Noi credem in placinta cu fructe!

Astazi nu se mai vorbeste atat de mult despre placinta cu fructe; lumea cumpara sau pregateste panetonne, tiramisu si briose care sunt mult mai usor si rapid de preparat. Insa nu a fost mereu asa; umpluta cu fructe si cu nuci sau chiar inmuiata in putin alcool, placinta cu fructe a fost la moda inca din secolul XIV; bineinteles ca nu era exact la fel cu cea pe care o stim, insa Cruciatii, de exemplu, luau cateva felii cu ei in calatorii. In secolul XVIII, placinta cu prune a fost INTERZISA in Europa si era considerat pacat sa o consumi. Insa in Anglia Victoriana devenise deja un "must-have” langa ceaiul de la ora 5. Placinta cu fructe era atat de apreciata incat se servea chiar si la nunti, zile de nastere, dar mai ales la petrecerile de Craciun.     O placinta cu fructe este un succes atata timp cat proportia de fructe si nuci este potrivita, iar blatul este pufos si aromat. Retetele insa sunt foarte variate; de la placinta clasica, pana la placinte cu brandy, cafea, martipan sau ciocolata. Aromele placintelor cu fructe sunt din ce in ce mai intense, pe masura ce trece timpul dupa prepararea lor insa, in mod paradoxal, placinta cu fructe si-a pierdut din popularitate in timp...   Preferata multora a ramas insa, placinta cu mere; stiai ca si ea are istoria ei? Prima oara a fost preparata in Europa, in Anglia secolului XIV; atunci erau foarte populare placintele cu carne, dar carnea a fost inlocuita cu fructe -mere- intai din motive economice si mai apoi, datorita gustului deosebit al acestei combinatii. In timpul reginei Elizabeth I, placinta cu mere era unul dintre cele mai apreciate deserturi. Insa in timpul Commonwealth-ului lui Cromwell, ea a fost interzisa- Regele Charles II a fost cel care a redat-o consumului in 1660. Pe vremea aceea, placintele erau coapte bine si aveau o crusta crocanta care nu se conuma; foloseau zahar si alte condimente iar feliile de mar erau si ele putin coapte, inainte de a fi puse in placinta. Pe parcurs a inceput sa se consume si crusta de deasupra, ba mai mult, uneori aceasta era preparata separat.   Acum gandeste-te bine: cand ai facut ultima data placinta cu fructe? Te-ai hotarat deja cu ce fructe vrei sa o prepari? Ai cumparat scortisoara si nuci? Daca nu, e timpul sa o faci! Noi credem in placinta cu fructe si nu vrem sa fie uitata; asa ca, incalzeste cuptorul si cheama-i pe toti in bucatarie. Placinta cu fructe abia asteapta sa fie readusa in topurile culinare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Pui in lapte cu scortisoara
Bucataras.RO

Pui in lapte cu scortisoara

Reteta se spune ca este a la Jamie Oliver. Eu am vazut-o la Merisor si ma atras foarte tare pentru ca a folosit scortisoara....

Pui in lapte cu scortisoara
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!