Porumbul este piatra de temelie a acestei bucatarii. El apare in aproape orice reteta: tortillas, enchiladas, tamales, tacos, chiar si in deserturi (sopapillas). Mancarea regionala include si avocado, alune, rosii, squash si nuci de cocos. Dar cucerirea Mexicului de catre Spania in 1521 a influentat cel mai puternic bucataria traditionala.
Spaniolii au adus carnea de porc, de vaca si de oaie si de asemenea produsele lactate. Au introdus in bucatarie ierburile aromatice si condimentele ca usturoiul sau coriandrul. Influentele spaniole in bucataria moderna mexicana consta in introducerea de quesadillas si burritos ca mancaruri nationale, servite la orice colt de strada. Inainte ca acesti conquistadori sa soseasca nu exista faina in Mexic. Burritos se prepara si acum in unele zone din porumb macinat. Bucataria mexicana este insa puternic influentata si de culturiile altor tari cum ar fi Franta, Caraibe, Portugalia, Africa si America de Sud.
Chile, nu Chili
Sunt cunoscute peste 60 de varietati de ardei chile, de la cei soft numiti Anaheims, la cei foarte hot, habaneros. Chiles Rellenos, un fel de mancare mexicana foarte indragita, consta in ardei chile cu branza si carne condimentata.
Chili, pe de alta parte, ca in reteta chili con carne, este o versiune americana de mancare picanta, fara legatura cu ardeii mexicani.
Alte mancaruri pe care le poti degusta in Mexic, dar si in alte tari, fara a fi bucate traditionale sud-americane, sunt nacho sau fasolea prajita.
Mexicanii nu folosesc niciodata branza galbena americana! Ei pun in mancarurile lor branza alba: Queso Monterey, Queso Chihuahua si Queso Fresco.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii