Obiceiuri neobisnuite in Alpi

Obiceiurile de iarna sunt poate cele mai frumoase momente ale anului calendaristic; totusi, ele nu sunt aceleasi peste tot in lume, unele regiuni avand un specific propriu. In Alpi traditia pare desprinsa din poveste, iar iarna are un farmec cu totul special.

Pe 5 decembrie, in Ajunul sarbatorii de Sf. Nicolae, in satucul Kussnacht de pe malul Lacului Lucerne are loc o parada a barbatilor, care poarta in jur de 200 de mitre papale enorme, transparente si stralucitoare. Podoabele purtate pe cap pot avea pana la 2 m inaltime, si sunt foarte artistic lucrate, avand o lumanare aprinsa in interior. Barbatii poarta niste robe albe si tin clopotei in mana, pasind cu grija pe strazile satucului.

Varietatea de traditii deosebite din satele elvetiene este un rezultat al izolarii acestora pe timp de iarna, cand accesul in zona se face destul de greu din cauza ninsorilor masive.

Pe 6 decembrie, de ziua Sf. Nicolae, copiii din scoala din Glanerland au si ei parada lor prin sat, tinand in maini clopotei de toate marimile- in acest mod, ei isi anunta consatenii ca se asteapta la daruri din partea lor- de obicei, ceva dulce si o bautura calda.

Daca parada aceasta a clopoteilor nu este chiar atat de neobisnuita, nimic nu se compara cu parada copiilor din Weinfelden; in ultima zi de joi inaintea Craciunului, copiii din oras isi incep parada tinand in maini sfecle de zahar decorate. Acestea au fost in prealabil sfintite si li s-a atasat cate o lumanare din ceara de albine. Dupa ce canta o serie de colinde in piata orasului, copiii merg la scoala unde primesc paine si carnaciori. In acelasi timp, adultii se intalnesc in centru intr-o cafenea si discuta bugetul anual al oraselului. Dupa terminarea ceremoniilor, este indepartata ceara de pe sfecla si aceasta este data animalelor.

In satucul Ziefen, toti flacaii defileaza pe strazi, pe o ruta cunoscuta, in fiecare Ajun de Craciun. Cel mai inalt flacau tine in mana o paine alba si conduce procesiunea; de asemenea, el mai poarta un bat de care atarna un material murdarit cu funingine. Cei care sunt prea curiosi si ies la porti sau la geamuri, pot avea o surpriza. Nu putini sunt cei care sunt �atacati� cu funingine, daca se apropie prea mult. Toti flacaii poarta haine negre, lungi, si palarii inalte. Festivitatea este in prezent pasnica, in schimb, in secolul 19 manifestarile erau ceva mai violente.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata frantuzeasca de vanilie

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Cele mai apreciate rețete
Tort cu capsuni si mac
1
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Cozonac moldovenesc
2
Cozonac

Cozonac moldovenesc

Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara...

Cozonac moldovenesc
Frigarui de pui
3
Mancaruri cu carne

Frigarui de pui

Taie pieptul de pui file in asa fel incat sa obtii o felie mai mare. Bate-o putin si unge-o cu mustar. Presara ceapa rosie...

Frigarui de pui
Antistres
4
Aperitive cu legume

Antistres

Rosiile se taie clini, gogosarul si adreii se taie cubulete. Se amesteca cu uleiul, sarea si piperul. La servire se adauga...

Antistres
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure
5
Supe de legume

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure

E o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure
Parteneri
Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras
Bucataras.RO

Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras

Dragii mei bucătărași, au trecut 5 ani frumoși de când sunt alături de voi și m-am gândit să-i serbez cu...

Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Inghetata cu Branza si Capsuni
ReteteCulinare.RO

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni