Oua de Paste in Bucovina

Incondeierea oualor este o adevarata arta si se poate face cu pesula, in ulei, sau cu ceara.

Ouale se vopsesc intr-o culoare de baza, inchisa, neagra sau rosie, iar apoi se aplica motivele: fie florale, imprumutate de pe straiele taranilor, fie bisericesti sau familiale.

Aceste oua pictate sunt adevarate bijuterii, cu veche traditie, si imbina o multitudine de culori, care reprezinta venirea primaverii.

In Bucovina exista si ateliere unde se poate deprinde mestesugul incondeierii oualor de Paste, cu ajutorul chistei, un dispozitiv de lemn cu varf metalic, ca acul de tatuaj, cu care se aplica ceara topita pe ou.

In general, aceste oua incondeiate nu se consuma la masa de Paste, ci li se goleste continutul pentru a rezista cat mai mult.

Culorile oualor sunt dintre cele mai bogate, cu semnificatii aparte: rosul - sangele Mantuitorului, albastrul - cerul si simbolul sanatatii, negrul - simbolul pamantului si al eternitatii, verdele - viata, natura si fertilitatea, galbenul - simbolul soarelui.

Pe oua se picteaza simboluri florale ca: frunze, plante, fructe; familiale: casa, brazii, campul, familia, copiii, biserica; animale: boul, vaca, mielul, porumbei, albine, lei; sau alte simboluri: un drum, o cruce, un preot, Iisus pe cruce, etc.

Exista traditia ca femeile talentate din Bucovina sa incondeieze oua si apoi sa le vanda la targuri si expozitii, atat in Romania, cat si in strainatate.

Ouale vopsite sunt simbolul absolut al Pastelui, ele se duc la biserica, se aseaza sub icoane, se dau la animale, se ciocnesc la masa de Paste si se trimit in dar rudelor si prietenilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Cele mai apreciate rețete
Cheesecake cu capsuni
1
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului. Pofta buna!

Cheesecake cu capsuni
Desert prajitura cu capsuni
2
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
3
Retete fara gluten

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime

Tapioca este creată din rădăcinile unui arbust înalt, care creşte în ţările calde. Acesta poartă numele de...

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
Chiftele din carne si legume, la cuptor
4
Aperitive cu carne

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Parteneri
Parizer de casa din carne de pui
Bucataras.RO

Parizer de casa din carne de pui

Am tot vazut aceasta reteta la cateva fete pe bucataras.ro si imi doream mult sa o incerc si eu. Caut sa pregatesc cat mai...

Parizer de casa din carne de pui
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Varza noua calita in tuci
ReteteCulinare.RO

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate