Bucataria maghiara cu retetele ei extraordinare este cunoscuta datorita influentelor istorice si culturale dintre vestul Romaniei si estul Ungariei.
Ingredientele de baza specifice retetelor maghiare sunt:
Carnea - porcul, vita si puiul sunt cele mai folosite, urmate de carnea de oaie si de miel; in cele mai multe cazuri, carnea este preparata la cuptor, la foc mic si timp indelungat;
Legumele – cartofii, ceapa si morcovii sunt cu adevarat nelipsite pe masa oricarei gospodine;
Ierburile - tarhonul si cimbrul sunt de departe cele mai folosite;
Mirodeniile - pe langa paprika, se regaseste si piperul negru;
Cele mai renumite retete din bucataria maghiara sunt:
Gulyasleves (gulas) – cu siguranta cea mai populara reteta maghiara; reprezinta o ciorba consistenta, pe baza de carne de vita, ceapa, morcovi, cartofi, praf de ardei paprika si mici bucatele de paste fainoase.
Halaszle – este o ciorba de peste iubita pentru folosirea in exces a pudrei de ardei iute.
Pickszalami – este cel mai cunoscut salam maghiar si este facut din carne uscata de porc, piper si ardei iute, apoi afumat. Salamul este produs dupa o reteta unica de fabrica Pick Szeged, una dintre cele mai renumite fabrici de mezeluri din lume.
Langos – reteta foarte populara si in Romania: este o gogoasa plata, facuta in ulei incins si este servita, de obicei, in varianta sarata, cu brinza, cascaval, smantana, sunca sau in varianta dulce, cu pasta de ciocolata.
Kurtoskalacs – reprezinta un colac cilindric, dulce, presarat cu scortisoara, zahar caramelizat, nuci si servit fierbinte.
Dobos torta – reprezinta una dintre cele mai delicioase retete de prajituri maghiare. Desertul este format din mai multe straturi de blaturi de cacao, intre care se pune crema de ciocolata, iar la suprafata se asterne un strat de caramel topit, apoi presarat cu alune sau nuci maruntite.
Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.
Paste cu sos de rosii si busuiocPentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...
Tarta cu piersiciAceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieE toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...
Gogosari cu conopida si struguriSe fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...
Salata de fasole verdeLichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...
Lichior de menta
Comentarii