Cand ma gandesc la potrivirea mancarii cu ceea ce bem la masa, primul
exemplu care imi vine in minte este cacaoa fierbinte si felia de paine
cu unt servite in copilarie, in casa bunicilor. Sau ceaiul de menta
combinat cu prajiturele si fursecuri, intr-o dupa-masa de toamna
tarzie. Mancarea si bautura sunt facute in asa fel incat sa se
potriveasca, sa se completeze si sa isi intensifice una alteia
savoarea.
Cand este vorba de bauturi alcoolice, vinul si
berea sunt cel mai des "asortate" cu mancaruri; nu trebuie sa fii un
maestru sommelier ca sa stii cum sa potrivesti un vin bun langa o
mancare la fel de buna. Sau ce bere sa consumi langa pizza sau chiar
langa desert.
Vinul si mancarea au mers "mana in mana" de foarte mult timp; ambele
sunt o combinatie perfecta de arome si savoare. Vinul nu numai ca ofera
un anumit aer de festivitate mesei, dar reprezinta, in acelasi timp, un
adevarat digestiv pentru ceea ce consumi. Ideea de baza este sa mananci
si sa bei ceea ce iti face placere; exista insa un set de reguli pentru
cei pretentiosi si sofisticati. In primul rand, alegerea unui vin
regional este esentiala. Nimic nu merge mai bine cu niste paste
italienesti decat un vin italian din regiunea respectiva. In celelalte
situatii, vinurile pot fi potrivite cu mancarea, astfel:
*Merlot: miel, porc, ton, sosuri italiene pe baza de carne
*Pinot Noir: sunca, curcan, rata
*Cabernet ...
Sauvignon: gratar, coaste prajite, peste la gratar
*Chardonnay: paste cremoase, mancaruri pe baza de pui, risotto
*Pinot Grigio: piept de pui, creveti, sosuri albe usoare
*Sauvignon Blanc: sunca, peste, scoici
*Vinuri spumante: sunca, sushi, fructe
Vinul si branza sunt una din cele mai fericite combinatii pe care le
poti face vreodata; insa nu orice tip de vin se potriveste cu orice fel
de branza. Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin dulce;
branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un
rosu usor. Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste
cel mai bine cu un vin bogat in aroma.
Berea este si ea o alegere populara a consumatorilor de bauturi
alcoolice. Poate chiar mai populara decat vinul. In ceea ce priveste
tipurile de bere, berea de tip "ale" poate fi comparata cu un vin rosu,
in timp ce berea de tip "lager" e similara unui vin alb. Mai simplu,
carnea rosie cu bere de tip ale, si cea alba cu bere de tip lager.
*Scoici: Pilsner de tip american
*Peste: ale blonda
*Carne rosie: bere de tip ale, blonda, amaruie
*Pui: lager
*Pizza si paste: ale
*Mancare condimentata: bere mexicana, Corona
*Chardonnay: paste cremoase, mancaruri pe baza de pui, risotto
*Pinot Grigio: piept de pui, creveti, sosuri albe usoare
*Sauvignon Blanc: sunca, peste, scoici
*Vinuri spumante: sunca, sushi, fructe
Vinul si branza sunt una din cele mai fericite combinatii pe care le
poti face vreodata; insa nu orice tip de vin se potriveste cu orice fel
de branza. Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin dulce;
branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un
rosu usor. Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste
cel mai bine cu un vin bogat in aroma.
Berea este si ea o alegere populara a consumatorilor de bauturi
alcoolice. Poate chiar mai populara decat vinul. In ceea ce priveste
tipurile de bere, berea de tip "ale" poate fi comparata cu un vin rosu,
in timp ce berea de tip "lager" e similara unui vin alb. Mai simplu,
carnea rosie cu bere de tip ale, si cea alba cu bere de tip lager.
*Scoici: Pilsner de tip american
*Peste: ale blonda
*Carne rosie: bere de tip ale, blonda, amaruie
*Pui: lager
*Pizza si paste: ale
*Mancare condimentata: bere mexicana, Corona
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe