Incondeierea oualor este o adevarata arta si se poate face cu pesula, in ulei, sau cu ceara.
Ouale se vopsesc intr-o culoare de baza, inchisa, neagra sau rosie, iar apoi se aplica motivele: fie florale, imprumutate de pe straiele taranilor, fie bisericesti sau familiale.
Aceste oua pictate sunt adevarate bijuterii, cu veche traditie, si imbina o multitudine de culori, care reprezinta venirea primaverii.
In Bucovina exista si ateliere unde se poate deprinde mestesugul incondeierii oualor de Paste, cu ajutorul chistei, un dispozitiv de lemn cu varf metalic, ca acul de tatuaj, cu care se aplica ceara topita pe ou.
In general, aceste oua incondeiate nu se consuma la masa de Paste, ci li se goleste continutul pentru a rezista cat mai mult.
Culorile oualor sunt dintre cele mai bogate, cu semnificatii aparte: rosul - sangele Mantuitorului, albastrul - cerul si simbolul sanatatii, negrul - simbolul pamantului si al eternitatii, verdele - viata, natura si fertilitatea, galbenul - simbolul soarelui.
Pe oua se picteaza simboluri florale ca: frunze, plante, fructe; familiale: casa, brazii, campul, familia, copiii, biserica; animale: boul, vaca, mielul, porumbei, albine, lei; sau alte simboluri: un drum, o cruce, un preot, Iisus pe cruce, etc.
Exista traditia ca femeile talentate din Bucovina sa incondeieze oua si apoi sa le vanda la targuri si expozitii, atat in Romania, cat si in strainatate.
Ouale vopsite sunt simbolul absolut al Pastelui, ele se duc la biserica, se aseaza sub icoane, se dau la animale, se ciocnesc la masa de Paste si se trimit in dar rudelor si prietenilor.
Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriPentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.
Inghetata de lapteAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseO reteta delicioasa si foarte usoara. Cantitatile si legumele sunt la alegerea fiecaruia. Retete de vara.
Legume de vara la cuptorIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeO minunatie! Combinatia dulce acrisoara, vanilata, este senzationala....poftiti la degustat!
Clafoutis cu lamaie si fructe de padureReteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...
Gem de capsuni cu menta
Comentarii