Bucataria maghiara cu retetele ei extraordinare este cunoscuta datorita influentelor istorice si culturale dintre vestul Romaniei si estul Ungariei.
Ingredientele de baza specifice retetelor maghiare sunt:
Carnea - porcul, vita si puiul sunt cele mai folosite, urmate de carnea de oaie si de miel; in cele mai multe cazuri, carnea este preparata la cuptor, la foc mic si timp indelungat;
Legumele – cartofii, ceapa si morcovii sunt cu adevarat nelipsite pe masa oricarei gospodine;
Ierburile - tarhonul si cimbrul sunt de departe cele mai folosite;
Mirodeniile - pe langa paprika, se regaseste si piperul negru;
Cele mai renumite retete din bucataria maghiara sunt:
Gulyasleves (gulas) – cu siguranta cea mai populara reteta maghiara; reprezinta o ciorba consistenta, pe baza de carne de vita, ceapa, morcovi, cartofi, praf de ardei paprika si mici bucatele de paste fainoase.
Halaszle – este o ciorba de peste iubita pentru folosirea in exces a pudrei de ardei iute.
Pickszalami – este cel mai cunoscut salam maghiar si este facut din carne uscata de porc, piper si ardei iute, apoi afumat. Salamul este produs dupa o reteta unica de fabrica Pick Szeged, una dintre cele mai renumite fabrici de mezeluri din lume.
Langos – reteta foarte populara si in Romania: este o gogoasa plata, facuta in ulei incins si este servita, de obicei, in varianta sarata, cu brinza, cascaval, smantana, sunca sau in varianta dulce, cu pasta de ciocolata.
Kurtoskalacs – reprezinta un colac cilindric, dulce, presarat cu scortisoara, zahar caramelizat, nuci si servit fierbinte.
Dobos torta – reprezinta una dintre cele mai delicioase retete de prajituri maghiare. Desertul este format din mai multe straturi de blaturi de cacao, intre care se pune crema de ciocolata, iar la suprafata se asterne un strat de caramel topit, apoi presarat cu alune sau nuci maruntite.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii