Bucataria marocana este considerata una dintre cele mai alese din lume si pe buna dreptate. Putine sunt zonele unde mancarea este pregatita cu arta si minutiozitate, servita intr-o maniera deosebita si savurata pe masura efortului investit in pregatire.
Prepararea meniurilor in Maroc are doua aspecte. In primul rand este vorba despre pregatirea meniurilor pentru intalnirile intre barbati, o munca delicata, migaloasa. Ca bucatari nu sunt acceptati decat adevaratii maestri si, in nici un caz, femeile. Banchetul se adreseaza in special barbatilor, asezati pe perne, in jurul meselor mici, frumos impodobite. Fiecare invitat este parfumat pe mana cu apa imbietor mirositoare, dintr-un vas de argint.
Gazda bate din palme si incepe festinul. Preparatele sunt servite unul dupa altul pana cand toata lumea atinge Chan - satisfactia. In final, vasul de argit este din nou umplut, pentru ca persoanele prezente sa isi curete mainile si buzele. Masa este servita in onoarea fortelor atotputernice si, de aceea, incepe si se termina cu rugaciuni.
In a doua categorie se incadreaza mancarurile gatite de femeile din casa. In aceasta zona, unde timpul nu este atat de presant ca in lumea occidentala, femeile petrec ore in bucatarie. Bucataria este pustie, fara scaune, pentru odihna fiind disponibila o carpeta. Femeia casei - Dada - este imbracata cu vestminte lungi, viu colorate. Imbie mirosul de kebab, aroma condimentelor - coriandru, chimen, marjoram - cea de ceapa sau de ulei de masline, mireasma mentei si a trandafirilor.
In Maroc, pregatirea unui ospat poate dura o saptamana, iar meniul poate ajunge pana la 50 de preparate. Numai o zi este necesara pentru prepararea specialitatii numita Bstilla - o placinta foarte subtire, crocanta, umpluta cu un amestec din carne de pui si condimente dulci si picante, delicate si puternice.
Cina incepe cu Bastilla, urmata de kebab din carne de oaie sau miel. Urmeaza Tajine, o mancare pe baza de carne cu sospicant, marinata mai multe ore, servita cu o paine speciala, Khubz. In Maroc, painea se gateste in casa, din gris, fara lapte. Tupa Tajine, gazda serveste Batinjaan - salata de vinete sau de rosii tocate. Urmeaza Couscous, a carui preparare, este in Maroc, o arta. Masa se incheie cu felii de pepene, prajituri cu miere si migdale si baclava, iar in final ceai de menta.
Pentru marocani, cea mai gustaosa mancare nu este cea din restaurant, ci cea de acasa.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaCand este ziua unui apropiat, a unui prieten, prefer sa ii fac un cadou dulce, decat sa ii cumpar ceva si sa nu ii placa....
Desert tort cu biscuiti, crema de vanilie, jeleu si mousse de zmeuraDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii