Maroc iti ofera mister si mese copioase

Bucataria marocana este considerata una dintre cele mai alese din lume si pe buna dreptate. Putine sunt zonele unde mancarea este pregatita cu arta si minutiozitate, servita intr-o maniera deosebita si savurata pe masura efortului investit in pregatire.


Prepararea meniurilor in Maroc are doua aspecte. In primul rand este vorba despre pregatirea meniurilor pentru intalnirile intre barbati, o munca delicata, migaloasa. Ca bucatari nu sunt acceptati decat adevaratii maestri si, in nici un caz, femeile. Banchetul se adreseaza in special barbatilor, asezati pe perne, in jurul meselor mici, frumos impodobite. Fiecare invitat este parfumat pe mana cu apa imbietor mirositoare, dintr-un vas de argint.

Gazda bate din palme si incepe festinul. Preparatele sunt servite unul dupa altul pana cand toata lumea atinge Chan - satisfactia. In final, vasul de argit este din nou umplut, pentru ca persoanele prezente sa isi curete mainile si buzele. Masa este servita in onoarea fortelor atotputernice si, de aceea, incepe si se termina cu rugaciuni.

In a doua categorie se incadreaza mancarurile gatite de femeile din casa. In aceasta zona, unde timpul nu este atat de presant ca in lumea occidentala, femeile petrec ore in bucatarie. Bucataria este pustie, fara scaune, pentru odihna fiind disponibila o carpeta. Femeia casei - Dada - este imbracata cu vestminte lungi, viu colorate. Imbie mirosul de kebab, aroma condimentelor - coriandru, chimen, marjoram - cea de ceapa sau de ulei de masline, mireasma mentei si a trandafirilor.

In Maroc, pregatirea unui ospat poate dura o saptamana, iar meniul poate ajunge pana la 50 de preparate. Numai o zi este necesara pentru prepararea specialitatii numita Bstilla - o placinta foarte subtire, crocanta, umpluta cu un amestec din carne de pui si condimente dulci si picante, delicate si puternice.

Cina incepe cu Bstilla, urmata de kebab din carne de oaie sau miel. Urmeaza Tajine, o mancare pe baza de carne cu sospicant, marinata mai multe ore, servita cu o paine speciala, Khubz. In Maroc, painea se gateste in casa, din gris, fara lapte. Tupa Tajine, gazda serveste Batinjaan - salata de vinete sau de rosii tocate. Urmeaza Couscous, a carui preparare, este in Maroc, o arta. Masa se incheie cu felii de pepene, prajituri cu miere si migdale si baclava, iar in final ceai de menta.

Pentru marocani, cea mai gustaosa mancare nu este cea din restaurant, ci cea de acasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Budinca flan spumoasa
Bucataras.RO

Budinca flan spumoasa

Un desert deosebit de bun si deloc dulce.

Budinca flan spumoasa
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide