Super-alimentele....:sanatate sau marketing?

Acestor super-alimente le este facuta o reclama consistenta si uneori sunt prezentate ca fiind aproape magice. Dar oare chiar asa sta treaba? Nu cumva este doar un truc de marketing? In mod clar, nu exista o definitie stiintifica a "super-alimentelor”. Insa acest termen se aplica in mod constant unor alimente ca nucile, spanacul, iaurtul, carnea de curcan, etc. Pestele contine proteine si alti nutrienti. Fructele si legumele contin vitamine esentiale, minerale si fito-chimicale excelente pentru sanatate.
Etichetarea unor alimente ca "super-alimente” ne face sa credem ca acestea sunt mult mai bune decat altele. In general, fructele si legumele care sunt condiserate "super-fructe” si "super-legume” sunt mai bogate in antioxidanti si vitamina C- majoritatea au culoare inchisa, ceea ce este, de asemenea, un alt semn de "superioritate”. Stiinta spune ca, intr-adevar, antioxidantii sunt eficienti in combaterea radicalilor liberi -molecule periculoase care distrug celulele si contribuie la imbatranire, probleme cu inima, cancer; din acest motiv, fructele si legumele mai bogate in antioxidanti primesc de multe ori calificativul "super”.Insa antioxidantii sunt prezenti si in fructele si legumele colorate mai putin intens si, deci, neclasificate ca super-alimente. Nu este aceasta discriminare in functie de culoare? Partea pragmatica a acestor super-alimente a fost o crestere considerabila a vanzarilor in ultimii ani- vanzarea de afine, de exemplu, a crescut in Anglia cu 132 procente fata de 2005, la fel si vanzarile de somon si de spanac. Chiar daca, intr-adevar, anumite alimente contin o cantitate mai mare de nutrienti fata de altele, trebuie sa avem o dieta diversificata; nu poti sa te astepti sa ai o sanatate excelenta daca mananci numai afine, oricat de "super” ar fi ele. Dieta trebuie sa fie de tip "curcubeu”, sa contina legume si fructe variate, pentru ca niciun aliment nu este super de unul singur.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa