Sunca de Parma prefera aerul italian

(0)
postat de


Apreciata de-a lungul istoriei, aceasta specialitate isi are originea in urma cu mai bine de 2000 de ani.Primul pas in realizarea desavarsita a Prosciutto di Parma reprezinta selectia cu atentie a materiei prime- adica a porcului. Carnea trebuie tratata si asezonata folosind metode traditionale cunoscute mai ales in regiunea Parma. Carnea trebuie sa fie �tratata� in jur de 12 luni, insa singurul ingredient folosit va fi sarea. Din acest motiv, Prosciutto reprezinta un produs absolute natural, care reuseste sa fie, in acelasi timp, delicios, usor digerabil si cu deosebite calitati nutritionale.Pentru a face recunoscuta marca speciala Prosciutto di Parma, se foloseste simbolul unei coroane, ce reprezinta singura garantie, suficienta pentru a asigura cumparatorul de calitatea deosebita a acestui produs.Secretul suncii de Parma incepe cu o selectie atenta a animalelor vii; porcii de Parma sunt de obicei rase de tipul Marelui Alb, crescuti in 11 regiuni din partea de nord a Italiei. Dieta lor este foarte atent selectionata, constand din cereale de calitate inalta. Animalele trebuie sa aiba 9 luni si 140 kg in momentul sacrificarii.

Sunca este preparata din partea din spate a porcului, patru ingrediente fiind necesare pentru crearea suncii originale de Parma: porci din nordul Italiei, sare, aer si timp. Sunca de Parma este o sunca naturala; aditivii de genul ...
zaharului, condimentelor sau chiar afumarea sunt interzise in prepararea sa. Intr-adevar, procesul de preparare este destul de lung, insa carnea va primi aroma deosebita pe care numai in acest mod o va putea primi.Sararea suncii se face de obicei de un �maestro salatore�, adica un maestru care stie procedeele prin care sunca este frecata cu sare, depozitand-o apoi la rece in conditii de umiditate 80% timp de o saptamana. Sarea reziduala este indepartata iar carnea va fi frecata din nou cu sare, ramanand la rece pentru inca 15-18 zile.Pasul urmator este reprezentat de mutarea carnii in spatii speciale, tot la rece, cu umiditate de 65%, timp de 70 de zile. Carnea va primi o culoare mai inchisa, insa aceasta se va modifica pana la sfarsitul procesului.In continuare, carnea va fi spalata cu apa calduta si frecata pentru a se indeparta excesul de sare; ea va fi agatata apoi spre uscare in camere speciale, bine ventilate.Cunoscatorii cred ca aceasta perioada este vitala pentru desavarsirea aromei unice a suncii de Parma; la sfarsitul acestei perioade de aproximativ 3 luni, suprafata expusa a carnii se usuca si se intareste.Pasul final il reprezinta mutarea carnii in camere intunecate sau in pivnite, unde va fi atarnata si pastrata pentru 12 pana la 30 de luni. Dupa 12 luni, are loc o testare a suncii: un inspector de calitate testeaza fiecare bucata in cinci puncte critice cu un ac special, inhaland apoi aroma carnii. Acest lucru va determina daca sunca este suficient pregatita pentru a fi vanduta ca Prosciutto di Parma.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.