Povestea samovarului

Samovarul - asezat la loc de cinste in orice casa din Rusia - este semnul ospitalitatii. Nu este un simplu instrument de pregatit ceaiul, ci adevarata opere de arta, realizat in numeroase forme si marimi. Samovarul este vasul care face din ceai o bautura speciala.


Ceaiul a fost adus in Rusia de conducatorii mongoli, in secolul 17, iar "strabunicul" samovarului a ajuns aici din Persia.

Rusii au fost incantati de gustul ceaiului, folosit intial de nobili ca medicament, si l-au preferat in fata bauturii populare sbiten - un amestec de apa fierbinte, lamaie si ierburi. Ceaiul era baut pe tot parcursul zilei, astfel ca si comertul cu aceasta bautura a inflorit: erau vanzatori de ceai fierbinte la coltul strazilor, in trenuri, in institutiile statului si, desigur, ceaiul nu lipsea din baruri si restaurante.

Ceaiul era preparat si pastrat in vasul special - samovar, pastrat la vedere in orice casa, fiind un motiv de mandrie. Samovarul era fabricat din diverse materiale - nichel, cupru, aliaj de cupru si zinc si, in cazuri speciale, din argint. Mestesugarii isi doreau sa lucreze cele mai deosebite samovare, astfel ca multe dintre acestea sunt adevarate opere de arta. Vasele erau platinate cu aur sau argint si aveau diferite forme - vaza, para, cubica, multiforma - si marimi, in functie de numarul de persoane si locul in care erau folosite. Pana la sfarsitul secolului 19, existau peste 150 de forme de samovar. Cele mai multe erau de dimensiuni mici, pentru uz casnic.

Primul samovar a fost fabricat in Tula, in 1778. Au aparut apoi si alte centre, in toata Rusia, in regiunile Urali, Moscova, Saint Petersburg, Vladimirskaya, Yaroslavskaya si Vyatskaya. Dar Tula a ramas de-a lungul timpului centrul cel mai important, mai ales ca in 1900 aici erau peste 40 de fabrici specializate. Samovarele realizate la Tula au castigat numeroase premii la concursurile din Rusia sau internationale.

Samovarul este un vas in care apa este mentinuta la punctul de fierbere un timp indelungat: carbunele sau lemnul arde intr-un conduct ce strabate centrul vasului, incalzind astfel apa. In partea de sus a vasului se gaseste recipientul pentru ceai concentrat, cu bautura aromata, tare. Aceasta este diluata cu apa fierbinte din vas.

In zilele noastre, rusii servesc destul de des ceaiul din samovare, dar acum folosesc aparate electrice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Rulouri cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Supa de linte
4
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Clatite pufoase reteta fara zahar
Bucataras.RO

Clatite pufoase reteta fara zahar

Clatite pufoase reteta Iniţial am zis că azi nu fac nimic dulce pentru că pregătisem nişte sărăţele,dar apoi mi-am...

Clatite pufoase reteta fara zahar
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!