Mancam, bem dar si potrivim!

Cand ma gandesc la potrivirea mancarii cu ceea ce bem la masa, primul exemplu care imi vine in minte este cacaoa fierbinte si felia de paine cu unt servite in copilarie, in casa bunicilor. Sau ceaiul de menta combinat cu prajiturele si fursecuri, intr-o dupa-masa de toamna tarzie. Mancarea si bautura sunt facute in asa fel incat sa se potriveasca, sa se completeze si sa isi intensifice una alteia savoarea.

Cand este vorba de bauturi alcoolice, vinul si berea sunt cel mai des "asortate" cu mancaruri; nu trebuie sa fii un maestru sommelier ca sa stii cum sa potrivesti un vin bun langa o mancare la fel de buna. Sau ce bere sa consumi langa pizza sau chiar langa desert.

Vinul si mancarea au mers "mana in mana" de foarte mult timp; ambele sunt o combinatie perfecta de arome si savoare. Vinul nu numai ca ofera un anumit aer de festivitate mesei, dar reprezinta, in acelasi timp, un adevarat digestiv pentru ceea ce consumi. Ideea de baza este sa mananci si sa bei ceea ce iti face placere; exista insa un set de reguli pentru cei pretentiosi si sofisticati. In primul rand, alegerea unui vin regional este esentiala. Nimic nu merge mai bine cu niste paste italienesti decat un vin italian din regiunea respectiva. In celelalte situatii, vinurile pot fi potrivite cu mancarea, astfel:

*Merlot: miel, porc, ton, sosuri italiene pe baza de carne
*Pinot Noir: sunca, curcan, rata
*Cabernet Sauvignon: gratar, coaste prajite, peste la gratar
*Chardonnay: paste cremoase, mancaruri pe baza de pui, risotto
*Pinot Grigio: piept de pui, creveti, sosuri albe usoare
*Sauvignon Blanc: sunca, peste, scoici
*Vinuri spumante: sunca, sushi, fructe

Vinul si branza sunt una din cele mai fericite combinatii pe care le poti face vreodata; insa nu orice tip de vin se potriveste cu orice fel de branza. Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin dulce; branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un rosu usor. Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste cel mai bine cu un vin bogat in aroma.

Berea este si ea o alegere populara a consumatorilor de bauturi alcoolice. Poate chiar mai populara decat vinul. In ceea ce priveste tipurile de bere, berea de tip "ale" poate fi comparata cu un vin rosu, in timp ce berea de tip "lager" e similara unui vin alb. Mai simplu, carnea rosie cu bere de tip ale, si cea alba cu bere de tip lager.

*Scoici: Pilsner de tip american
*Peste: ale blonda
*Carne rosie: bere de tip ale, blonda, amaruie
*Pui: lager
*Pizza si paste: ale
*Mancare condimentata: bere mexicana, Corona

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Rulouri fragede cu branza
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Negresa de post cu nuci
3
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Reteta Limoncello - lichior de lamai
4
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Parteneri
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga