Savoare ungureasca: gulas et Co!

(0)
admin postat de
Daca tii o dieta, bucataria Ungariei nu este pentru tine!  Preparatele specifice acestei culturi pot parea un pic prea grele si grase, dar savoarea bogata, aroma si texturile felurilor de mancare compenseaza din plin excesul de calorii.

Desi boiaua dulce si iute, precum si grasimile de origine animala sunt ingrediente esentiale pentru bucataria maghiara, daca le folosesti in proportii potrivite, te poti alege cu o masa sanatoasa fara sa renunti la savoare si culoare.

Exista cateva ingrediente care se fac responsabile pentru specificul gustului „unguresc”, sau componente fara de care bucataria maghiara nu ar fi asa cum o cunoastem:



Boiaua, sau asa-numita Paprika ungureasca, indulceste supele si iuteste sosurile, in dependenta de intentiile si talentul bucatarului.

Untura – este cea care da consistenta si savoare deosebiuta oricarui fel de mancare .

Ceapa si usturoiul – fac casa buna cu mancarurile picante.

Deserturile se bucura de abundenta de branza de vaci, nuci si seminte de mac.



Supa este, din toate timpurile, o mancare esentiala pe mesele de pranz ale maghiarilor. De cele mai multe ori, acest fel de mancare este atat de consistent, incat nevoia unui fel secundar decade de la sine, mai ales daca nu esti obisnuit cu dieta ungureasca.

















 

Alte mancaruri specifice bucatariei maghiare, mostenite din vremuri vechi sunt: un soi de sarmale unguresti, supa de ...
vita, supa de peste si faimosul gulas.

Deliciosul gulas se prepara in cateva moduri consacrate, care contin in afara de carne de vita sau porc, mazare verde, cartofi, morcovi si pastarnac. Supele pescaresti sunt de asemenea de luat in seama intr-o calatrorie culinara in Ungaria.

Cele mai delicioase supe se faceau intr-un singur cazan, numit bogracs, folosit si astazi pentru gatitul in aer liber.

Cel mai popular fel doi unguresc, este desigur papricasul (paprikas) preparat din porc sau pui, cu boia dulce si smantana, ingrosat cu un sos de ceapa, pentru textura cremoasa si servit cu galuste.

















 

La desert, in Ungaria, este foarte probabil sa fii servit cu niste gomboti cu prune (szilvasgomboc) sau turogomboc – gomboti cu branza dulce. Insa, oricat de populari ar fi, gombotii lasa loc si altor deserturi delicioase cu specific ungar, cum ar fi cremesul (kremes), Kurtos Kalacs-ul si piureul de castane.

Pe langa descoperiri frumoase intr-ale culturii maghiare, o calatorie in Ungaria  poate deveni o ocazie buna pentru a explora o bucatarie minunata, variata si colorata, mai ales daca va informati din timp in ceea ce priveste restaurantele care servesc mancare traditionala.

 

 

 

 
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite