Punica granatum, adica rodia. Un fruct controversat din punct de vedere al simbolismului, avand in vedere ca in unele religii este amintit ca fiind fructul gasit in Eden. Originea arborelui de rodie (rodierul) pare sa vina din Iran, desi exista date care atesta existenta sa din anii 1000 i.e.n. atat in regiunea mediteraneana cat si in cea asiatica. Rezistent la conditii de mediu nefavorabile altor plante de acelsi tip, rodierul face parte din familia Lythraceae alaturi de alte plante adaptabile mediului inconjurator. Utilizata din cele mai vechi timpuri ca sursa de lichid in desertul arzator sau ca sursa de hrana in locurile mai putin generoase din punct de vedere al solului, rodia poate fi consumata atat ca fruct cat si ca leguma. Sucul din boabele de rodie are un gust dulce-acrisor, este bogat in tanin, vitaminaC, vitaminaB, potasiu si acid pantotenic. Mai este numit si "fructul lui Isus" datorita faptului ca in pelegrinarile sale alaturi de ucenici, Isus obisnua sa consume rodii. Simbol al virtutii, rodia este unul din fructele consumate cu ocazia sarbatorii evreiesti Ros haSana. Exista o explicatie a anotimpurilor in vechea Grecie, datorita mitului Persefonei, cea care rapita de catre Hades a fost pacalita de catre acesta sa manace boabe de rodie in timp ce se afla in Infern cu el. Pedeapsa ei a fost sa traiesca in infern in fiecare an atatea luni cate boabe de rodie a mancat. In acest timp, mama ei, zeita Demeter este in doliu si nu mai lasa Pamantul sa rodeasca, de aici si explicatia lunilor de iarna in care pamantul este neroditor. Rodia este folosita pe scara larga in industra farmaceutica(diverse medicamente pentru boli de inima, citostatice, cancer), textila( este un foarte bun colorant, avand proprietatea ca sub actiunea unor anumite substante sa isi schimbe culoarea in albastru) si alimentara. In universul culinar ea poate fi utilizata drept condiment ( semintele de rodie salbatica), pentru marinarea carnii, pentru salate, sau chiar pentru producerea vinului. Avand o istorie misterioasa, atunci cand desfacem un fruct de rodie, este ca si cum am deschide o lume noua pentru noi dar atat de veche si plina de necunoscut. Rodia este una din acele plante de care trebuie sa ne apropiem cu gingasie si respect, chiar daca invelisul ei este uneori respingator, in ea se afla semintele cunoasterii. Un frunct de rodie taiat pe jumatate arata in mod simbolic la fel ca inima umana, iar culoarea rubinie a boabelor sale aminteste de nestemate, de istorie si de povesti cu talc. Va invit sa savurati o rodie, bob cu bob, alturi de o carte buna si o flacara a unei lumanari care sa palpaie in apropiere. Rodia nu este doar un fruct, este o lume intreaga inchisa intr-o coaja. Este o minune care se dezvaluie doar acelora care stiu cum sa o primeasca in viata lor.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii