Povestea tascutei la Moara Rasaritului

Povestea tascutei la Moara Rasaritului

  „Degustand monumente” este deviza prin care Beta Events si Oradea mea isi propun sa organizeze o serie de evenimente ce imbina perfect utilul cu placutul. Activitatile au ca scop informarea asupra calitatii de patrimoniu a locatiei dar si recrearea atmosferei de odinioara, prin povesti prietenesti despre istoria locului si asocierea lor cu activitati potrivite. Sambata 28.07, ne-am alaturat lor la Moara Rasaritului, fosta Moara Lederer&Kalman, in Oradea, pe strada Miron Costin la nr.21, pentru primul eveniment din multele ce vor urma, ca sa facem tascute (patasti) cu magiun.     Beta Events, pe numele lor Geta si Bogdan Bocse, sunt de-ai casei ca sa spun asa, vi-i recomand cu drag, fie ca doriti sa organizati un eveniment atipic sau sa beti un vin bun. Printrevinuri este site-ul unde-l puteti citi pe Bogdan, iar pe Geta o gasiti la Millesime, asta in zilele cand nu cutreiera drumul vinului.     Am intrat in atmosfera de odinioara prin povestile locului, povesti pe care nu le gasesti in carti, povestite cu drag si pasiune. Cei de la Oradea mea se pricep de minune la asta, nu voi insista pe cuvinte pentru ca ei o fac mult mai bine, dar sper ca imaginile din turul pe care am avut ocazia sa il facem sa va trezeasca interesul. Ajungem si la oalele noastre, ca doar suntem un site culinar, iar evenimentul s-a numit Atelier culinar la Moara Rasaritului. Setea de informatie fiind potolita mai ramaneau doar strigatele disperate din stomac. Geta a inceput sa povesteasca invataceilor niste lucruri esentiale pentru reusita preparatelor culinare, in timp ce Bogdan impartea tuturor ingredientele necesare.   Primul truc ca sa-i spunem asa, din reteta unor tascute reusite este faina: care trebuie sa fie de granulatie potrivita (nu foarte mica), altfel pastele vor capata un aspect vascos la fierbere sau se vor dezintegra.   Tot ce aveti apoi de facut este un cuib in faina (cam 150g), in care asezati cu blandete oul. Incepeti sa framantati usor, mai completati cu apa daca e nevoie, pana cand obtineti un aluat ferm si omogen. Presarati putina faina pe masa de lucru si pe sucitoare, si incepeti sa intindeti aluatul intr-o foaie cat mai subtire!. Impartiti aluatul in foi de cate 5 cm latime, si indreptati-le astfel incat sa obtineti dreptunghiuri. Asezati cu lingura magiun sau gem, sau ce umplutura preferati, si impaturiti cu grija dreptunghiul, ca sa il inchideti. Cu un pinten taiati dreptunghiul in patrate mai mici, formand astfel tascutele. Bineinteles, ramane la imaginatia si inspiratia fiecaruia forma pe care doriti sa o dati. In grupul de la acest eveniment imaginatia a fost in floare, tascutele primind forma unui pestisor (balena dupa fierbere) sau a logo-ului Morii Rasaritului.   Ca sa sigilati pastele, si pentru ca magiunul sa nu curga la fierbere, dar si ca sa ii dati un aspect placut, cu o furculita apasati pe fiecare margine. In apa care fierbe asezati tascutele, si lasati-le pana ies la suprafata. Asta in cazul in care foaia de aluat a fost intinsa subtire, altfel mai lasati-le doua minute dupa ce s-au ridicat. Intr-o tava cu putin ulei turnati niste pesmet cu zahar si lasati-l sa se rumneasca. Dupa ce sunt fierbe tascutele tavaliti-le prin acest amestec. Daca gemul pe care il folositi e prea dulce puteti sa renuntati la zaharul din pesmet. Timpul trece mai usor atunci cand stai la cratita daca te bucuri de povesti cu intamplari din bucatarie, ale baietilor binteinteles ;).   Tascutele facute cu pasiune se servesc alaturi de prieteni. Vi le recomand pe cele mai subtiri :).   Acestea fiind spuse, ne-am luat la revedere de la Moara Rasaritului, cu o pofta nebuna de alte evenimente pe care cei de la Beta Events ne-au promis ca o vor potoli in curand, dar nu inainte sa ne imbogatim, sufleteste cel putin, cu o actiune la Moara Rasaritului.   Foto si text: Teodora Gavrilut

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia