se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic de zahar...

Compot de prune
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Piept de rata cu mazare verde
Bucataras.RO

Piept de rata cu mazare verde

  Din cand in cand, daca gasesc piept de rata frumusel si necongelat ii prepar sotului meu care-i place foarte mult. A...

Piept de rata cu mazare verde
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
ReteteCulinare.RO

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia