Pastele sau Invierea Domnului, traditii romanesti

Pastele se sarbatoreste la evrei cu peste 1000 de ani dinainte de Hristos, insa a devenit cea mai mare sarbatoare a omenirii din timpul Cinei cea de taina, in noaptea cand Isus Hristos a fost vandut si a lasat acest obicei al Pastelui ca porunca data de Dumnezeu.

Oul incondeiat este simbolul Pastelui, reprezentand renastrea naturii si a omului. Decorarea oualor dateaza din Evul Mediu, iar aceasta traditie a ramas pana in zilele noastre.

La romani, alaturi de oua rosii, de Paste se pregatesc fripturi si stufat de miel, cozonac si mai ales, pasca.

In Bucovina, taranii aprind focuri de veghe pe dealuri, se spala cu apa sfintita si incondeiaza ouale cu motive traditionale.

In Transilvania, fetele de maritat sunt stropite cu parfum de catre baieti, in cea de-a doua zi a Pastelui, pestru a avea noroc tot timpul anului.

In Muntenia, se pastreaza lumanarea aprinsa de Paste toata noaptea si se reaprinde in momentele fericite din viata.

In Moldova se pregateste o prajitura din nuca, rahat si stafide, se toarna in forme mici si se duce la biserica in noaptea de Inviere, alaturi de oua rosii si alte bunatati.

Romanii au preluat cu succes si un obicei occidental, al Iepurasului de Paste, care simbolizeaza renastrea naturii si care aduce daruri la copiii cuminti. Traditia aceasta a fost inventata de germani, preluata de francezi si transmisa americanilor, insa majoritatea tarilor crestine au adoptat-o.

Alaturi de miel, pasca si oua rosii, romanii se bucura in aceste zile luminate de venirea primaverii si de bunatatea si toleranta celor din jur.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Chec "Zebra"
Bucataras.RO

Chec "Zebra"

Am preluat reteta de la bucataras Jamila dar am dublat cantitatile, astfel incat sa obtin doua chec-uri. Au iesit atat de...

Chec "Zebra"
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise