Savoare ungureasca: gulas et Co!

Savoare ungureasca: gulas et Co!

Daca tii o dieta, bucataria Ungariei nu este pentru tine!  Preparatele specifice acestei culturi pot parea un pic prea grele si grase, dar savoarea bogata, aroma si texturile felurilor de mancare compenseaza din plin excesul de calorii. Desi boiaua dulce si iute, precum si grasimile de origine animala sunt ingrediente esentiale pentru bucataria maghiara, daca le folosesti in proportii potrivite, te poti alege cu o masa sanatoasa fara sa renunti la savoare si culoare. Exista cateva ingrediente care se fac responsabile pentru specificul gustului „unguresc”, sau componente fara de care bucataria maghiara nu ar fi asa cum o cunoastem: Boiaua, sau asa-numita Paprika ungureasca, indulceste supele si iuteste sosurile, in dependenta de intentiile si talentul bucatarului. Untura – este cea care da consistenta si savoare deosebiuta oricarui fel de mancare . Ceapa si usturoiul – fac casa buna cu mancarurile picante. Deserturile se bucura de abundenta de branza de vaci, nuci si seminte de mac. Supa este, din toate timpurile, o mancare esentiala pe mesele de pranz ale maghiarilor. De cele mai multe ori, acest fel de mancare este atat de consistent, incat nevoia unui fel secundar decade de la sine, mai ales daca nu esti obisnuit cu dieta ungureasca.   Alte mancaruri specifice bucatariei maghiare, mostenite din vremuri vechi sunt: un soi de sarmale unguresti, supa de vita, supa de peste si faimosul gulas. Deliciosul gulas se prepara in cateva moduri consacrate, care contin in afara de carne de vita sau porc, mazare verde, cartofi, morcovi si pastarnac. Supele pescaresti sunt de asemenea de luat in seama intr-o calatrorie culinara in Ungaria. Cele mai delicioase supe se faceau intr-un singur cazan, numit bogracs, folosit si astazi pentru gatitul in aer liber. Cel mai popular fel doi unguresc, este desigur papricasul (paprikas) preparat din porc sau pui, cu boia dulce si smantana, ingrosat cu un sos de ceapa, pentru textura cremoasa si servit cu galuste.   La desert, in Ungaria, este foarte probabil sa fii servit cu niste gomboti cu prune (szilvasgomboc) sau turogomboc – gomboti cu branza dulce. Insa, oricat de populari ar fi, gombotii lasa loc si altor deserturi delicioase cu specific ungar, cum ar fi cremesul (kremes), Kurtos Kalacs-ul si piureul de castane. Pe langa descoperiri frumoase intr-ale culturii maghiare, o calatorie in Ungaria  poate deveni o ocazie buna pentru a explora o bucatarie minunata, variata si colorata, mai ales daca va informati din timp in ceea ce priveste restaurantele care servesc mancare traditionala.        

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Bulgur colorat cu snitele de soia
1
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
2
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
3
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Eclere
4
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Cuiburi de oua in mamaliga
5
Preparate cu mamaliga

Cuiburi de oua in mamaliga

Cuiburi de oua in mamaliga este o reteta ingenioasa prin care puteti servi ouale, in cosuri de mamaliga.

Cuiburi de oua in mamaliga
Parteneri
Creveti cu paste, in sos de rosii
Bucataras.RO

Creveti cu paste, in sos de rosii

Nu ma dau pe spate crevetii, dar daca copilul vrea, trebuie sa mai fac din cand in cand!

Creveti cu paste, in sos de rosii
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Gustos.RO

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)