Mancarea thailandeza, rafinata si sanatoasa!

Desi mancarea thailandeza pare ceva greu de realizat acasa, iata ca noi iti oferim o baza de la care sa pornesti in realizarea unei mese cu specific thailandez, folosind ceea ce se gaseste in piata sau la supermarket.
Bucataria thailandeza poate satisface gusturile celor mai mari si mai rafinati gurmanzi din lume. Ea se bazeaza pe 5 arome diferite: iute, sarat, dulce, acrisor si amar, care se regasesc in aproape orice fel de mancare principal.
Aceasta bucatarie exotica a fost influentata de chinezii care au migrat in Thailanda, aducand cu ei orezul si pestele fript pe gratar, iar localnicii au adaugat la acestea sosurile lor picante sau dulci-acrisoare.
Ingredientele de baza in bucataria thailandeza sunt:
Orezul, cunoscut sub numele de Jasmine, care se prepara la aburi si are un gust usor mai dulce decat cel obisnuit. Insa putem folosi si un orez normal sau integral, cu bobul lung, care nu se lipeste.
Taiteii - sunt specifici thailandezi, facuti din faina de orez, deseori prajiti in ulei si serviti ca fel principal de mancare, alaturi de salate si sosuri picante. In bucataria ta, poti servi taitei de casa, facuti cu ou sau de post.
Carnea - thailandezii servesc de cele mai multe ori peste si fructe de mare, insa nu neglijeaza nici puiul, facut la gratar, alaturi de orez.
Legume si fructe - thailandezii folosesc cu incredere fructele exotice in cele mai diverse combinatii, dar si legume ca ceapa, cartoful si ardeii iuti. Ei apeleaza la ajutorul plantelor pentru a-si condimenta preparatele: ghimbirul, iarba de lamaie, lamaia keffir, busuiocul.
Condimente - cel mai popular este sosul de peste foarte aromat, numit nam pla, dar si pasta de creveti, piperul negru, chimenul sau coriandrul. Chili si Curry se folosesc la orice preparat, de la orez si taitei, pana la carnea de porc (destul de rar intalnita in bucataria thailandeza).
Iata ce contine o masa thailandeza!
Antreuri - rulouri de primavara, prajiturele din orez cu ierburi si condimente, pui prajit
Salate - o combinatie de verdeturi si ierburi aromate cu gust dulce-acrisor.
Felul principal - consta intr-o mancare dulce-acrisoara cu o omleta si carne prajita la gratar. Acest fel se asezoneaza cu un sos faciu din: chili, usturoi, creveti uscati, suc de lamaie, sos de peste, zahar si pasta de creveti.
O mancare mai complexa - constand in orez sau taitei cu diverse sosuri
Desert - dupa o masa extrem de condimentata, un desert foarte dulce este bine venit!
Iata cateva exemple de feluri de mancare thailandeze pe care le poti prepara acasa!

Ingrediente: taitei, 2 oua, 300 g pui, o ceasca fasole verde sau mazare, ulei, usturoi, ceapa, chili rosu, zahar, sos de peste, otet
Taiteii (pot fi inlocuiti cu orez) se prajesc in ulei alaturi de ceapa, usturoi si pui. Se adauga fasolea sau mazarea, chili, zahar (o lingurita), sosul de peste si otetul (care poate fi inlocuit cu zeama de lamaie).
Khao Pad
Intr-un vas inalt se prajeste orez, carne, oua, ceapa si rosii. Se adauga ceapa verde si usturoi. Se serveste alaturi de o salata verde sau de castraveti.
Gai phad met mamuang
Este un fel de mancare foarte popular si consta in carne prajita cu nuci.
Kao niao ma muang
Este un desert popular din orez fiert pana devine lipicios si mango.
Yam Nuea sau salata de vita
Se pun la fiert 400 de g carne de vita cu usturoi, frunze de coriandru, zahar, sos de soia, sos de lamaie si piper negru. Tot amestecul se trage in ulei pana capata o crusta aurie. Se serveste cu chili si coriandru.

Orice meniu thailandez ai alege, foloseste ingrediente proaspete, ulei de masline si nu praji foarte mult legumele sau orezul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Tarta cu piersici
5
Romania

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici