Pastele se sarbatoreste la evrei cu peste 1000 de ani dinainte de Hristos, insa a devenit cea mai mare sarbatoare a omenirii din timpul Cinei cea de taina, in noaptea cand Isus Hristos a fost vandut si a lasat acest obicei al Pastelui ca porunca data de Dumnezeu.
Oul incondeiat este simbolul Pastelui, reprezentand renastrea naturii si a omului. Decorarea oualor dateaza din Evul Mediu, iar aceasta traditie a ramas pana in zilele noastre.
La romani, alaturi de oua rosii, de Paste se pregatesc fripturi si stufat de miel, cozonac si mai ales, pasca.
In Bucovina, taranii aprind focuri de veghe pe dealuri, se spala cu apa sfintita si incondeiaza ouale cu motive traditionale.
In Transilvania, fetele de maritat sunt stropite cu parfum de catre baieti, in cea de-a doua zi a Pastelui, pestru a avea noroc tot timpul anului.
In Muntenia, se pastreaza lumanarea aprinsa de Paste toata noaptea si se reaprinde in momentele fericite din viata.
In Moldova se pregateste o prajitura din nuca, rahat si stafide, se toarna in forme mici si se duce la biserica in noaptea de Inviere, alaturi de oua rosii si alte bunatati.
Romanii au preluat cu succes si un obicei occidental, al Iepurasului de Paste, care simbolizeaza renastrea naturii si care aduce daruri la copiii cuminti. Traditia aceasta a fost inventata de germani, preluata de francezi si transmisa americanilor, insa majoritatea tarilor crestine au adoptat-o.
Alaturi de miel, pasca si oua rosii, romanii se bucura in aceste zile luminate de venirea primaverii si de bunatatea si toleranta celor din jur.
Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiSe potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de friscaO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.
Ciorba cu carne de porcCuloare,simplitate si gust!
Sufleu de branza cu brocoliO reteta usoara plina de legume si vitamine pe care o putem consuma si in timpul postului.
Tocana de legume cu orez pentru iarnaSalata cu cuscus si legume este o salata rapida si pe gustul tuturor. Sa nu mai spun ca e si foarte simplu de preparat.
Salata cu cuscus si legume
Comentarii