Noi credem in placinta cu fructe!

Astazi nu se mai vorbeste atat de mult despre placinta cu fructe; lumea cumpara sau pregateste panetonne, tiramisu si briose care sunt mult mai usor si rapid de preparat. Insa nu a fost mereu asa; umpluta cu fructe si cu nuci sau chiar inmuiata in putin alcool, placinta cu fructe a fost la moda inca din secolul XIV; bineinteles ca nu era exact la fel cu cea pe care o stim, insa Cruciatii, de exemplu, luau cateva felii cu ei in calatorii. In secolul XVIII, placinta cu prune a fost INTERZISA in Europa si era considerat pacat sa o consumi. Insa in Anglia Victoriana devenise deja un "must-have” langa ceaiul de la ora 5. Placinta cu fructe era atat de apreciata incat se servea chiar si la nunti, zile de nastere, dar mai ales la petrecerile de Craciun.     O placinta cu fructe este un succes atata timp cat proportia de fructe si nuci este potrivita, iar blatul este pufos si aromat. Retetele insa sunt foarte variate; de la placinta clasica, pana la placinte cu brandy, cafea, martipan sau ciocolata. Aromele placintelor cu fructe sunt din ce in ce mai intense, pe masura ce trece timpul dupa prepararea lor insa, in mod paradoxal, placinta cu fructe si-a pierdut din popularitate in timp...   Preferata multora a ramas insa, placinta cu mere; stiai ca si ea are istoria ei? Prima oara a fost preparata in Europa, in Anglia secolului XIV; atunci erau foarte populare placintele cu carne, dar carnea a fost inlocuita cu fructe -mere- intai din motive economice si mai apoi, datorita gustului deosebit al acestei combinatii. In timpul reginei Elizabeth I, placinta cu mere era unul dintre cele mai apreciate deserturi. Insa in timpul Commonwealth-ului lui Cromwell, ea a fost interzisa- Regele Charles II a fost cel care a redat-o consumului in 1660. Pe vremea aceea, placintele erau coapte bine si aveau o crusta crocanta care nu se conuma; foloseau zahar si alte condimente iar feliile de mar erau si ele putin coapte, inainte de a fi puse in placinta. Pe parcurs a inceput sa se consume si crusta de deasupra, ba mai mult, uneori aceasta era preparata separat.   Acum gandeste-te bine: cand ai facut ultima data placinta cu fructe? Te-ai hotarat deja cu ce fructe vrei sa o prepari? Ai cumparat scortisoara si nuci? Daca nu, e timpul sa o faci! Noi credem in placinta cu fructe si nu vrem sa fie uitata; asa ca, incalzeste cuptorul si cheama-i pe toti in bucatarie. Placinta cu fructe abia asteapta sa fie readusa in topurile culinare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Pui cu sparanghel si cartofi

Pui cu sparanghel si cartofi

In gradina a iesit sparanghelul si l-am cules in timp util de aceasta data . M-am tot uitat la retete mai deosebite cu...

Pui cu sparanghel si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Kombe, o alfel de placinta
2
Preparate sarate

Kombe, o alfel de placinta

- intr-un castron se pune tot laptele , apa si drojdia maruntita . Laptele si apa sa fie caldute; - laptele cu apa si drojdie...

Kombe, o alfel de placinta
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor
4
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor

Fragede, gustoase si simplu de preparat.

Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
5
Mancaruri de post

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Parteneri
Biscuiti cu lamaie
Bucataras.RO

Biscuiti cu lamaie

Sunt cei mai buni biscuiti cu lamaie mancati vreodata... Ingredientele nu sunt costisitoare si se fac usor.Trebuie doar...

Biscuiti cu lamaie
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Pui cu  usturoi si lamaie
ReteteCulinare.RO

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia