Paris si Roma doua destinatii gastronomice de exceptie

Paris si Roma doua destinatii gastronomice de exceptie

Fiind nu doar o vesnica amatoare de calatorii, ci si o mica gurmanda, nu pot sa vizitez un loc nou fara sa incerc specialitatile locale. Doua din destinatiile mele preferate de vacanta – Paris si Roma – mi-au oferit cele mai placute surprize culinare, pe care vi le voi impartasi pe scurt in randurile ce urmeaza. Asa ca, pregatiti-va papilele gustative si inarmati-va cu ceva bun de mancare – veti avea nevoie in cazul in care va veti simti brusc cuprinsi de o pofta nestavilita si o dorinta de a incerca cel putin cateva din preparatele despre care va voi povesti!

Parisul a fost intotdeauna cunoscut ca orasul mancarurilor rafinate, al sampaniei care te ameteste si al deserturilor desavarsite. Restaurantele pariziene sunt cochete si nu par sa aiba nevoie de o promovare prea agresiva. Lumea stie ca merita sa incerci specialitatile frantuzesti, fie ele si la un pret mai piperat, asa ca localurile nu duc lipsa de clienti. In Paris poti manca bine atat in restaurantele elegante, cat si in bistrourile micute sau autoservirile zgomotoase. Aproape in orice loc ai merge, esti intampinat cu mancare buna, vin de calitate, deserturi delicioase.

Va recomand sa incercati sosurile frantuzesti – un adevarat deliciu, care aproape ca m-au facut sa imi doresc sa imi perfectionez talentele culinare. Un alt punct forte al parizienilor este croissantul, servit simplu sau cu gem de fructe. Produsele de patiserie ornate cu ciocolata aproape ca se topesc in gura, iar painea in forma de bagheta este intotdeauna proaspata, fina si usor crocanta in acelasi timp. Branzeturile, pe cat de variate pe atat de gustoase, au reprezentat un adevarat motiv de confuzie: nu ma puteam decide pe care sa o incerc mai intai!   Daca vreti sa mancati ca niste francezi veritabili, este nevoie doar sa vizitati cel mai apropiat supermarket, de unde sa va aprovizionati cu cateva gustari – o bagheta, o sticla de vin, o bucata de branza, doua-trei briose. Masa va fi servita pe malul Senei si va asigur ca va reprezenta cel mai boem si memorabil picnic pe care il puteti lua vreodata.

O recomandare personala: nu plecati din Paris fara sa incercati celebra crema de zahar ars – creme brulee, cum o numesc francezii. Eu am ales sa o testez alaturi de un cappuccino cu cirese, amandoua servite intr-una dintre cele mai iubite cafenele pariziene, Cafe des deux moulins. Cafeneaua a devenit celebra nu doar pentru servirea de calitate, ci si pentru aerul desprins din filme – este locul in care se petrece o mare parte din actiunea peliculei Amelie si a ajuns un adevarat obiectiv turistic.       Roma - cetatea eterna Despre bucataria italieneasca nu auzisem foarte multe pana sa vizitez Roma. Stiam ca italienii se dau in vant dupa pizza si paste, dar in rest nu imi formasem o imagine destul de clara, asa ca de-abia asteptam sa ma las in voia a ceea ce localnicii numesc ,,la dolce vita,, - viata cea dulce. Inca din prima zi am fost uimita de multitudinea teraselor, restaurantelor si cofetariilor, precum si de zelul chelnerilor, care ne pandeau la intrare si aproape ne luau pe sus de pe strada, promitandu-ne cele mai bune si ieftine servicii.

Am decis sa incepem cu cel mai promovat si iubit desert al italienilor, peste care dadeai la fiecare pas in centrul orasului: gelato – inghetata multicolora, in cornete de diverse marimi, ornate cu fulgi de ciocolata, umbrelute sau fructe. Mi-a placut atat de mult incat am simtit nevoia ca in fiecare zi sa ma rasfat cu cel putin un cornet, mai ales ca aveam de testat o garamada de arome noi. La rand a venit, bineinteles, pizza. Pot sa spun acum cu mana pe inima ca italienii se pricep cel mai bine la acest fel de mancare. Si – culmea – folosesc o reteta mai simpla, dar mult mai gustoasa decat s-ar crede. Blatul este foarte subtire, branza din belsug, sosul de rosii delicios. Restul ingredientelor sunt folosite cu zgarcenie: pizza cu ton contine doar cateva fasiute de carne, accentul fiind pus pe ingredientele de baza: sos, mozzarella, blat si putin busuioc. Cea mai celebra pizza este si cea mai putin pretentioasa, margherita, pe care va recomand sa o incercati neaparat, mai ales daca este consumata chiar din tara ei de origine.

Pastele au fost o alta surpriza placuta, mai ales datorita sosurilor, care s-au dovedit a fi o adevarata incantare pentru papilele gustative. E uimitor cat de gustos poate fi un preparat care contine doar suc de rosii, parmezan ras si busuioc, turnate din belsug deasupra unei farfurii cu spaghette aburinde. Parmezanul italienesc mi-a provocat o adevarata dependenta si m-a determinat sa fac provizii pentru acasa, pentru a pastra putin din savoarea mancarurilor italienesti. Ca recomandari, va indemn sa mancati cel putin o data la una din terasele din centrul orasului, unde veti gasi oferte avantajoase si veti avea parte de o priveliste de vis. Nu uitati sa va comandati si un pahar de vin rosu, precum si un espresso sau un cappuccino.

Un alt loc din Roma unde puteti servi o masa gustoasa este cartierul Trastevere, locul unde veti gasi restaurante traditionale, administrate de obicei in familie si frecventate chiar de localnici. Va asigur ca italienii sunt foarte pretentiosi, asa ca daca nimeriti un astfel de local, veti fi multumiti de alegerea facuta. Nu uitati sa incercati prajiturile de casa – sunt delicioase – si sa va rasfatati cu un tiramisu, pe care veti avea surpriza sa il descoperiti sub forma de crema, nu neaparat cu blatul pufos pe care il cunoastem cu totii.

Ca ultim pont, va recomand sa petreceti cateva ore intr-una din cele mai celebre librarii italienesti, La Feltrinelli. Aici veti gasi si un mic bufet unde puteti citi o carte si savura in acelasi timp cannoli, o specialitate de rulouri umplute cu crema, care va vor cuceri cu siguranta.

In final, nu imi ramane altceva de facut decat sa va indemn sa vizitati atat Parisul, cat si Roma si sa testati pe propria piele minunatele experiente gastronomice pe care vi le ofera cele doua orase! Acesta articol este scris de Adina Diana Popescu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Braduti din biscuiti si ciocolata
5
Retete de Pasti

Braduti din biscuiti si ciocolata

Bunatati de Paste Imi amintesc cu drag de dulciurile copilariei mele si incerc sa le fac pentru fetita mea. Faceam impreuna...

Braduti din biscuiti si ciocolata
Parteneri
Ciorba de fasole verde si dovlecei la slow cooker Crock-Pot 4,7 L
Bucataras.RO

Ciorba de fasole verde si dovlecei la slow cooker Crock-Pot 4,7 L

Este o ciorbă de post, ușor acrișoară, cu gust intens de legume, datorită modului de preparare, adică la slow cooker...

Ciorba de fasole verde si dovlecei la slow cooker Crock-Pot 4,7 L
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori