Pastele sau Invierea Domnului, traditii romanesti

Pastele se sarbatoreste la evrei cu peste 1000 de ani dinainte de Hristos, insa a devenit cea mai mare sarbatoare a omenirii din timpul Cinei cea de taina, in noaptea cand Isus Hristos a fost vandut si a lasat acest obicei al Pastelui ca porunca data de Dumnezeu.

Oul incondeiat este simbolul Pastelui, reprezentand renastrea naturii si a omului. Decorarea oualor dateaza din Evul Mediu, iar aceasta traditie a ramas pana in zilele noastre.

La romani, alaturi de oua rosii, de Paste se pregatesc fripturi si stufat de miel, cozonac si mai ales, pasca.

In Bucovina, taranii aprind focuri de veghe pe dealuri, se spala cu apa sfintita si incondeiaza ouale cu motive traditionale.

In Transilvania, fetele de maritat sunt stropite cu parfum de catre baieti, in cea de-a doua zi a Pastelui, pestru a avea noroc tot timpul anului.

In Muntenia, se pastreaza lumanarea aprinsa de Paste toata noaptea si se reaprinde in momentele fericite din viata.

In Moldova se pregateste o prajitura din nuca, rahat si stafide, se toarna in forme mici si se duce la biserica in noaptea de Inviere, alaturi de oua rosii si alte bunatati.

Romanii au preluat cu succes si un obicei occidental, al Iepurasului de Paste, care simbolizeaza renastrea naturii si care aduce daruri la copiii cuminti. Traditia aceasta a fost inventata de germani, preluata de francezi si transmisa americanilor, insa majoritatea tarilor crestine au adoptat-o.

Alaturi de miel, pasca si oua rosii, romanii se bucura in aceste zile luminate de venirea primaverii si de bunatatea si toleranta celor din jur.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
3
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
5
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Parteneri
Desert tort Marius 37
Bucataras.RO

Desert tort Marius 37

Desert tort Marius 37
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola