Secretele pizzei veritabile

Secretele pizzei veritabile

Desi majoritatea lumii considera pizza un preparat 100% italienesc, originea sa se afla in Grecia si Egiptul antic, unde painea era condimentata cu ierburi aromate si coapta pe vatra de piatra. Italienii au inceput sa gateasca pizza mult mai tarziu, in secolul XVI, atunci cand rosiile au fost aduse in Europa. Reteta era foarte simpla: rosii presate pe o bucata de foccacia, totul asezonat cu mirodenii. Mozzarella a fost introdusa ulterior, atunci cand in Italia au inceput sa fie crescuti bivolii, acestia furnizand laptele din care a luat nastere celebra branza folosita pentru pizza. In acele timpuri – spre deosebire de zilele noastre – Napoli era un oras dur si foarte sarac, in care pizza era considerata o mancare ieftina si consistenta. Astazi, Napoli este recunoscut ca locul unde gasesti pizza preparata dupa reteta originala, turistii facand coada in fata restaurantelor traditionale.   Pizza napoletana este atent controlata de guvern, reprezentand un adevarat brand, precum sunca de Parma sau vinul Chianti. Italienii au impus reguli in ceea ce priveste pregatitul pizzei, stabilind cu strictete ingredientele, modul de preparare, compozitia blatului si temperatura la care trebuie gatita. Adevarata pizza napoletana este rezultatul unor masuratori exacte, scopul fiind ca oricarui consumator sa i se ofere aceeasi calitate. In documentele guvernului italian, doar trei feluri de pizza sunt recunoscute in mod oficial: Marinara (cu rosii, usturoi, oregano si ulei de masline) Margherita (cu rosii, usturoi, oregano, ulei de masline, mozzarella, si busuioc) si Margherita Extra (cu rosii, usturoi, oregano, ulei de masline, mozzarella de bivolita si busuioc). Aluatul de pizza trebuie sa fie un cerc cu diametrul de maxim 35 de cm.   Cuptorul cu lemne in care se coace pizza trebuie incins la 482 de grade, iar aluatul nu este lasat inauntru mai mult de 90 de secunde. Pizza trebuie sa fie subtire si sa nu se rupa in momentul in care felia este indoita.   Daca ajungeti in Napoli si vreti sa serviti masa la cele mai renumite pizzerii, va recomandam sa nu ratati Pizzeria da Michele (aceasta a ajuns sa fie mentionata si in filme si carti, fiind considerata un restaurant emblematic), Pizzeria La Sorrentino, Pizzeria Caffaso, Pizzeria di Matteo si Trianon.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa