Desi mancarea thailandeza pare ceva greu de realizat acasa, iata ca noi iti oferim o baza de la care sa pornesti in realizarea unei mese cu specific thailandez, folosind ceea ce se gaseste in piata sau la supermarket.
Bucataria thailandeza poate satisface gusturile celor mai mari si mai rafinati gurmanzi din lume. Ea se bazeaza pe 5 arome diferite: iute, sarat, dulce, acrisor si amar, care se regasesc in aproape orice fel de mancare principal.
Aceasta bucatarie exotica a fost influentata de chinezii care au migrat in Thailanda, aducand cu ei orezul si pestele fript pe gratar, iar localnicii au adaugat la acestea sosurile lor picante sau dulci-acrisoare.
Ingredientele de baza in bucataria thailandeza sunt:
Orezul, cunoscut sub numele de Jasmine, care se prepara la aburi si are un gust usor mai dulce decat cel obisnuit. Insa putem folosi si un orez normal sau integral, cu bobul lung, care nu se lipeste.
Taiteii - sunt specifici thailandezi, facuti din faina de orez, deseori prajiti in ulei si serviti ca fel principal de mancare, alaturi de salate si sosuri picante. In bucataria ta, poti servi taitei de casa, facuti cu ou sau de post.
Carnea - thailandezii servesc de cele mai multe ori peste si fructe de mare, insa nu neglijeaza nici puiul, facut la gratar, alaturi de orez.
Legume si fructe - thailandezii folosesc cu incredere fructele exotice in cele mai diverse combinatii, dar si legume ca ceapa, cartoful si ardeii iuti. Ei apeleaza la ajutorul plantelor pentru a-si condimenta preparatele: ghimbirul, iarba de lamaie, lamaia keffir, busuiocul.
Condimente - cel mai popular este sosul de peste foarte aromat, numit nam pla, dar si pasta de creveti, piperul negru, chimenul sau coriandrul. Chili si Curry se folosesc la orice preparat, de la orez si taitei, pana la carnea de porc (destul de rar intalnita in bucataria thailandeza).
Iata ce contine o masa thailandeza!
Antreuri - rulouri de primavara, prajiturele din orez cu ierburi si condimente, pui prajit
Salate - o combinatie de verdeturi si ierburi aromate cu gust dulce-acrisor.
Felul principal - consta intr-o mancare dulce-acrisoara cu o omleta si carne prajita la gratar. Acest fel se asezoneaza cu un sos faciu din: chili, usturoi, creveti uscati, suc de lamaie, sos de peste, zahar si pasta de creveti.
O mancare mai complexa - constand in orez sau taitei cu diverse sosuri
Desert - dupa o masa extrem de condimentata, un desert foarte dulce este bine venit!
Iata cateva exemple de feluri de mancare thailandeze pe care le poti prepara acasa!
Ingrediente: taitei, 2 oua, 300 g pui, o ceasca fasole verde sau mazare, ulei, usturoi, ceapa, chili rosu, zahar, sos de peste, otet
Taiteii (pot fi inlocuiti cu orez) se prajesc in ulei alaturi de ceapa, usturoi si pui. Se adauga fasolea sau mazarea, chili, zahar (o lingurita), sosul de peste si otetul (care poate fi inlocuit cu zeama de lamaie).
Khao Pad
Intr-un vas inalt se prajeste orez, carne, oua, ceapa si rosii. Se adauga ceapa verde si usturoi. Se serveste alaturi de o salata verde sau de castraveti.
Gai phad met mamuang
Este un fel de mancare foarte popular si consta in carne prajita cu nuci.
Kao niao ma muang
Este un desert popular din orez fiert pana devine lipicios si mango.
Yam Nuea sau salata de vita
Se pun la fiert 400 de g carne de vita cu usturoi, frunze de coriandru, zahar, sos de soia, sos de lamaie si piper negru. Tot amestecul se trage in ulei pana capata o crusta aurie. Se serveste cu chili si coriandru.
Orice meniu thailandez ai alege, foloseste ingrediente proaspete, ulei de masline si nu praji foarte mult legumele sau orezul.
Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaE o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna
Rulada de porc cu sos picant de pruneAdor pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.
Conserva de peste cu legume pentru iarnaPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarMagiunul este absolut delicios, cu textura lui densa si bogata poate fi consumat ca atare sau in diferite deserturi. Aceasta...
Magiun de prune bistriteneO reteta usor de pregatit si este dietetica.
Salata de ciuperci, hulughiteBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauDesignul acestei placinte l-am vazut pe net, dar nu stiu sa spun unde,doar am retinut ideea si am aplicat-o ca tare mi-a placut!
Placinta impletita cu carnatiReteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mere
Comentarii