Noi credem in placinta cu fructe!

Astazi nu se mai vorbeste atat de mult despre placinta cu fructe; lumea cumpara sau pregateste panetonne, tiramisu si briose care sunt mult mai usor si rapid de preparat. Insa nu a fost mereu asa; umpluta cu fructe si cu nuci sau chiar inmuiata in putin alcool, placinta cu fructe a fost la moda inca din secolul XIV; bineinteles ca nu era exact la fel cu cea pe care o stim, insa Cruciatii, de exemplu, luau cateva felii cu ei in calatorii. In secolul XVIII, placinta cu prune a fost INTERZISA in Europa si era considerat pacat sa o consumi. Insa in Anglia Victoriana devenise deja un "must-have” langa ceaiul de la ora 5. Placinta cu fructe era atat de apreciata incat se servea chiar si la nunti, zile de nastere, dar mai ales la petrecerile de Craciun.     O placinta cu fructe este un succes atata timp cat proportia de fructe si nuci este potrivita, iar blatul este pufos si aromat. Retetele insa sunt foarte variate; de la placinta clasica, pana la placinte cu brandy, cafea, martipan sau ciocolata. Aromele placintelor cu fructe sunt din ce in ce mai intense, pe masura ce trece timpul dupa prepararea lor insa, in mod paradoxal, placinta cu fructe si-a pierdut din popularitate in timp...   Preferata multora a ramas insa, placinta cu mere; stiai ca si ea are istoria ei? Prima oara a fost preparata in Europa, in Anglia secolului XIV; atunci erau foarte populare placintele cu carne, dar carnea a fost inlocuita cu fructe -mere- intai din motive economice si mai apoi, datorita gustului deosebit al acestei combinatii. In timpul reginei Elizabeth I, placinta cu mere era unul dintre cele mai apreciate deserturi. Insa in timpul Commonwealth-ului lui Cromwell, ea a fost interzisa- Regele Charles II a fost cel care a redat-o consumului in 1660. Pe vremea aceea, placintele erau coapte bine si aveau o crusta crocanta care nu se conuma; foloseau zahar si alte condimente iar feliile de mar erau si ele putin coapte, inainte de a fi puse in placinta. Pe parcurs a inceput sa se consume si crusta de deasupra, ba mai mult, uneori aceasta era preparata separat.   Acum gandeste-te bine: cand ai facut ultima data placinta cu fructe? Te-ai hotarat deja cu ce fructe vrei sa o prepari? Ai cumparat scortisoara si nuci? Daca nu, e timpul sa o faci! Noi credem in placinta cu fructe si nu vrem sa fie uitata; asa ca, incalzeste cuptorul si cheama-i pe toti in bucatarie. Placinta cu fructe abia asteapta sa fie readusa in topurile culinare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de fasole in bol de paine
1
Ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...

Ciorba de fasole in bol de paine
Ciorba de perisoare din carne de pui
2
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de dovleac
3
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Briose aperitiv cu legume si sunca presata
4
Aperitive cu legume

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Supa de pui cu galuste
5
Supe de carne

Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste este o supa ce este potrivita oricand. Supa de pui este benefica si in tratarea racelilor dar si ca sa...

Supa de pui cu galuste
Parteneri
Balmos cu salata de castraveti
Bucataras.RO

Balmos cu salata de castraveti

  Balmosul este o mancare simpla si gustoasa ca la mama acasa. Daca nu credeti, intrebati-l pe baiatul meu !!!! Balmosul...

Balmos cu salata de castraveti
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia