Post in stil libanez

Post in stil libanez

Am reusit sa obtinem de la maestrul bucatar al restaurantului 1001-nopti, Dirbas Tawfik, cateva sugestii de preparate libaneze  si chiar cateva retete. De la bucatarul sirian cu o experienta de peste 25 de ani am mai aflat ca bucataria libaneza este una dintre cele mai sănătoase de pe Glob pentru ca abunda in fibre, fructe si legume, remarcandu-se prin diversitate. Iar diversitatea este exact ceea ce avem nevoie!  In plus, după o masă libaneză veţi avea întotdeauna senzaţia de saţietate, dar şi impresia unui meniu colorat la propriu şi la figurat. Pe scurt, gastronomia libaneza este un amestec de ingrediente din diferite regiuni, o mixtură bogată în arome şi culori, o alternativă gustoasă şi sănătoasă, care nu are cum sa nu-ti placa. “Imi place ca ceea ce fac eu si echipa mea sa iasa ca la carte, asa trebuie sa faceti si dumneavoastra in bucatarie. Micile detalii conteaza ! De exemplu nu ai cum sa servesti o salata Tabboule fara grau. Ii schimba tot gustul. Sau sa prepari Ras Asfour de pui fara sa prepare sosul de rodii complet si corect. Iar condimentele trebuiesc intotdeauna achizitionate de la buticurile de profil. Iar daca v-ati saturat de stat in bucatarie, va astept cu drag la 1001-nopti, sa serviti din preparatele mele, eu traiesc pentru gatit!” Pentru perioada de post in care ne aflam, maestrul bucatar a schitat cateva sugestii pentru un pranz sau o cina libaneza de post. Dar ce bucatar isi dezvaluie secretele? De fiecare data cand incercam sa intram in detalii cu privire la prepararea mancarurilor cu nume greu de pronuntat, acesta zambea politicos si schimba subiectul, uneori fara sa ne dam seama. Unele combinatii vi se vor parea ciudate, insa nu ezitati sa le incercati, rezultatul este surpinzator si delicios. Pranz libanez de post: Falafel, Hommos, Babagannouj, Bame, Salata Tabboule Falafel : Se toaca marunt amestecul de naut, ceapa, paturnjel, usturoi, coriandru si sare, si se pun la prajit in dimensiuni mici, sferice. Hommos: Se pune nautul la fiert, urmand sa se amestece cu pasta de susan, sare, lamaie si ulei de masline Babagannouj: Se coc vinetele, in timp ce se toaca marunt bucatele de rosii si patrunjel, adaugand sare, lamaie si ulei de masline. Bame: Se pun bamele la fiert cu rosii, ceapa, usturoi, ulei de masline si alte condiment, dupa preferinte Tabboule: Se toaca marunt patrunjelul, rosiile, si se amesteca cu graul macinat, sare, lamaie si ulei de masline.   Cina libaneza de post: Salata Fattoush, Moutabal, Muhammara, Hommos Beirut, Musaka de vinete Fattoush: se amesteca un constinut maruntit de rosii, castraveti, salata verde, sare, lamaie, ulei de masline, si se adauga sosul de rosii. Se serveste cu lipie prajita. Moutabal: Vinetele coapte se toaca la mixer alaturi de sosul de susan, ulei, lamaie si ulei de masline Muhammara: Se amesteca la mixer un continut de pasta iute, nuca, pesmet, ulei se masline si sare Hommos Beirut: Nautul se amesteca cu sosul de susan, pasta iute, lamaie, patrunjel, ulei de masline si sare Musaka de vinete: Vinetele prajite se amesteca cu ceapa rosie, ardei gras rosu / verde si rosii. Nu ne-am putut abtine sa nu il intrebam pe domnul Tawfik despre bucataria romaneasca  “ Bineinteles ca am invatat obiceiurile si sarbatorile romanesti, si meniurile specifice. Sunt in Romania de peste 10 ani. Chiar daca noi nu sarbatorim Craciunul sau Pastele, nu inseamna ca nu stiu sa fac un bulz ardelenesc sau o sarmaluta in foi de vita…”

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de conopida cu morcovi

Supa crema de conopida cu morcovi

Supa crema de conopida cu morcovi
Pui umplut cu struguri si nuci

Pui umplut cu struguri si nuci

Pui umplut cu struguri si nuci este o reteta de friptura de pui la cuptor absolut fabuloasa! Este o reteta potrivita pentru...

Pui umplut cu struguri si nuci
Cele mai apreciate rețete
Chec cu nuci si rahat
1
Retete de Pasti

Chec cu nuci si rahat

Am gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.

Chec cu nuci si rahat
Pulpe de pui cu legume la cuptor
2
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu legume la cuptor

Retete dietetice Vara, legumele sunt foarte gustoase. Iar din combinatia cu carnea de pui iese un...

Pulpe de pui cu legume la cuptor
Sandviciuri cu preparate din carne și murături
3
Sandviciuri

Sandviciuri cu preparate din carne și murături

Pentru că tocmai sunt bune de mâncat murăturile puse în toamna aceasta și pentru că a venit timpul să mai fac...

Sandviciuri cu preparate din carne și murături
Placinta cu mere intregi de post
4
Dulciuri

Placinta cu mere intregi de post

Placinta cu mere intregi este o prajitura de post cu fructe delicioasa. Faina se amesteca cu 2 linguri zahar ,ulei si apa...

Placinta cu mere intregi de post
Burlanase cu crema fina de ou
5
Prajituri

Burlanase cu crema fina de ou

Un desert racoros,parfumat si usor de preparat!

Burlanase cu crema fina de ou
Parteneri
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Gustos.RO

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia