Sunca de Parma prefera aerul italian

Apreciata de-a lungul istoriei, aceasta specialitate isi are originea in urma cu mai bine de 2000 de ani.

Primul pas in realizarea desavarsita a Prosciutto di Parma reprezinta selectia cu atentie a materiei prime- adica a porcului. Carnea trebuie tratata si asezonata folosind metode traditionale cunoscute mai ales in regiunea Parma. Carnea trebuie sa fie �tratata� in jur de 12 luni, insa singurul ingredient folosit va fi sarea. Din acest motiv, Prosciutto reprezinta un produs absolute natural, care reuseste sa fie, in acelasi timp, delicios, usor digerabil si cu deosebite calitati nutritionale.

Pentru a face recunoscuta marca speciala Prosciutto di Parma, se foloseste simbolul unei coroane, ce reprezinta singura garantie, suficienta pentru a asigura cumparatorul de calitatea deosebita a acestui produs.

Secretul suncii de Parma incepe cu o selectie atenta a animalelor vii; porcii de Parma sunt de obicei rase de tipul Marelui Alb, crescuti in 11 regiuni din partea de nord a Italiei. Dieta lor este foarte atent selectionata, constand din cereale de calitate inalta. Animalele trebuie sa aiba 9 luni si 140 kg in momentul sacrificarii. Sunca este preparata din partea din spate a porcului, patru ingrediente fiind necesare pentru crearea suncii originale de Parma: porci din nordul Italiei, sare, aer si timp. Sunca de Parma este o sunca naturala; aditivii de genul zaharului, condimentelor sau chiar afumarea sunt interzise in prepararea sa. Intr-adevar, procesul de preparare este destul de lung, insa carnea va primi aroma deosebita pe care numai in acest mod o va putea primi.

Sararea suncii se face de obicei de un �maestro salatore�, adica un maestru care stie procedeele prin care sunca este frecata cu sare, depozitand-o apoi la rece in conditii de umiditate 80% timp de o saptamana. Sarea reziduala este indepartata iar carnea va fi frecata din nou cu sare, ramanand la rece pentru inca 15-18 zile.

Pasul urmator este reprezentat de mutarea carnii in spatii speciale, tot la rece, cu umiditate de 65%, timp de 70 de zile. Carnea va primi o culoare mai inchisa, insa aceasta se va modifica pana la sfarsitul procesului.

In continuare, carnea va fi spalata cu apa calduta si frecata pentru a se indeparta excesul de sare; ea va fi agatata apoi spre uscare in camere speciale, bine ventilate.

Cunoscatorii cred ca aceasta perioada este vitala pentru desavarsirea aromei unice a suncii de Parma; la sfarsitul acestei perioade de aproximativ 3 luni, suprafata expusa a carnii se usuca si se intareste.

Pasul final il reprezinta mutarea carnii in camere intunecate sau in pivnite, unde va fi atarnata si pastrata pentru 12 pana la 30 de luni. Dupa 12 luni, are loc o testare a suncii: un inspector de calitate testeaza fiecare bucata in cinci puncte critice cu un ac special, inhaland apoi aroma carnii. Acest lucru va determina daca sunca este suficient pregatita pentru a fi vanduta ca Prosciutto di Parma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Cozonac inflorat cu doua umpluturi
4
Retete de Pasti

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Dovlecei umpluti cu branza
Bucataras.RO

Dovlecei umpluti cu branza

Pentru ca imi place foarte mult combinatia de dovlecei cu branza m-am gandit sa umplu niste dovlecei cu un amestec de branza...

Dovlecei umpluti cu branza
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!