Unii dintre vecinii nostri, bulgarii, au un joc in ziua de Paste. Fiecare membru al familiei arunca un ou unul de la celalalt si cel care ajunge la final cu oul intreg va avea succes deplin in anul respectiv. Si tot la bulgari oul se ciocneste de peretele bisericii, iar asa cum la noi e bine sa te speli dimineata cu apa in care a fost pus un ou si un banut, la ei cea mai in varsta femeie din familie mangaie obrajii copiilor cu primul ou vopsit.
In Belgia cel mai urmarit de catre copii este batranul care zboara pana la Roma pentru a le aduce oua de la Papa.
In Franta clopotele bat dimineata in semn ca domnul a inviat iar oamenii se imbratiseaza de bucurie. Copii cauta ouale ascunse de parinti prin camere sau gradina. Se spune ca cel care va gasi cele mai multe oua va avea noroc tot anul.
In Germania prietenii isi daruiesc unul celuilalt oua vopsite in diverse motive traditionale iar pe dealuri, in unele zone, se ard brazii care au fost impodobiti de Craciun, in semn ca iarna a trecut si ii face loc primaverii.
In Anglia sarbatoarea este primita cu festivaluri, parade si cu sportul traditional in prima zi de luni dupa Paste, rostogolitul oualor pe un deal. In functie de regiune castiga oul cel mai rezistent, cel care ajunge primul in vale sau care trece prin unele obstacole.
Italia are o specialitate renumita: mielul bine prajit, Agnellino, servit cu anghinare si piper. Si aici copiii cauta oua ascunse, iar in Vinerea Mare este reconstituit ritualul spalarii picioarelor. Se aleg 12 barbati saraci din parohie, care simbolizeaza cei 12 apostoli, iar preotul, actionand ca Iisus
Hristos, le spala picioarele.
In Polonia exista obiceiului udatului. Oamenii arunca cu apa unii pe altii pentru a fi sanatosi. Tot aici masa este decorata festiv de Paste cu frunze verzi, mancarea traditionala fiind asezata direct pe acestea.
Incondeierea oualelor este una dintre traditiile pascale de baza din Rusia.Aici oamenii obisnuiesc sa sparga ouale rosii folosind cuie, traditie ce aminteste de rastignirea Domnului Isus Hristos.
Dupa slujba de Inviere rusii obisnuiesc sa serveasca cina impreuna cu toti membrii familiei. Pe langa multe delicatese, in cadrul mesei de Paste rusii servesc si o prajitura special preparata pentru aceasta sarbatoare, numita „kulich”.
Trecand acum si de granitele batranului nostru continent gasim sarbatoarea pastelui si in indepartata China, unde de ceva ani multi ouale de Paste sunt considerate sacre, fiind simboluri ale fertilitatii si ale primaverii. De aceea sunt daruite cu veselie celor din jur.
In Hawaii oamenii credeau ca lumea a fost creata dintrun ou urias, galbenusul reprezentand Soarele. Cand oul s-a spart s-u format micutele insule din Hawaii.
In Chile si Brazilia frunzele de palmier sunt cele impodobesc casele, strazile in semn de sarbatoare. Palmierul este o planta plina de semnificatii, simbolizind victoria, bucuria si pacea fiind considerat copacul vietii si copac divin, dat fiind faptul ca traieste aproximativ 300 de ani.
Putin mai la sud de Brazilia, in Argentina, toata lumea se pregateste de
sarbatoare in sunetele muzicii. Se consuma doua tipuri de bauturi, aloja si chicha, iar oamenii se imbraca in poncho-uri si poarta palarii, in credinta ca astfel se vor feri de duhurile malefice.
Indreptandu-ne spre America din Argentina trecem intai prin Mexic unde Sarbatoarea de Pasti tine doua saptamani, fiind impartita in Saptamana Sfanta, Semana Santa, cand sunt sarbatorite ultimele zile ale lui Iisus si Pascua, sarbatorind Invierea lui Iisus care reprezinta totodata si eliberarea de sacrificiile impuse de post.
Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, deaorece oamenii apartin mai multor confesiuni religioase, Pastele este sarbatorit in diferite moduri. In marile orase au loc manifestari, oamenii iesind pe strazi imbracati in haine noi. Se organizeaza paradele care sunt conduse de o persoana ce poarta o lumanare sau o cruce. De Paste, se mananca preparate din carne, cartofi si diferite legume.
Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaGogosarii in otet sunt foarte gustosi si usor de facut pentru ca nu trebuie opariti. Va trebuie 10 kg de gogosari.
Gogosari in otet pentru iarnaEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiEste o reteta destul de usor de realizat, este gustoasa si este foarte potrivita pentru pranz sau cina.
Cartofi gratinatiConopida (desfacuta bucatele)se fierbe in apa cu sare si cu putin lapte Apoi se paseaza si se amesteca cu restul...
Chiftele din conopidaRetete dietetice. Ne place compotul facut in casa, cu fructe mai putine si mult lichid care sa nu fie prea dulce.
Compot de ciresePerfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presataAceasta reteta de tort Dobos prezinta ingredientele suficiente pentru 8-10 foi, dar daca le taiati in doua veti obtine 16-20...
Tort Dobos cu 10 foiDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii