Bucataria marocana este considerata una dintre cele mai alese din lume si pe
buna dreptate. Putine sunt zonele unde mancarea este pregatita cu arta si
minutiozitate, servita intr-o maniera deosebita si savurata pe masura efortului
investit in pregatire.
Prepararea meniurilor in Maroc are doua
aspecte. In primul rand este vorba despre pregatirea meniurilor pentru
intalnirile intre barbati, o munca delicata, migaloasa. Ca bucatari nu sunt
acceptati decat adevaratii maestri si, in nici un caz, femeile. Banchetul se
adreseaza in special barbatilor, asezati pe perne, in jurul meselor mici, frumos
impodobite. Fiecare invitat este parfumat pe mana cu apa imbietor mirositoare,
dintr-un vas de argint.
Gazda bate din palme si incepe festinul.
Preparatele sunt servite unul dupa altul pana cand toata lumea atinge Chan -
satisfactia. In final, vasul de argit este din nou umplut, pentru ca persoanele
prezente sa isi curete mainile si buzele. Masa este servita in onoarea fortelor
atotputernice si, de aceea, incepe si se termina cu rugaciuni.
In a doua
categorie se incadreaza mancarurile gatite de femeile din casa. In aceasta zona,
unde timpul nu este atat de presant ca in lumea occidentala, femeile petrec ore
in bucatarie. Bucataria este pustie, fara scaune, pentru odihna fiind
disponibila o carpeta. Femeia casei - Dada - este imbracata cu vestminte lungi,
viu colorate. ...
Imbie mirosul de kebab, aroma condimentelor - coriandru, chimen,
marjoram - cea de ceapa sau de ulei de masline, mireasma mentei si a
trandafirilor.
In Maroc, pregatirea unui ospat poate dura o saptamana,
iar meniul poate ajunge pana la 50 de preparate. Numai o zi este necesara pentru
prepararea specialitatii numita Bstilla - o placinta foarte subtire, crocanta,
umpluta cu un amestec din carne de pui si condimente dulci si picante, delicate
si puternice.
Cina incepe cu Bstilla, urmata de kebab din carne de oaie
sau miel. Urmeaza Tajine, o mancare pe baza de carne cu sospicant, marinata mai
multe ore, servita cu o paine speciala, Khubz. In Maroc, painea se gateste in
casa, din gris, fara lapte. Tupa Tajine, gazda serveste Batinjaan - salata de
vinete sau de rosii tocate. Urmeaza Couscous, a carui preparare, este in Maroc,
o arta. Masa se incheie cu felii de pepene, prajituri cu miere si migdale si
baclava, iar in final ceai de menta.
Pentru marocani, cea mai gustaosa
mancare nu este cea din restaurant, ci cea de acasa.
marjoram - cea de ceapa sau de ulei de masline, mireasma mentei si a
trandafirilor.
In Maroc, pregatirea unui ospat poate dura o saptamana,
iar meniul poate ajunge pana la 50 de preparate. Numai o zi este necesara pentru
prepararea specialitatii numita Bstilla - o placinta foarte subtire, crocanta,
umpluta cu un amestec din carne de pui si condimente dulci si picante, delicate
si puternice.
Cina incepe cu Bstilla, urmata de kebab din carne de oaie
sau miel. Urmeaza Tajine, o mancare pe baza de carne cu sospicant, marinata mai
multe ore, servita cu o paine speciala, Khubz. In Maroc, painea se gateste in
casa, din gris, fara lapte. Tupa Tajine, gazda serveste Batinjaan - salata de
vinete sau de rosii tocate. Urmeaza Couscous, a carui preparare, este in Maroc,
o arta. Masa se incheie cu felii de pepene, prajituri cu miere si migdale si
baclava, iar in final ceai de menta.
Pentru marocani, cea mai gustaosa
mancare nu este cea din restaurant, ci cea de acasa.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe