Sfantul Andrei si binefacerile usturoiului

Sfantul Andrei si binefacerile usturoiului

In seara de 29 noiembrie, in Ajunul Sarbatorii Sfantului Andrei, traditia cere ca mai multi flacai si fete sa se adune intr-o casa pentru a indeplini un adevarat ritual al usturoiului. Pe o masa ei aseaza mai multi catei de usturoi si cateva lumanari aprinse, diferite feluri de mancare si petrec toata noaptea mancand si povestind. Dimineata, tinerele fete isi impart usturoiul si il duc preotului la biserica, pentru a avea noroc in dragoste. Sfantul Andrei fiind socotit inceputul iernii, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie se obisnuieste urmarirea fenomenelor meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.

Sfantul Andrei, cel dintai chemat la apostolie, era fratele lui Simon Petru, amandoi fii ai pescarului Iona. Originari din Bersaida din Galileea, ei au fost ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul, fiind martori la botezul lui Iisus.

Ziua Sfantului Andrei se mai numeste si `Ziua lupului`- zi in care `lupul devine mai sprinten si nimic nu scapa din calea lui`. Nu se munceste de ziua Sfantului Andrei, pentru ca altfel, se spune ca lupii vor ajunge la vite. In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuieste si astazi la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile.

Intre mit si realitate se interpune un miraculos `medicament `natural: usturoiul! Proprietatile nutritive ale usturoiului sunt marcate on special de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. In antichitate, usturoiul era folosit pentru tratarea unui numar de 60 de boli. In prezent, medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate. Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langa rolul deosebit pe care il are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei. De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu.

Fie ca il folosim pentru a indeparta spiritele rele si varcolacii care apar in noaptea Sfantului Andrei sau ca simplu `medicament miraculos`, usturoiul ar trebui sa fie o prezenta obisnuita in alimentatia noastra, si nu ar trebui in nici un caz sa lipseasca de pe masa in ziua de 30 noiembrie!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa