Savoare ungureasca: gulas et Co!

Savoare ungureasca: gulas et Co!

Daca tii o dieta, bucataria Ungariei nu este pentru tine!  Preparatele specifice acestei culturi pot parea un pic prea grele si grase, dar savoarea bogata, aroma si texturile felurilor de mancare compenseaza din plin excesul de calorii. Desi boiaua dulce si iute, precum si grasimile de origine animala sunt ingrediente esentiale pentru bucataria maghiara, daca le folosesti in proportii potrivite, te poti alege cu o masa sanatoasa fara sa renunti la savoare si culoare. Exista cateva ingrediente care se fac responsabile pentru specificul gustului „unguresc”, sau componente fara de care bucataria maghiara nu ar fi asa cum o cunoastem: Boiaua, sau asa-numita Paprika ungureasca, indulceste supele si iuteste sosurile, in dependenta de intentiile si talentul bucatarului. Untura – este cea care da consistenta si savoare deosebiuta oricarui fel de mancare . Ceapa si usturoiul – fac casa buna cu mancarurile picante. Deserturile se bucura de abundenta de branza de vaci, nuci si seminte de mac. Supa este, din toate timpurile, o mancare esentiala pe mesele de pranz ale maghiarilor. De cele mai multe ori, acest fel de mancare este atat de consistent, incat nevoia unui fel secundar decade de la sine, mai ales daca nu esti obisnuit cu dieta ungureasca.   Alte mancaruri specifice bucatariei maghiare, mostenite din vremuri vechi sunt: un soi de sarmale unguresti, supa de vita, supa de peste si faimosul gulas. Deliciosul gulas se prepara in cateva moduri consacrate, care contin in afara de carne de vita sau porc, mazare verde, cartofi, morcovi si pastarnac. Supele pescaresti sunt de asemenea de luat in seama intr-o calatrorie culinara in Ungaria. Cele mai delicioase supe se faceau intr-un singur cazan, numit bogracs, folosit si astazi pentru gatitul in aer liber. Cel mai popular fel doi unguresc, este desigur papricasul (paprikas) preparat din porc sau pui, cu boia dulce si smantana, ingrosat cu un sos de ceapa, pentru textura cremoasa si servit cu galuste.   La desert, in Ungaria, este foarte probabil sa fii servit cu niste gomboti cu prune (szilvasgomboc) sau turogomboc – gomboti cu branza dulce. Insa, oricat de populari ar fi, gombotii lasa loc si altor deserturi delicioase cu specific ungar, cum ar fi cremesul (kremes), Kurtos Kalacs-ul si piureul de castane. Pe langa descoperiri frumoase intr-ale culturii maghiare, o calatorie in Ungaria  poate deveni o ocazie buna pentru a explora o bucatarie minunata, variata si colorata, mai ales daca va informati din timp in ceea ce priveste restaurantele care servesc mancare traditionala.        

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia