Daca tii o dieta, bucataria Ungariei nu este pentru tine! Preparatele specifice acestei culturi pot parea un pic prea grele si grase, dar savoarea bogata, aroma si texturile felurilor de mancare compenseaza din plin excesul de calorii. Desi boiaua dulce si iute, precum si grasimile de origine animala sunt ingrediente esentiale pentru bucataria maghiara, daca le folosesti in proportii potrivite, te poti alege cu o masa sanatoasa fara sa renunti la savoare si culoare. Exista cateva ingrediente care se fac responsabile pentru specificul gustului „unguresc”, sau componente fara de care bucataria maghiara nu ar fi asa cum o cunoastem: Boiaua, sau asa-numita Paprika ungureasca, indulceste supele si iuteste sosurile, in dependenta de intentiile si talentul bucatarului. Untura – este cea care da consistenta si savoare deosebiuta oricarui fel de mancare . Ceapa si usturoiul – fac casa buna cu mancarurile picante. Deserturile se bucura de abundenta de branza de vaci, nuci si seminte de mac. Supa este, din toate timpurile, o mancare esentiala pe mesele de pranz ale maghiarilor. De cele mai multe ori, acest fel de mancare este atat de consistent, incat nevoia unui fel secundar decade de la sine, mai ales daca nu esti obisnuit cu dieta ungureasca. Alte mancaruri specifice bucatariei maghiare, mostenite din vremuri vechi sunt: un soi de sarmale unguresti, supa de vita, supa de peste si faimosul gulas. Deliciosul gulas se prepara in cateva moduri consacrate, care contin in afara de carne de vita sau porc, mazare verde, cartofi, morcovi si pastarnac. Supele pescaresti sunt de asemenea de luat in seama intr-o calatrorie culinara in Ungaria. Cele mai delicioase supe se faceau intr-un singur cazan, numit bogracs, folosit si astazi pentru gatitul in aer liber. Cel mai popular fel doi unguresc, este desigur papricasul (paprikas) preparat din porc sau pui, cu boia dulce si smantana, ingrosat cu un sos de ceapa, pentru textura cremoasa si servit cu galuste. La desert, in Ungaria, este foarte probabil sa fii servit cu niste gomboti cu prune (szilvasgomboc) sau turogomboc – gomboti cu branza dulce. Insa, oricat de populari ar fi, gombotii lasa loc si altor deserturi delicioase cu specific ungar, cum ar fi cremesul (kremes), Kurtos Kalacs-ul si piureul de castane. Pe langa descoperiri frumoase intr-ale culturii maghiare, o calatorie in Ungaria poate deveni o ocazie buna pentru a explora o bucatarie minunata, variata si colorata, mai ales daca va informati din timp in ceea ce priveste restaurantele care servesc mancare traditionala.
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacNegresa pufoasa cu glazura delicioasa de ciocolata!
Desert prajitura negresaNu necesita mult timp si este o rulada tare aromata si delicioasa.
Rulada cu ciocolata si aroma de portocaleCiorbita de pui cu diverse legume este perfecta in sezonul rece. Aceasta reteta de ciorba de pui este usor de pregatit, dar...
Supa de pui cu diverse legumeAsa e cand nasa e master chef si iti face pofta =))
Dovlecei umpluti la slow cooker Crock-PotDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii