Sfantul Andrei si binefacerile usturoiului

Sfantul Andrei si binefacerile usturoiului

In seara de 29 noiembrie, in Ajunul Sarbatorii Sfantului Andrei, traditia cere ca mai multi flacai si fete sa se adune intr-o casa pentru a indeplini un adevarat ritual al usturoiului. Pe o masa ei aseaza mai multi catei de usturoi si cateva lumanari aprinse, diferite feluri de mancare si petrec toata noaptea mancand si povestind. Dimineata, tinerele fete isi impart usturoiul si il duc preotului la biserica, pentru a avea noroc in dragoste. Sfantul Andrei fiind socotit inceputul iernii, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie se obisnuieste urmarirea fenomenelor meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.

Sfantul Andrei, cel dintai chemat la apostolie, era fratele lui Simon Petru, amandoi fii ai pescarului Iona. Originari din Bersaida din Galileea, ei au fost ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul, fiind martori la botezul lui Iisus.

Ziua Sfantului Andrei se mai numeste si `Ziua lupului`- zi in care `lupul devine mai sprinten si nimic nu scapa din calea lui`. Nu se munceste de ziua Sfantului Andrei, pentru ca altfel, se spune ca lupii vor ajunge la vite. In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuieste si astazi la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile.

Intre mit si realitate se interpune un miraculos `medicament `natural: usturoiul! Proprietatile nutritive ale usturoiului sunt marcate on special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. In antichitate, usturoiul era folosit pentru tratarea unui numar de 60 de boli. In prezent, medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate. Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei. De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu.

Fie ca il folosim pentru a indeparta spiritele rele si varcolacii care apar in noaptea Sfantului Andrei sau ca simplu `medicament miraculos`, usturoiul ar trebui sa fie o prezenta obisnuita in alimentatia noastra, si nu ar trebui in nici un caz sa lipseasca de pe masa in ziua de 30 noiembrie!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat, o mancare de sezon delicioasa.

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti

Ciorba de dovlecei umpluti este o reteta olteneasca delicioasa, o ciorba consistenta, o reteta de ciorba de vara.

Reteta olteneasca: Ciorba de dovlecei umpluti
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Compot de prune
2
Compoturi

Compot de prune

Fructele se spala, se pun in borcane sau in sticle cu gatul larg si se acopera cu zahar. Se pune peste zahar un plic de zahar...

Compot de prune
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Salata de varza cu verdeata
4
Salate de legume

Salata de varza cu verdeata

Salata de varza cu verdeata este o salata delicioasa si sanatoasa ce se poate prepara in doar 15 minute. Se spala varza si se...

Salata de varza cu verdeata
Salata de menta cu rosii
5
Salate de legume

Salata de menta cu rosii

Salata de menta cu rosii este o salata simpla si delicioasa. Se aseaza ingredientele in straturi. Se da la rece doua ora...

Salata de menta cu rosii
Parteneri
Ciulama de pui
Bucataras.RO

Ciulama de pui

Ciulama de pui
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
ReteteCulinare.RO

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia