Slovacia – țara castelelor medievale, a găluștelor și lactatelor

Slovacia – țara castelelor medievale, a găluștelor și lactatelor

În Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava și Devin, unde se simte încă fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie "vizitate" și restaurantele tradiționale pentru a servi bryndzove halusky, adică găluștele din cartofi și brânză sărată de oaie, cu jumări deasupra, deliciosul preparat specific al comunității slovace. Asemănătoare bucătăriei cehești, cea slovacă se diferențiază prin faptul că folosește mai multe mirodenii, trăsătură ce o apropie mai mult de bucătăria ungară, al cărei gulaș a fost repede asimilat. Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord având un fel preferat, identic cu borşul moldovenesc. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străini sunt zemiakove placky - clătite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica -S un fel de ciorbă de varză, laskonky - gogoşi cu alune şi cremă, trotle - biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska - salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov. Însă ingredientul de bază în Slovacia este laptele. Și pe bună dreptate, căci Slovacia este renumită pentru produsele lactate de foarte bună calitate și foarte gustoase – diverse tipuri de brânză de oaie, capră sau vacă, afumate sau neafumate, cașcaval sau unt tradițional. În România, pot fi găsite în hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova. Fabrica datează din 1993, când zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care în mare parte se produceau manual unt, lapte, brânză dulce și cașcaval afumat. În prezent, Koliba este producător modern de lactate, cu o gamă diversificată de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai căutate produse sunt Pohoda (brânză topită), Hrinovska tehla (Koliba Calup), cașcaval semitare maturat afumat și neafumat, untul tradițional și crema de unt cu conținut parțial de grăsime vegetală Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele găluște slovace, dar și alte specialităţi culinare tradiţionale: piroştele cu brânză, găluştele de mălai prăjite în ulei, cu brânză şi slănină, chechuri gătite la aburi umplute cu gem.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Dovlecei crocanti

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Cele mai apreciate rețete
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
1
Aperitive cu legume

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Un aperitiv delicios, pentru o zi frumoasa de toamna!

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Tort cu blat de morcovi
2
Torturi

Tort cu blat de morcovi

reteta potrivita pentru vreme de iarna

Tort cu blat de morcovi
Dovlecei crocanti
3
Aperitive cu legume

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Tarta cu pastarnac
4
Tarte

Tarta cu pastarnac

Umilul păstârnac este unul dintre ingredientele mele preferate, atât pentru preparate dulci, cât şi sărate. Este atât...

Tarta cu pastarnac
Fursecuri fragede
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Fursecuri fragede

O cana de ceai fierbinte si un fursec delicios incalzesc inima oricui!

Fursecuri fragede
Parteneri
Orez cu varza calita si friptura de pui
Bucataras.RO

Orez cu varza calita si friptura de pui

Pentru aceasta reteta am folosit ajutoarele mele din bucatarie: multicooker-ul si Salad Chef Smart-ul. Foarte utile aceste...

Orez cu varza calita si friptura de pui
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Socată reţeta bunicii
ReteteCulinare.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii