Sarbatoarea Pastelui, de la inceputuri pana azi

Pastele, principala sarbatoare a calendarului crestin, celebreaza invierea lui Iisus in ziua a treia dupa rastignire. Originile sarbatorii Pastelui ne duc la inceputul crestinismului in lume, dar se considera ca aceasta sarbatoare este un amestec de elemente crestine, evreiesti si pagane.
Un istoric al secolului al 8lea considera ca Pastele isi are inceputurile in mitologia teutona, insusi numele sarbatorii derivand din cuvantul Eostre (Easter in limba engleza si Ostern in germana), zeita anglo-saxona a primaverii, careia ii era dedicate luna aprilie. Zilele zeitei Eostre erau sarbatorite la echinoctiu, cand ziua si noaptea deveneau egale.
In engleza, denumirea de Paste (Easter) e mult mai recenta. Cand crestinii britanici timpurii plecau in misiune, in scopul de a convinge si pe altii sa se alature religiei lor, se hotarase deja folosirea acestei denumiri pentru sarbatoarea respective.
Elementele de origine ebraica apar in sensul ca sarbatoarea Pascala este legata de traditia evreilor de a sarbatori in aceasta perioada eliberarea lui Moise, dupa 300 de ani in Egipt.
Sarbatoarea Pastelui a atins forma sa pe care o stim azi abia prin secolul al doilea. Dar bisericile au discutat mult timp in mod contradictoriu data exacta in care sa fie celebrat Pastele, existand dilema daca sa fie o zi a saptamanii sau duminica.
Pentru a rezolva aceasta problema, imparatul Constantin a convocat Consiliul de la Nicaea in anul 325, data in care sa fie sarbatorit Pastele fiind principala problema. Consiliul a hotarat ca Pastele sa fie celebrat in prima duminica care urmeaza lunii pline de dupa echinoctiu.
Datarea Pastelui in zilele noastre urmeaza acelasi model; biserica observa prima luna plina de dupa 21 martie, iar sarbatoarea are de obicei loc intre 21 martie si 25 aprilie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Friptura de miel in vin
1
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
2
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
3
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
4
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa