În Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava și Devin, unde se simte încă fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie "vizitate" și restaurantele tradiționale pentru a servi bryndzove halusky, adică găluștele din cartofi și brânză sărată de oaie, cu jumări deasupra, deliciosul preparat specific al comunității slovace. Asemănătoare bucătăriei cehești, cea slovacă se diferențiază prin faptul că folosește mai multe mirodenii, trăsătură ce o apropie mai mult de bucătăria ungară, al cărei gulaș a fost repede asimilat. Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord având un fel preferat, identic cu borşul moldovenesc. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străini sunt zemiakove placky - clătite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica -S un fel de ciorbă de varză, laskonky - gogoşi cu alune şi cremă, trotle - biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska - salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov. Însă ingredientul de bază în Slovacia este laptele. Și pe bună dreptate, căci Slovacia este renumită pentru produsele lactate de foarte bună calitate și foarte gustoase – diverse tipuri de brânză de oaie, capră sau vacă, afumate sau neafumate, cașcaval sau unt tradițional. În România, pot fi găsite în hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova. Fabrica datează din 1993, când zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care în mare parte se produceau manual unt, lapte, brânză dulce și cașcaval afumat. În prezent, Koliba este producător modern de lactate, cu o gamă diversificată de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai căutate produse sunt Pohoda (brânză topită), Hrinovska tehla (Koliba Calup), cașcaval semitare maturat afumat și neafumat, untul tradițional și crema de unt cu conținut parțial de grăsime vegetală Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele găluște slovace, dar și alte specialităţi culinare tradiţionale: piroştele cu brânză, găluştele de mălai prăjite în ulei, cu brânză şi slănină, chechuri gătite la aburi umplute cu gem.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu ciresePentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...
Macrou cu sos de rosii la cuptorTortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...
Tort Diplomat de postNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseVa invit sa incercati o supa crema delicioasa, numai buna pentru a va incalzi pe vremea asta racoroasa.
Supa crema de dovleac servita in paineReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii