Oua de Paste in Bucovina

Incondeierea oualor este o adevarata arta si se poate face cu pesula, in ulei, sau cu ceara.

Ouale se vopsesc intr-o culoare de baza, inchisa, neagra sau rosie, iar apoi se aplica motivele: fie florale, imprumutate de pe straiele taranilor, fie bisericesti sau familiale.

Aceste oua pictate sunt adevarate bijuterii, cu veche traditie, si imbina o multitudine de culori, care reprezinta venirea primaverii.

In Bucovina exista si ateliere unde se poate deprinde mestesugul incondeierii oualor de Paste, cu ajutorul chistei, un dispozitiv de lemn cu varf metalic, ca acul de tatuaj, cu care se aplica ceara topita pe ou.

In general, aceste oua incondeiate nu se consuma la masa de Paste, ci li se goleste continutul pentru a rezista cat mai mult.

Culorile oualor sunt dintre cele mai bogate, cu semnificatii aparte: rosul - sangele Mantuitorului, albastrul - cerul si simbolul sanatatii, negrul - simbolul pamantului si al eternitatii, verdele - viata, natura si fertilitatea, galbenul - simbolul soarelui.

Pe oua se picteaza simboluri florale ca: frunze, plante, fructe; familiale: casa, brazii, campul, familia, copiii, biserica; animale: boul, vaca, mielul, porumbei, albine, lei; sau alte simboluri: un drum, o cruce, un preot, Iisus pe cruce, etc.

Exista traditia ca femeile talentate din Bucovina sa incondeieze oua si apoi sa le vanda la targuri si expozitii, atat in Romania, cat si in strainatate.

Ouale vopsite sunt simbolul absolut al Pastelui, ele se duc la biserica, se aseaza sub icoane, se dau la animale, se ciocnesc la masa de Paste si se trimit in dar rudelor si prietenilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa