Mancam, bem dar si potrivim!

Cand ma gandesc la potrivirea mancarii cu ceea ce bem la masa, primul exemplu care imi vine in minte este cacaoa fierbinte si felia de paine cu unt servite in copilarie, in casa bunicilor. Sau ceaiul de menta combinat cu prajiturele si fursecuri, intr-o dupa-masa de toamna tarzie. Mancarea si bautura sunt facute in asa fel incat sa se potriveasca, sa se completeze si sa isi intensifice una alteia savoarea.

Cand este vorba de bauturi alcoolice, vinul si berea sunt cel mai des "asortate" cu mancaruri; nu trebuie sa fii un maestru sommelier ca sa stii cum sa potrivesti un vin bun langa o mancare la fel de buna. Sau ce bere sa consumi langa pizza sau chiar langa desert.

Vinul si mancarea au mers "mana in mana" de foarte mult timp; ambele sunt o combinatie perfecta de arome si savoare. Vinul nu numai ca ofera un anumit aer de festivitate mesei, dar reprezinta, in acelasi timp, un adevarat digestiv pentru ceea ce consumi. Ideea de baza este sa mananci si sa bei ceea ce iti face placere; exista insa un set de reguli pentru cei pretentiosi si sofisticati. In primul rand, alegerea unui vin regional este esentiala. Nimic nu merge mai bine cu niste paste italienesti decat un vin italian din regiunea respectiva. In celelalte situatii, vinurile pot fi potrivite cu mancarea, astfel:

*Merlot: miel, porc, ton, sosuri italiene pe baza de carne
*Pinot Noir: sunca, curcan, rata
*Cabernet Sauvignon: gratar, coaste prajite, peste la gratar
*Chardonnay: paste cremoase, mancaruri pe baza de pui, risotto
*Pinot Grigio: piept de pui, creveti, sosuri albe usoare
*Sauvignon Blanc: sunca, peste, scoici
*Vinuri spumante: sunca, sushi, fructe

Vinul si branza sunt una din cele mai fericite combinatii pe care le poti face vreodata; insa nu orice tip de vin se potriveste cu orice fel de branza. Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin dulce; branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un rosu usor. Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste cel mai bine cu un vin bogat in aroma.

Berea este si ea o alegere populara a consumatorilor de bauturi alcoolice. Poate chiar mai populara decat vinul. In ceea ce priveste tipurile de bere, berea de tip "ale" poate fi comparata cu un vin rosu, in timp ce berea de tip "lager" e similara unui vin alb. Mai simplu, carnea rosie cu bere de tip ale, si cea alba cu bere de tip lager.

*Scoici: Pilsner de tip american
*Peste: ale blonda
*Carne rosie: bere de tip ale, blonda, amaruie
*Pui: lager
*Pizza si paste: ale
*Mancare condimentata: bere mexicana, Corona

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa