Ouale de paste in traditia tarilor europene

Anglia. Exista obiceiul de a face cadou oua de ciocolata foarte mari.

Bulgaria. In secolele trecute, pictarea oualor de Pasti era o indeletnicire a calugaritelor din manastiri. Intrebuintand culori speciale, ele realizau piese unicat. Multe pot fi admirate si astazi in muzeele etnografice din tara, unde se pastreaza bogate colectii de oua pictate si incondeiate. Pentru ornare se foloseste si acidul sulfuric. Dupa ce oul a fost vopsit, peste suprafata colorata se trece cu condeiul inmuiat in acid; acesta spala vopseaua si astfel ramane desenul sau �scrisul" facut.
O alta metoda este lipirea sau legarea diferitelor frunze pe suprafata alba a oului, dupa care acesta se introduce in vopsea. Cand este uscat, frunza se dezlipeste.

Elvetia. In unele zone exista credinta ca ouale de Pasti sunt ouate de cuc. In alte locuri se spune ca ele sunt aduse de iepurasi. De aceea, copiii pregatesc din primele flori de primavara cate un cuib in care acestea sa fie depuse.
Urmeaza �vanatul iepurelui de Pasti", cand cei mici cauta prin gradina ouale bine ascunse. Se ciocnesc ouale, cel spart fiind oferit invingatorului.

Franta. In zilele de Pasti, locuitorii din Bourgogne isi ofera reciproc oua vopsite. Se asaza o scandurica inclinata si fiecare rostogoleste pe ea ouale pe care le-a adus. Acela al carui ou atinge un altul il castiga si-l mananca pe loc. La acest joc numit �la roulle" se folosesc oua colorate in rosu, galben, verde si violet.

Germania. In aceasta tara s-a pastrat foarte bine traditia oualor de Pasti. Copiilor li se spune ca ouale colorate sunt aduse de Iepuras si ascunse, ca sa le gaseasca. Fetele trimit logodnicilor oua pe care sunt scrise declaratii de dragoste. In Saxonia, langa orasul Boutzen, exista o colina la poalele careia curge un rau. Sus este o capela de langa care femeile si barbatii arunca oua. Jos langa apa sunt copiii. Ei le prind si isi incarca saculetele de la brau.

Olanda. Obiceiul ciocnitului se pastreaza si astazi. In zilele de Pasti, traditional se mananca oua cu o anumita prajitura, pe care brutarii o ofera clientilor lor. Preotilor le sunt oferite oua vopsite, iar fetele le daruiesc flacailor. Ouale vopsite in verde se ascund in iarba, ca sa le caute copiii.

Polonia. Pentru a obtine un anumit desen, se cufunda oul in culoare, iar cand aceasta s-a uscat se deseneaza cu ceara. Oul se introduce apoi in bors de sfecla sau in otet, astfel ca partile neacoperite se decoloreaza.  Dupa ce se indeparteaza ceara, ramane desenul colorat pe fond alb. Cele mai raspandite motive sunt crenguta, bradul, morisca.

Rusia. In lunea Pastilor, rusii se duc la cimitir cu oua rosii pentru a cinsti mortii. Fetele se urca pe un deal si se asaza in cerc. Una din ele iese in mijlocul cercului, tinand in mana pasca si oua de Pasti. Ea spune o rugaciune si rosteste versuri in cinstea primaverii.

Ucraina. Ca si in Rusia, ucrainenii se duc in zilele sarbatorilor de Pasti la cimitir, cu cozonaci, vin si oua. Pentru cinstirea mortilor, ouale se rostogolesc pe morminte, apoi se ingroapa in pamant sau se consuma pe loc de catre membrii familiei ori se dau de pomana celor nevoiasi. Traditional, exista �pictori mestesugari" care executa oua incondeiate la comanda. In trecut, gospodinele colorau ouale cu vopsele naturale extrase din plante, cum ar fi foile de ceapa, florile de tei, frunzele de mesteacan, boabele coapte de soc etc.  De Pasti, rudele si indragostitii isi daruiesc oua vopsite si ornate. Se spune ca acela al carui ou nu se sparge va trai mai mult.

Suedia. Ouale se orneaza cu desene hazlii, cu rime si inscriptii care se citesc cu glas tare, inainte de a le manca. Ouale de Pasti au darul de a prezice: daca nu sunt pline, inseamna ca hambarele vor fi goale in anul acela. Va avea noroc fericitul care gaseste un ou cu doua galbenusuri: se va casatori sau logodi.

Ungaria. Predomina ouale vopsite in rosu si galben. Dintre motivele de ornamentatie cele mai des folosite sunt: stoguri de fan, case, fantani cu cumpana, femei cu cosuri de oua in mana. In mediul rural exista obiceiul ca in a doua zi de Pasti fetele sa fie duse la fantana si acolo sa fie stropite cu apa de catre flacai.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Ciorbita de perisoare cu amestec de legume
Bucataras.RO

Ciorbita de perisoare cu amestec de legume

Ciorbita de ''verisoare'' dulci cu legume pline de vitamine,intareste sistemul imunitar ( sper ca am zis un adevar,ramane de...

Ciorbita de perisoare cu amestec de legume
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!