Slovacii denumesc joia din saptamana mare Joia Verde si este momentul in care pregatesc iudase, mici produse de patiserie din aluat dulce dospit, unse cu miere, a caror forma aminteste de franghia cu care s-a spanzurat Iuda dupa ce l-a tradat pe Isus. Iudasele sunt simbolul abudentei si fertilitatii. Sambata dinaintea Pastelui este pentru slovaci Sambata alba, ziua in care se pregateste mazanec – chifla din aluat dulce dospit, cu stafide si migdale. Tot in aceasta zi se impletesc korbače, bici din rachita, decorat cu panglici colorate, cu care sunt biciuite in mod simbolic femeile in a doua zi de Paste, pentru a fi frumoase si sanatoase pe tot parcursul anului. Mancarurile traditionale de Paste sunt Cirak (branza preparata in casa din oua, lapte, zahar, vanilie si nucsoara) si Paska (pasca). Pasca slovacilor este rotunda, cu gaura in mijloc, si se evidentiaza printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune Ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania, facand parte din gama de lactate Koliba. Produsele Koliba sunt realizate dupa retete traditionale, in fabrica din Hrinova din Slovacia, asigurand gustul deosebit al lactatelor din regiunea muntoasa a acestei tari. Tot pentru prepararea pascai sau a cozonacului, se pot folosi untul sau specialitatea "Gustul untului Koliba", care le confera o savoare speciala. Pentru aperitivele mesei festive de Paste, alte specialitati slovace care va vor incanta sunt Gaudelka, produse semitare, maturat, ce aminteste de branza topita, sau cascavalurile clasice sau afumate.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii