Savoarea sarbatorilor pascale slovace

Savoarea sarbatorilor pascale slovace

Slovacii denumesc joia din saptamana mare Joia Verde si este momentul in care pregatesc iudase, mici produse de patiserie din aluat dulce dospit, unse cu miere, a caror forma aminteste de franghia cu care s-a spanzurat Iuda dupa ce l-a tradat pe Isus. Iudasele sunt simbolul abudentei si fertilitatii. Sambata dinaintea Pastelui este pentru slovaci Sambata alba, ziua in care se pregateste mazanec – chifla din aluat dulce dospit, cu stafide si migdale. Tot in aceasta zi se impletesc korbače, bici din rachita, decorat cu panglici colorate, cu care sunt biciuite in mod simbolic femeile in a doua zi de Paste, pentru a fi frumoase si sanatoase pe tot parcursul anului. Mancarurile traditionale de Paste sunt Cirak (branza preparata in casa din oua, lapte, zahar, vanilie si nucsoara) si Paska (pasca). Pasca slovacilor este rotunda, cu gaura in mijloc, si se evidentiaza printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune Ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania, facand parte din gama de lactate Koliba.   Produsele Koliba sunt realizate dupa retete traditionale, in fabrica din Hrinova din Slovacia, asigurand gustul deosebit al lactatelor din regiunea muntoasa a acestei tari. Tot pentru prepararea pascai sau a cozonacului, se pot folosi untul sau specialitatea "Gustul untului Koliba", care le confera o savoare speciala. Pentru aperitivele mesei festive de Paste, alte specialitati slovace care va vor incanta sunt Gaudelka, produse semitare, maturat, ce aminteste de branza topita, sau cascavalurile clasice sau afumate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Braduti din biscuiti si ciocolata
5
Retete de Pasti

Braduti din biscuiti si ciocolata

Bunatati de Paste Imi amintesc cu drag de dulciurile copilariei mele si incerc sa le fac pentru fetita mea. Faceam impreuna...

Braduti din biscuiti si ciocolata
Parteneri
Desert prajitura N 11 Oct
Bucataras.RO

Desert prajitura N 11 Oct

E fara cuvinte doar cu amintiri......

Desert prajitura N 11 Oct
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori