Sarbatoare japoneza

Japonezii sarbatoresc sfarsitul unui an si inceputul urmatorului cu mare fast si pasiune. Perioada sarbatorita se numeste shogatsu, care intr-un sens foarte larg se refera la prima luna a anului. Pe 1 ianuarie familiile japoneze se reunesc pentru a bea un anume tip de sake, care se presupune ca asigura o viata lunga, pentru a manca un anume tip de supa cu orez care, dupa obicei, sterge orice amintire rea care a ramas din anul precedent. Cu mult timp inainte de a incepe sarbatoarea trecerii intr-un nou an, casele din satele si orasele japoneze sint impodobite cu manunchiuri de crini si de bambus, simboluri ale devotamentului si longevitatii. In data de 13 decembrie incepe Toschigami, care tine pina la sfirsitul anului. In aceasta perioada, casele se decoreaza cu funie sacra de paie, ornata cu franjuri din hirtie, care se atirna deasupra usii pentru a impiedica intrarea spiritelor malefice. Osechi-ryori este un fel de mancare special gatit pentru celebrarea sosirii Anului nou, unul dintre cele mai importante festivaluri din Japonia. Mancarea difera in functie de regiune si de familie, dar urarile de sanatate, de fericire si de belsug sunt aceleasi peste tot. Din mancarurile ce alcatuiesc masa de anul nou fac parte kuromame (seminte negre), care simbolizeaza sanatatea, kazunoko (icre de hering) simbol al procreatiei si multe alte alimente care in noapte de Anul nou capata simboluri inedite si parca, puteri magice. In multe regiuni din Japonia se obisnuieste ca in ziua Anului nou sa se manance zoni, o supa ce contine mochi (prajituri de orez) si legume, pui si alte ingrediente. "Toso" este o bautura speciala pentru ziua de An nou. Este un fel de sake care este insa condimentat si este baut in virtutea rugamintii pentru sanatate in anul care abia incepe. La miezul noptii de Anul Nou, Shogatsu, in temple incep sa bata 108 (de opt ori pentru anul vechi si de 100 ori pentru anul care vine) clopote pentru a alunga iluziile si pasiunile, care stau la originea durerii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori