Savoarea sarbatorilor pascale slovace

Savoarea sarbatorilor pascale slovace

Slovacii denumesc joia din saptamana mare Joia Verde si este momentul in care pregatesc iudase, mici produse de patiserie din aluat dulce dospit, unse cu miere, a caror forma aminteste de franghia cu care s-a spanzurat Iuda dupa ce l-a tradat pe Isus. Iudasele sunt simbolul abudentei si fertilitatii. Sambata dinaintea Pastelui este pentru slovaci Sambata alba, ziua in care se pregateste mazanec – chifla din aluat dulce dospit, cu stafide si migdale. Tot in aceasta zi se impletesc korbače, bici din rachita, decorat cu panglici colorate, cu care sunt biciuite in mod simbolic femeile in a doua zi de Paste, pentru a fi frumoase si sanatoase pe tot parcursul anului. Mancarurile traditionale de Paste sunt Cirak (branza preparata in casa din oua, lapte, zahar, vanilie si nucsoara) si Paska (pasca). Pasca slovacilor este rotunda, cu gaura in mijloc, si se evidentiaza printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune Ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania, facand parte din gama de lactate Koliba.   Produsele Koliba sunt realizate dupa retete traditionale, in fabrica din Hrinova din Slovacia, asigurand gustul deosebit al lactatelor din regiunea muntoasa a acestei tari. Tot pentru prepararea pascai sau a cozonacului, se pot folosi untul sau specialitatea "Gustul untului Koliba", care le confera o savoare speciala. Pentru aperitivele mesei festive de Paste, alte specialitati slovace care va vor incanta sunt Gaudelka, produse semitare, maturat, ce aminteste de branza topita, sau cascavalurile clasice sau afumate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci